Monday, August 25, 2008

Happy Mood...

Hello everybody,

Just got back my blogging mood even though my hard disc is still at the workshop and should be out in two weeks time .

Yesterday three of us (maya , sofie and I ) had our last shopping outing , maya bought a few small packets of mayonnaise and a box of mariami dates while sofie had herself a set of "Billionaire " , a game like monopoly . Hopefully those are the last items to be squeezed into their luggages. Then Maya who's been craving for A & W 's wafer ice cream had her last kick with that yummy wafer. Actually it's been a long time that we last visited A & W because all of us don't really like the food there , but that wafer with ice cream was absolutely delicious.

On our way home I bought 2 durians and after asar four of us, maya, zaid , azra and I had our durian time together with fresh rambutans which zaid brought from his in -law 's and also some longans plucked from my longan's tree. It was funny when mimi stayed away from us since she couldn't stand the smell and sofie then joined us with the rambutans ( she doesn't eat durian either ) .

My neighbour's hubby just got back from Sudan and he gave us some camel meat and fresh young dates . I've never tasted any camel meat before and I cooked the meat and it tasted very juicy , tender and quite sweet. Maybe it's a young camel because it only took a while to cook it .

This morning we are going out again ( I just remember ) , we have to find a few 'dauns' for those girls to bring home .. daun kunyit, serai, kari, kantan, kesum, pandan, lengkuas...... one thing that makes me so happy about all these dauns ... MY GIRLS ARE NOW COOKING THEIR OWN FOOD .... ALHAMDULILLAH .

Have a productive week ahead to all bloggers...see you all again later....

13 comments:

Mama Rock said...

kak rina, when one is away from home, the surviving skills just creep out. tak tau masak, jadi tau masak sebab craving punya pasal :) lepas tu terus pandai masak anak mak nya!

Neeza Shahril said...

maya and sofie mengingatkan neeza pada diri neeza.. kat malaysia, neeza memang tak tahu masak sangat.. dan sangat malas sebab kalau rasa nak makan, boleh beli je kan.
kat sini, bila rasa nak makan, kena surf internet carik resepi... buat la sendiri.. tapi bagus jugak.. merajinkan diri hehee..

kat sini daging unta banyak tapi husband neeza tak lalu nak makan.. jadi kami tak pernah beli.. neeza rasa pernah makan tapi tak ingat dah rasa camana.. :)

mama said...

itulah keistimewaan orang merantau kan kak ina.... bukan anak perempuan jer yg jd pandai masak ... anak lelaki jugak pandai masak bila dah duduk jauh di perantauan ni...

contoh terdekat hubby saya la... hehhehehehh
hah sebut pasal raya ni lepas raya ni kalau beraya ke KL singgah la ke teratak buruk kami di Kinrara ye.

cikMilah said...

Betullah kakRina, jika kita tak sempat ajar nak memasak, masa akan mengajar mereka.
Selamat berangkat dan selamat berjaya utk Sofie dan Maya..

Kak Elle said...

sofie and maya terpaksa masak sendiri bila disana kalau tak cam mana nak makan lauk pauk kita kan?btw daun2 tu di beri masuk ke takde custom control?

selamat berangkat pada dua2 anak dara puan rina ye...

zino said...

silversarina..
tak sempat dia org nak berpuasa kat malaysia le nampak nya.. apa apa pun selamat maju jaya kepada mereka berdua..

selamat menyambut merdeka dan bulan ramadhan ..

Mak Teh said...

Sarina, kisah sofie dan maya ini samalah seperti anak-anak mak teh yang di bumi Ambiya' itu. Sekarang Liapun dah pandai masak. Yanna memang dah lama berdikari siap boleh masak untuk ramai orang lagi. Dengar cerita pada hari raya ramai tetamu ( pelajar )datang ke rumahnya.

Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak. Semoga mendapat rahmatNYA di bulan Ramadhan nanti.

Cat Cat said...

Kak Rina,
Welcome back to the blogging world... Camel meat??? Eh, boleh makan ke..?? Biar betul Kak Rina... :O

MULAN said...

sememangnya dedaun2 tu penting bila duduk obersea kan.. pastu masuk freezer.. sunyi lah kak rina, anak2 balik belajar nanti..

arsaili said...

salam..wahh besnya ..kalau kat sini daun2 ni susah nak lepas..baru2 ni mumbu bubur pedas yg mak bekal kena ambik custom..sedih betul...bubur pedas ni juadah tradisional di bulan puasa kat sarawak...beriya2 mak bekalkan untuk menyambut ramadhan di perantauan..

Abang Long said...

Kalau berbuka, makan kurma sekotak habis. Semuanya suka... alahaiiii

simah said...

i agree with mama rock... kalau dah terpaksa.. memang one akan pandai masak heheheh

salam ramadhan dari kami disini utk akak sekeluarga.....:) selamat mengerjakan ibadah haji..

silversarina said...

mama rock,

kalau sofie dulu sebelum pergi memang kata dia takkan masak sebab buang masa, alih-alih dia yang pandai masaksiap dengan kuih raya pun dia dah pandai :P