Thursday, October 7, 2010

cyber turns real in friendship !!






Yesterday I got a chance to meet up with my blog friends at Mulan's place in Kerteh and among them were Kakliza the great chef and Fa the superb story-teller . Oh Boy !! I was so excited and delighted to meet and chat and laugh and eat with them .


Today I want to blog about how I got to know these 3 wonderful persons in my life .


1/ Fa -- 1993 , so it's been almost 17 years our friendship has bloomed . I got to know her right here in kemaman where her husband and I used to teach at a private religious school (Pusat Pengajian Taman Islam , Kemaman ) and we stayed very close to each other . If I could say this : Fa and her hubby are now like my sister and brother , that's how close we are .



Mulan & I


2/ Mulan -- 2006 , 4 years I've known her , the same age as my blog cos I knew Mulan thru her blog when I was in Jordan and she in Vietnam . She' an active lady , always energetic in carrying out her duty as a Home Manager . She used to stay in Ho Chi MInh City for 10 years (followed her hubby who was attached there ) and came back to Kerteh in 2007 , the same year I came back from Jordan ( I stayed in Jordan for 2 years ) . She's nice and I'm comfortable and bless to have her as my dearly sister .


Food, food, food...


3/ Kakliza -- 2007 , 3+ years now , knew her thru her infamous fotopages where I did my cooking recipe hunting from Jordan , almost everyday I surf into ker fotopage to look for recipes and at 1 time I counted the total of the recipe found in her fotopages was over 500 recipes... can you imagine how good and skillful kakliza is in cooking . I've tried many of her recipes and those food turned out very splendid indeed . I never knew and met her before in Kerteh but when I came back here in Kemaman , we were like old friends , she is so friendly and so warm whenever we meet .

Chef Kakliza & I with her latest cooking book ( can be purchased from Popular Bookstore ) .


So, yesterday was a wonderful day where Mulan cooked the best sumptous food including a 'vietnam kuih' ( sorry I forget the name ) . Thank you Mulan for inviting and for the delicous food that I had at your place .



I also got my Kakliza's signature on her latest cooking book " 1 Hari 1 Resipi, 365 recipes " and it would be ( would be ) my 2011 resolution ..cook 1 menu/day as stated in the book ..so , 1/1/11 " will be Daging Singgang" ( who wants Daging Singgang don't forget to drop by my blog to taste it ) ...hahahaha .


I never expected that blogsphere could bring a true friendship and I'm so blessed to have my blog pals to be honest and true in blogging ( there are those who are liars and cheaters ) .


Yours truly with Kakliza, Mulan and Fa ( she's a shy lady, so no full pic in cyberspace, so she covered her face and I covered mine ) ..



Fa, Mulan and Kakliza -- I'm so very grateful to have all three of you as my cyber and a real life friends and hope this friendship remains forever InsyaAllah .

26 comments:

zino said...

best nya dapat ramai kawan...

Kak Elle said...

alhamdulillah Rina bukan senang nak dapat kawan yang bolih di panggil kawan skg.

nurazzah8 said...

Salam Rina, pepagi tadi rasanya ada tinggalkan komen, tapi bila bukak balik dah hilang lah pulak? hurm..puzzle jugak? (garu kepala yg tak gatal?) ke I tinggal komen kat tempat lain ...?/ hehehe

Bestnya dapat jumpa jumpa Mulan dan Kak Liza, bilalah nak berpeluang nak berjumpa mereka..InsyaAllah suatu hari nanti akan berjumpa juga... Fa pula..selalu tgk nama dia dlm blog Rina, tapi tak pernah bertegur sapa...nnt nak berkenalan dgn dia jugak..boleh ke?


Rina, why my blog tak tersenarai dalam blog list/link you...??? huhu ..sodih den nih... dah lama jadi kawan alam maya ...:-(

SoFie NuR said...

terfikir jugak orang yang kita tak pernah kenal sebelum ni or orang yang kita tak penah kawan mase sekolah dulu leh jadi rapat ngan kita n boleh tengok kejujuran masing2 dalam friendship ni....alhamdulillah...

Pp said...

yes...i too am blessed la kan....kenal Sarina, Mulan dan pernah juga bertemu Liza...

Ramai blog friends yang 'datang dan pergi' tetapi setakat hari ini, Sarina dan Mulan masih setia di alam blog ni kan...:-)

Best wishes and doa dari saya semoga kalian sihat sentiasa.

azieazah said...

Salam Puan RINA (tak tau nak panggey kakak or just nama, ntah sapa lebih tua), but dgn FA, saya panggey I You jerrr..

