Monday, April 11, 2011

Pagi yang basah ..

A wet and cold Monday morning ,kalau dapat duduk memerap dalam selimut kan ke best . Entah kenapa I suka hujan , ia membuat hati jadi tenang dan sejuk . Ingat dulu masa kecik2 kalau hujan je amat teringin nak mandi hujan tapi selalunya mak tak bagi main hujan takut demam . Jika berjalan dalam hujan kalau boleh tak nak pakai payung dan kalau boleh nak cecahkan kaki dalam lecah dan becak hujan , rasa bebas sangat bila berbuat begitu .





Tapi kini bila dah semakin bertambah usia , keinginan tu masih ada tapi malu untuk keluar main hujan , orang lalu nanti kata dah buang tebiat kot si makcik Ina ni main hujan .. tapikan ... suatu petang tu jiran sebelah tak de .. hujan lebattt .. I pun apa lagi ajak Mimi main hujan kat laman rumah .... Ya Allah .. happynya rasa dapat betul2 mandi air hujan ..lari2 ke sana ke mari macam budak kecik , tak de pulak kereta lalu, apalagi, makin menjadi le main hujan sehinggalah guruh berdentum di langit ..baru lah stop main hujan ... masa hujan sekali lagi tak lama lepas tu I ajak Mimi main hujan lagi ... dia tak nak lah pulak ....takkan nak main sorang2 ... sian kat I .. keinginan tak dipenuhi ...hinggalah kini .. itu kisah hujan ..dan kini hujan semakin lebat membasahi bumi Kemaman ini .. jumpa lagi .....

12 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Makcik Ina..he he

pakcik pergi mana..dia tukang tenguk nenek dgn cucunya main hujan..jer
suruh dia ambil gambar..he he

Wassalam

silversarina said...

Rozali,

Waalaikumusalam . Pakcik masa tu tak de rumah, tu yang makcik Ina berani main ujan ..hehehe .

Zabs said...

Salam SS,

Sekarang air hujan dan ada apa tu yang bocor kat Jepun tu...Tu yang Mimi tak nak mandi lagi tu...huhu.

MULAN said...

teman suka bebenor kalo ujan.. terasa syahdu gitu... kalo main ujan, lagi lah teman suka...

sya said...

Best mandi hujan.. kalau tak de guruh petir ok lagik... kalau ada.. isk .. bahaya

Hajah Zainab bt Abdullah said...

Salam Rina,

kak nab pun suka jugak mandi hujan tu...:))
masa zaman budak2 dulu memang mandi hujan keliling kampung..seronok. ketika itu tak ada perasaan malu ke hapa, but of course dengan pakaian yg lengkap ler...

silversarina said...

Zabs , masa I ajak Mimi tu belum tsunami Jepun lagi , dia tak nak main hujan takut demam (maknya yang ajak pulak ) ..hehe .

silversarina said...

Mulan ,

kalaulah kita berjiran ,, jeng jeng jeng .

silversarina said...

Sya, mandi pulak kat kawasan lapang , guruh petir memang bahaya .

silversarina said...

Kak Nab,

I jarang berkesempayan main hujan masa kecik2 tu yang terliur bila tengok air hujan , nak2 hujan lebat :)

::alifdalmim:: said...

jeles betul kebanyakan tempat hujan turun je..kat PD ni nk jumpa mendung pun susah...huhu..

silversarina said...

Adam,

OOye ke ..PD panas le kalau macam tu .sini nyaman selalu nya .. minum air banyak2 ye .