Tuesday, December 29, 2009

tak naklah naik ....

Dulu masa muda2 memang teruja nak naik roller coaster , nak rasa macamana ia terbalik dan berpusing dan menuruni curam tinggi .... kini tidak lagi .... terasa nak pitam bila lihat benda tu berpusing ....

Saya hanya jadi cameraman aje bila darling dan anak2 main benda2 gayat macam tu . antara yag mereka main dan saya duduk di bawah aje ....

1/ kuda pusing di cinderella carousel , disneyland .... sebabnya pusing2 pastinya saya akan pening ... taknaklah naik..semua naik kecuali saya..



2/ space jet ke apa namanya entah, berpusing jugak, tak naklah naik..semua naik kecuali saya .




3/ space mountain di Tomorrow land , mula2 ingatkan show apa, saya berbaris sama, bila dah kat dalam berbaris tengok penerangan tentang space mountain " high speed roller coaster in darkness ".... dah gelabah , nak lari tak boleh keluar sebab 1 line je entrance ... sampai depan petugas untuk mereka semua naik jet saya minta diri .." Can I go out ? " dia pun buka gate untuk si pengecut keluar... selamat .... mimi jugak naik coaster ni .



3/ roller coaster di Ocean Park biasa yang ada kepala ke bawah tu... lagilah tak nak ....semua kecuali mimi dan saya , mimi nak naik tapi tak cukup tinggi . Maya dan Izzat naik 2 kali .



4/ mine coaster .. lagilah mintak maaf , tinggi ya amat ... izzat dan darling je naik, Maya pun tak nak .


can you spot darling and izzat on the mine coaster ... sekali je izzat naik sebab kecut perut dia kata sebab tinggi benda ni .



yang saya naik hanyalah :

1/ merry- go- round .... go round and round in slow pace ...okay, I can stand that ...hehehe.



2/ river raging log .... nak merasa jugak kena basah dengan splash of water .... itupun masa turun tebing curam saya pejam mata dan rasa macam nak terkeluar jantung ... mimi suka sangat sampai naik 2 kali .



3/ cable car , hot air balloon.. kira oklah , tak gayat naik sebab bergerak perlahan .

Itulah agaknya tanda saya ni dah semakin tua , tapi tabiklah kat darling sebab dia kuat dan tahan ... tak gayat dia naik semua tu ......



Adakah wanita lebih cepat tua dari lelaki...saya muda 7 bulan dari darling ....

14 comments:

MULAN said...

saya pun gayat la kak rina.. tak kose nak naik semua tu. tapi tertipu dgn hubby, masa di tomorrow land. naik roller coaster yg gelap gelita tu.. ceehh, geram betol.. nasib tak muntah je..

silversarina said...

mulan,

akak nasib baik tersedar sendiri masa kat tomomrrow land tu, dema sume suruh naik aje,... nasib baik dapat cabut ...hehehe.

Kak Elle said...

my first disneyland trip 1985 gayat habis semua saya naik tak cukup Q lagi tapi skg tak yah lah tengok je...3x dah ke disneyland 2x di america dan 2 tahun lepas di Paris.

cikMilah said...

sama dengan saya..tapi saya gayat InsyaAllah,cuma rasa jantung dah tak leh tolerate.. Zaman kita dah berlalu kot.. hehehe.. Dulu pandang cuti nak pi Busch Garden, Disneyland FL dan Six Flags.. main tak hengat dunia sampai tudung terbang, turun dr coaster tinggal anak tudung je...tak pa la kan. Saya cakap kat anak-anak, mamam dah rasa semua tu.. kan. kan.. kan..

::alifdalmim:: said...

hahaha..
nmpak mcm seronok je naik bnda tuh..
tapikan mak cik sy skrg fobia ckit naik pusing2 or yg lambung2 ni..ini sumer pnglaman naik kapal yg lambung terhuyung hayang kt fun fair Amman nk ke rumah mak cik dulu..hadoiii..serik!

dEeWaN said...

Wau bestnya kak rina dpt jln kat luar negara. Tgk gmbar je mmg dah takut apatah lg bila naik. Rasanya umur2 peringkat mcm kita ni mmg tak naik benda tu. Tau je lah org pompuan ni semangatnya lemah.....

silversarina said...

kak elle,

wah, akak hebat , dah banayk disneyland akak pergi dan naik benda2 gayat tu ... bestnya kalau saya tak gayat :)






cikmilah,

saya tak sempat nak pergi busch Garden dan Disneyland masa di US, kawan2 pegi dan siap bawak balik bear besar menang game, memang kalau pakai tudung silap2 tercabut dibuatnya :)

silversarina said...

adam

itu "pirate" ship memang buat makcik serik sangat2 . Makcik pernah naik kat Jubaiha tu dan muntah bila turun dan pening 3 hari tak boleh tunduk, memang mencabar betul, masa sebelum makcik naik tu ada pompuan arab muda yang terus pengsan masa tengah ship tu berayun, bila berhenti memang panik masing2 bawak dia turun dan renjis air kat muka dia ... penangan pirate sampai sekarang maya dan izzat pun tak nak naik :)





deewan,

gayat masa muda boleh tahah lagi . rasa nak naik lagi tpi dah tua ni memang dah tak nak dah , cukuplah :)

SoFie NuR said...

heheee...nasib baik ada benda yg leh naik lagi...cuba la try skali naik roller coaster tu...

silversarina said...

sofie,

merry go round jelah setakat ni , yang lain kena pengsan dulu baru naik...hehehe.

aNIe said...

Rina..Kak anie bukan sekarang je takmo naik...dari dulu pun memang takut...tak pernah naik pun...rasa nak tercabut jantung dan segala2nya...

Zaitun said...

Dulu masa anak2 kecik selalu juga bawa tempat2 yang ada berhayun ni tapi kak zai tak pernah naik,memang tak tahan rasa nak terkeluar isi perut heheheh...

Zareda Norman said...

zar masih teruja ler nak pusing, tunggang terbalik tinggi tinggi ni. hehehe baru ni try flying fox, sangat bes..

kak rina

mungkin faktor umur oun sama kot.. dah mula ngeri dan seriau

silversarina said...

kak anie,

Kadanag2 pelik tengok orang boleh naik berkali2 tak mabuk pulak tu, memang kuat diaorang ni .






kak zaitun,

agaknaya memang ramai macam kita ni kan, gayat dan seram bila naik benda pusing2 ni .Saya buaian biasa pun tak boleh sangat, nak termuntah dibuatnya.





zar,

Zar muda lagi, naik aje selagi masih strong ni , nanti dah berumur nak naik pun rasa segan dah ..gayat satu hal lagi :)