Thursday, June 30, 2011

Jogjakarta & Solo ..





Jogjakarta , nama yang sering di dengari , lalu cuti sekolah yang baru lalu , kami berempat ke kota ini serta kota Solo . Tak sangka pulak, Jogjakarta ini damai tidak seperti Jakarta, Bandung dan Medan yang sentiasa sibuk . Jogjakarta sebuah kota yang penuh dengan kolej dan IPT , yang paling tersohor adalah University Gajah Mada .

Queen Silversarina ...


Water Castle, kolam pemandian di raja....


Royal Family from Terengganu ..


Selain itu Jogjakarta sebuah kota yang tidak ada pilihanraya untuk memilih Gebenornya kerana ia ada Raja yang juga Gabenor bagi Wilayah Jogjakarta itu .Ini ilmu yang saya baru tahu .

abdi dalam / petugas istana .


Kilang Perak ..

pantai yang tanah/pasirnya dari abu gunung berapi ..

Jogjakarta juga terkenal dengan kuil Buddha lama iaitu Borobudur , yang dulunya merupakan 1 daripada bangunan ajaib dunia ..tak sangka , dulu belajar kisah Borobudur ini, kini dapat dilihat di depan mata .






Borobudur ...

Selain itu, Jogjakarta dan Solo merupakan hub bagi batik Indonesia .. sangat terkenal batiknya yang halus seninya .

batik, batik, batik ..







Semasa di Solo , kami dibawa ke istana raja lama dan yang paling saya teruja bila dibawa ke tebing Sungai/Begawan Solo yang waktu sekolah dulu saya pernah join kumpulan koir dan kami selalu nyanyikan lagu Begawan Solo ..cumanya kini airnya tidak lagi biru, tapi berkeladak seperti air teh susu .
Begawan /Sungai Solo ..


Itu sedikit sebanyak percutian kami di Jogjakarta dan Solo .. nak bagitau airportnya adalah airport terkecik pernah kami temui ...






Jam bertulisan Jawa ..


Apapun, kami sangat happy .. Alhamdulilalh .

5 comments:

zino said...

selamat kembali berkarya..... lama nya rumah ni berabuk hehe..

silversarina said...

Zino ,

baru jumpa vacuum cleaner, tu yang baru gilap balik :)

Zaitun said...

Banyak beli batik.

silversarina said...

Kak zaitun,

ada jugak beli sikit2 , I ni kurang gemar batik ..kain batik sarong lagi tak minat, taktau nak pakai pun :)

sripekan said...

salam puan,
semasa melancong selalunya puan ikut package or free n easy...
salam aidil fitri utk puan dan keluarga...