Tuesday, April 28, 2009

Buku & Roti

Dah bertahun saya tak berkesempatan mengunjungi Pesta Buku Antarabangsa di PWTC , memang tak de rezeki nak pergi. Dulu masa anak2 kecil pernah jugak bertandang ke pesta itu.




Walaupun tahun ni kami masih tak berpeluang bersama-sama merasai kemeriahan di pesta tersebut , saya sempat jugak membeli buku-buku baru secara online ... tak banyak pun, 3 buah buku sahaja termasuk buku " Rindu Bau Pohon Tin " dan "Cinta Sampai ke Syurga" tulisan Ustaz Hasrizal Saifulislam.com . Semalam saya terima pula pesanan buku yang saya buat pada Raden Galoh "Kanser Payudara Ku " .







Saya ke Popular Bookstore minggu lalu dan menurut kata salesgirl di situ buku2 baru dari pesta buku di Kl hanya akan dijual di kedai buku tersebut 3/4 minggu selepas pesta tamat.... huhu lambat lagi baru dapat belek buku2 baru .


Selain membusykan diri membaca buku2 yang dibeli , saya juga telah mula beriadah dengan melakukan brisk walking di pantai mak nik setiap pagi selepas hantar anak2 ke sekolah. Saya dapat motivasi untuk dapatkan sedikit extra stamina demi kesihatan diri dari rancangan tv "The Biggest Loser " . Harap saya akan terus bersemangat bersenam setakat kemampuan saya, InsyaAllah.



roti yang siap saya bakar di rumah....yummmy, memang sedap.



Minggu lepas juga adalah kali pertama saya membakar roti bun kacang dan bun kaya di rumah. Jangan tertipu ye, saya hanya kata saya membakar roti bukan membuatnya. Kisahnya...kawan saya Kak Wan seorang pengusaha kilang roti di rumah nya dan roti bun nya diedarkan di sekitar Kemaman, Kerteh, Paka dan Kuantan. Pagi tu saya ingat nak beli roti tapi waktu tu beberapa pekerja sedang menguli roti tersebut dan jika saya nak tunggu hingga masak mengambil masa 2 jam. Saya dapat idea.... beli roti yang dah diuli dan bakarnya di rumah. Bawak balik ke rumah dan tunggu sejam setengah saya pun bakar bun-bun tersebut dalam oven..sedapnya makan roti fresh from the oven. Roti Kak Wan memang sedap dan lembut.



Sesiapa yang singgah di kedai-kedai makan di sepanjang jalan besar Kuantan-KT kalau nampak roti dalam bekas tupperware bulat, itulah roti Kak Wan , 70sen satu .

28 comments:

Zareda Norman said...

kak rina

ya mari kita sahut kempen mari membaca. Zars ekarang sedang baca buku 'Buat Sampai Jadi'

Roti dibakar sendiri memang fresh kan.. satu idea jugak tu, beli tepung dah siap diuli.. dan bakar sendiri..

Linda Fzalin said...

k ina...mati2 ingat akak buat sendiriii...mmg nampak sedappp....hehe..btw buku kanser tu...best tak?? cam interesting je..

Kak Elle said...

saya cuma dapat beli 5 novels sahja hari tu tak tahan dgn human traffic...

roti bun tu nampak cantik warna nya...nak satu

Abang Long said...

InsyaAllah, tahun hadapan kita berjumpa.

silversarina said...

zareda,

Ni tengah nak cari buku bru lagi, dah habis baca buku2 yang dibeli minggu lepas :)

Betul tu, akak ingta nak beli dough tu nak buat pizza pulak, nasib baik kawan yang punya kilang roti tu, boleh je demand nak beli dough and inti bun sekali.





linda,

Eeehhhh , nanti akak buat roti sure meletup tau :)


Buku kanser tu memang kisah benar dari blogger raden galoh , sedih baca kisahnya .

silversarina said...

kak elle,

Kalau pergi pesta memang tak tahan lautan manusia, naik pening dibuatnya.

Mailah saya belanja bun kacang :)






abang long,

Kalau kena jsdual masa suami balik cuti InsyaAllah kita jumpa di pesta tahun depan...nak beli buku abang long pulak.

Mama Rock said...

kak rina, terngiang2 lagu hot cross buns dalam kepala saya ini :)
btw, bun tu di pack dalam plastic container, bukan plastic biasa tu ke? very unique!

sya said...

Sya sampai skrg ntah kenapa taktu nak buat roti.. bahan2 dah ada tapi cam phobia le pulak sbb penah buat tapi jadi keras cam batu

maklang said...

sedapnya....kalau bayangkan bau roti tengah bakar, memang tak bolehlah maklang nak jadik the biggest loser tu

arsaili said...

salam..tempting lak tgk bun tuh

silversarina said...

mamarock,

Bun panas memang sedap dimakan :)

Kak Wan letak 10 buns dalam tupperware bulat dan letak atas meja makan di kedai-kedai makan , siapa yang nak beli, just makan yang terhidang tu.




sya,

Kak Wan ni uli tepung guna mesin besar dan oven pun besar, memang lembut betul doh nya , hari2 buat dan distribute daily .




maklang,

I ni pun konon nak jadi the biggest loser , memang I'm the loser pun, balik jogging, ngap makan roti..hehehe.

silversarina said...

arsaili,

Buns tu baru keluar dari oven , memang gebu dan lembut :)

Sastri said...

salam kak rina...