Salam kenal. Memang best tul bila ada kawan rapat dan mesra alam gitu, kan?

Taknak tambah lagi satu ker? hehehe

fa*atip said...

oh Silversarina sayang!! I'm SPEECHLESS!!! **muka dah mula kemerah-merahan, tunduk2 malu!!** hahaha......

syamimi azmira said...

Salam Rina

Kak Zai baru nak mencari ramai kawan tetiba blog buat hal tak boleh nak sign in,dah cuba macam2 cara tapi masih belum berjaya.

Semoga persahabatan kalian berpanjangan.

syamimi azmira said...

Kak Zai guna account anak.

Zaitun...mamasya.blogspot.com

Ainul Arina Madhiah said...

salam makcik~

setuju2! ainul pun dapat kenal ramai kawan through blog gak. Tapi mostly tak pernah jumpa lagi... isy, bila nak jumpa gak nih.. tak sabar nyer nk buat reunion macam nih.. huhu

Ainul Arina Madhiah said...

salam makcik~

setuju2! ainul pun dapat kenal ramai kawan through blog gak. Tapi mostly tak pernah jumpa lagi... isy, bila nak jumpa gak nih.. tak sabar nyer nk buat reunion macam nih.. huhu

Yunus Badawi said...

Kalau dulu2 ada Wowen International Club. Ini sama mcm tu kan? hehehe

Yunus Badawi said...

fa'atip yg pesan suruh saya ke sini tadi. Kalau tak pesan pun mmg nak ke sini.

silversarina said...

zino, dah lama tak kumpul sama , best !

silversarina said...

kak elle, sekarang yang ramai kawan macam chips more , kejap kawan kejao tak ..huhu

silversarina said...

nurazzah , bila datang sebelah sini kita jumpa ramai2 , mesti best , I pun ramai lagi kawan blog yang duk KL I belum jumpa personally walau dah 4 tahun 'kenal' .

bab blog you yak tersenarai, usahle sedih sebab I ni dah beberapa kali tutup bog and tiap kali tutup ade aje link yang hilang dan I tak sempat nak upgrade lagi semuanya ..memang banyak blog lain pun tak tersenarai ..maaf ye sayang .

silversarina said...

sofie, you'll never know ..time berubah. hati manusia juga berubah ,, janji kita yang jaga persahabatan itu biat ikhlas .

silversarina said...

Pp,

I always remember the sweet time that we had 4 years back with semua bloggers yang aktif dan rasa macam 1 family yang besar...but as you said.. makin hilang semuanya ..thank you for still being my friend and InsyaAllah our friendship lasts forever .Amin .

silversarina said...

aziezah,

panggil akak aje ..I'm 45 this year .

kalau boleh nak kawan dengan ramai orang but it really takes time to get the true friendship since kita kenal hati budi masing2 ..InsyaAllah we'll be best friends one day ..thanks for dropping by .

silversarina said...

f,
yup, u r my sunshine, my only sunshine ..lalalala ..InsyaAllah you tetap akan jadi adik I yang baik dunia dan akhirat .Amin .

silversarina said...

kak zaitun,

rindunya kat akak, saya pun lama dah tutup blog busy di fb ..hihi ..apapun akak adalah sahabat yang baik walaupun baru sekali bertemu saya dah dapat rasakan kemesraan akak ..Alahmdulillah .

silversarina said...

ainul arina ,

kita akan rasa teruja bila dapat bertemu di alam realiti kerana selama ini bercerita di cyberspace... nanti ada rezeki kita pun boleh bertemu InsyaAllah .

silversarina said...

YB ,

Saat2 manis di tahun 2006/7 where many bloggers duk oversea yang join the same 'club' ..indahnya masa itu ...tapi kini bersama blog YB juga apa kurangnya meletop dibuatnya , I've been your silent reader for quite sometime ..tq 4 dropping by walaupun fa yang suruh ...hehehe .

sas said...

blogsphere in modern world. me too. macam best kan bila blogger jumpa blogger in reality. selama ni baca life dalam blog, bila jumpa rasa macam dah kenal rapat.

p/s: ala... kenapa buku tu tak kuar lg awal. sempat sy rasa dulu cik ina msk sblm balik sini :((

silversarina said...

sas,

fuuhhh. lega tapi kalau dah beli pun kan.. makcik hanya mulakan memasak hanya pada tahun 2011 sebab itu azam baru ..hehehe .

arsaili said...

salam..wowww teruja tengok chef liza dengan camera dia siap da flash....