Sunday, October 3, 2010

Toilets


I waited for Mimi outside her school gate for almost 5 minutes but she seemed not to be around . I got off my car and walked to the teacher incharged at the gate and asked about Mimi and she said Mimi was still inside . I walked into the school compound and asked her friends and they said she had gone to the toilet . I grabbed her school bag and 2 minutes later Mimi came with a little bit of water splashing on her school uniform ..she rushed to the toilet to " buang air besar " .... she said so ..




Today's post is about the school toilet ..

1/ Is it clean ?

2/ Is it smelly ?

3/ Does it have enough water to flush ?

4/ Does the cleaner wash the toilet floor everyday ?

5/ Is there any ghost in the toilet ?

6/ Is there any soap to wash your hands after using it ?

7/ How often do you go to the school toilet ?


According to Mimi . her school toilet is clean , not smelly , have soap to wash hands , have enough water to flush and ..... no ghost .. so I guess her school's toilet is an A+ toilet .. Bravo to Al Amin School , Kemaman .

Have you ever checked your kids schools' toilets ????


10 comments:

SoFie NuR said...

wahhhhhh...bagusnya..bersih tu!!

arsaili said...

salam ...school toilet ada toilet paling akhir untuk di kunjungi..kalau dapat tahan, tunggu balik umah....

zany said...

kak,
anak saya sejak darjah satu sampai sekarang komplen pasal toilet. saya tak nafikan memang toilet sekolah kerajaan kotor sangat2 sebab saya pernah masuk check.

kata anak saya kalau ada pelawat terutama rombongan dari luar negara ke baru toilet lip lap lip lap berkilat bersih wangi, hahaha..
almaklum lah tukang kebun juga nak bersihkan semua kat sekolah. berapa ramai budak sekolah yang rajin bersihkan toilet walaupun mereka sendiri yg guna. yang dok rumah semua bibik buat pun ramaikan...

Kengkawan said...

ghost? y kak

zino said...

bagus la.. kebiasaan nya toilet sekolah ni gred C pun susah nak bagi hehe

silversarina said...

sofie ,

setakat ni no komplen pulak .




arzaili,

samalah , dulu kalau boleh memang nak tahan sampai balik rumah tapi toliet sekolah dulu bersihlah jugak .



zany ,

mungkin sebab murid ramai di sekolah kerajaan but tandasnya sukar dijaga tahap kebersihannya . Kena betul2 ada pencuci tandas baru kot boleh jamin bersih .




kengkawan,

hantu, ha ah , kalau dulu2 setiap tandas penuh lah cerita tentang hantu tandas ...hihi .




zino,

Mungkin sekolah swasta kot yang boleh dijaga bersih , dan students pun dalam 400 orang aje .

Rozali said...

Assalamualaikum Sarina

kalau tak bersih
...rasa tak berapa boleh

Wassalam

silversarina said...

rozali,

Wassalam , ha ah betul tu, saya cukup ngeri kalau terpaksa singgah mana2 esp masjid untuk buang hajat ..takut nak jengok tands awam .

rezeki said...

salam kak

sekarang semua tugas pembersihan di sekolah dibawah syarikat swasta yg dilantik oleh kerajaan

mereka dikehendaki mencuci tandas 4 kali sehari selain tugas2 lain menjaga persekitaran sekolah

namun sebenarnya langkah terbaik utk menjaga kebersihan tandas sekolah ialah anak2 harus dididik utk sentiasa menjaga kebersihan bersama dan sayangkan tandas sekolah mcm tandas di rumah juga, kalau di rumah lps guna tandas tak flush atau sebagainya tentu ditegur, kalau kat sekolah tak buat begitu, takde org yg nampak lalu tidak ditegur


ingat , 4 kali je sehari, bukan setiap masa dijaga mcm tandas awam di soping kompleks

semua pihak harus main peranan demi mendidik anak2 ini menjadi bangsa yg sentiasa menjaga kepentingan kebersihan

silversarina said...

rezeki,

bagus macam tu sebab kalau hanya berserah kepada pihak sekolah memanglah tak mapmu untuk dijaga kebersihan tandasnya kerana murid yang ramai dan tandas yang sedikit .

betul tu, apapun pendidikan tentang kebersihan tandas kena bermula dari rumah dan bermula semasa anak2 masih kecil lagi ,InsyaAllah akan terbawa tabiat baik itu hingga ke sekolah dan sehingga anak2 besar .