dapat juga 3 buah buku walau tak ke pesta buku kak... :)

nampak sedap sekali bun tu... bab menguli yang sas tak larat tu... :)

PrinCeSS said...

baru je nak ternganga kagum.....waahh pandainya ma buat roti...
tapi tertutup balik mulut..^^..:P

mari mari membaca..
exam tinggal satu lagi..
mari mari membaca..

ummu asiah said...

kak rina..

ya..saya suka nonton biggest loser..rasanya reality TV yg paling real kot..hebat2 depa boleh jadi slim giller2..sampai berubah muka, semua jadi hensem and cantik of course sihat..saya belum bergerak pun dok tengok saja..masih terkial cari masa..

kak rina..
saya beli novel..andai itu takdirnya..saya baca sehari semalam habis..berkali2 menangis berderaian air mata..sampai teresak2...teruk betul..tak ingat author dia sebab dah pass kat kwn utk dipinjam..katanya buku tu dah berkali2 diulangcetak..terbitan alaf21 kot.

silversarina said...

sastri,

Kalau akak nak uli doh tu memang surrenderlah jawabnya :)




princess,

Ooo cabar nampak, nantilah, nak buat roti sendiri, tepung kakwan bancuh jugaklah...hihi.





ummu asiah,

Buat masa ni akak nak cuti baca novel sekejap sebab tengah gila baca buku kisah benar dan jugak sebab novel biasanya tebal jugak dan kalau dah start baca memang takkan berenti selagi tak habis. nanti nak jugaklah beli novel yang ummuasiah baca tu , agak akak pun akan berderai airmata .

kakyong said...

salam kakrina..
sungguh daku tertipu, tatkala melihat roti dari oven.. ku fikir kak rina yg uli sendiri.. rupe2 nyer.. heheh.. yg penting, dibakar sendiri kan kak..!

zarin said...

Kak Rina
best x buku kanser tu? dah ada kat bookstore ke?(tgh semangat nk baca info pasal kanser ni coz SIL baru passed away sbb breast cancer jugak)

Neeza Shahril said...

Neeza pun balik nanti nak cari buku2 nak dibaca disini kak.. macam lah banyak masa sangat kan hehee..

amboi Kak Rina.. bakar roti ya.. lepas ni Akak boleh lah belajar dengan Kak Wan tu.. akak pulak jual roti.. ;)

nurazzah8 said...

Ina,
I pun busy sgt sampai tak terupdate blog... tapi pergi juga pesta buku sabtu lepas, hari kedua terakhir...
dan I pun beli buku Ust Hasrizal@AbuSaif tu.. tapi ada diskaun.. beli 3 buku dia cuma RM50! Murahkan... siap masa I pergi tu dia ada bagi talk sinopsis buku-buku terbaru yg ditulisnya..jadi apalagi.,..lepas dia habis talk tu..kami pun pergilah mintak autograf dia kat buku tu... heehhe..

nurazzah8 said...

Ina, buku Raden Galoh I dapat sebelum dia launch kat Pesta Buku..masa kami gathering Makcik-makcik Bloggers tu...

Alamak... tgk roti tu terliur..kalau panas-panas keluar dari oven you sapu butter kat atas tu...lagi lah terliur I...

zino said...

roti ituuuuu..... hehe

tulipurple said...

wahh..kene cari roti tu kalu ke east coast....sy ni gak bila nak start budaya membaca contoh utk anak2 nie..ermmm.

Zek Zek said...

nak kena carik roti bun lepas ni...

terlepas KL Book Fair juger....tangguh punyer tangguh sekali dah abis daaa...

yuyuhakussoaziz said...

salam. mari membaca. :)
recently bought "menjadi wanita paling bahagia/ be the happiest woman".
isinya sgt menarik tp masih belum berkesempatan membacanya sbb byk buku2 law yg menuntut fokus yg lebih.hehe..
~EXAM MOOD~

silversarina said...

kakyong,

Memang betul, semangat nak bakar roti tu yang penting...hehehe.




zarin,

Buku ni menyingkap pengalaman dan perasaan seorang penghidap kanser payudarada dan tips berguna untuk semua wanita.Akak order direct daripada penulisnya yang juga blogger Raden Galoh .




neeza,

Bagus tu, beli aje, nanti bila lapang ada bahan nak baca, cuti summer balik ke ???

silversarina said...

nurazzah,

Kalau tak pergi pesta tu memang rugi sebab you duk Sahah alam yang dekat dengan KL .

Dapat jumpa penulis secara live memang sentiasa jadi impian saya, setakat ni tak dapat lagi. Buku Ustaz Hasrizal tu online pun sama jugak 3 buku RM50 tapi saya beli 2 je sebab Aku Terima Nikahnya saya dah beli tahun lalu > Buku Raden galoh saya beli direct dari dia dengan her signature sekali, untung nurazah dapat bertemu beliau di gathering tu.



zino,

Mari singgah kemaman boleh makan roti kak wan :)






tulipurple,

Kena rasa roti gebu tu, sedap tau :)

Elok disemai rajin membaca sebab nanti anak2 memang akan ikut tabiat membaca kita.

silversarina said...

zek zek,

Cari jangan tak cari bun, bun mexico akak suka jugak, ada flavour mango sedap.





yuyuhakussoaziz,

terbelit lidah makcik nak eja nama you..hihi.


Haritu dah 2 kali pegang buku wanita tu tapi setakat ni tak beli lagi sebab rasa dah bahagia dah..hehehe.... selamat mebaca buku dan goodluck in your exam !