Wednesday, April 28, 2010

baju oh baju !!


Pagi ni bila lihat timbunan baju yang belum dilipat rasa nak buang je semua baju dan kemudian beli baju baru , 5 pasang sorang cukup , taklah berserabut menguruskan kain baju yang tak pernah habis . Bila fikir balik , kalau buang dan beli semula ia akan berulang kembali ...so, it's gonna be the same cycle again... back to square one ..... huhuhu .

Sebenarnya dalam banyak2 baju tu selalunya kita mesti ada baju yang kita ulang2 pakai sampai lusuh sebab kita suka baju tu . Saya ingat masa Zaid dan Sofie kecik2 dulu diaorang ni suka sangat pakai baju power rangers (kalau tak silap power rangers) sampai ada jiran yang tegur kenapa mereka tak tukar baju ...bukannya tak tukar tapi pantang kering je mereka nak balik pakai baju tu . Izzat pulak suka pakai baju askar sepasang hingga ada juga yang menegur kenapa ulang2 pakai , nak buat macamana , pantang kering aje dia nak pakai baju semula .

Saya pulak setakat ni saya amat suka 2 pasang jubah ... satu tu dah lebih 6 tahun saya pakai dan masih elok. Saya beli dari kawan yang membelinya di di Mekah , kainnya amat sedap dipakai, tak panas , memang agak mahal tapi ia berbaloi pakai . Sehelai jubah lagi dah hampir 5 tahun saya pakai, ia jubah pertama saya beli di Jordan dan ia juga agak mahal tapi sedap dipakai dan saya masih lagi memakainya sebab ia masih kekal elok dari segi warnanya dan kainnya ...Dua2 jubah itu berwarna hitam pekat dan hitamnya tak luntur hingga kini .

Berbalik kepada timbunan kain yang tak berlipat tu .... kena minta diri dulu ye .. nak pegi lipat kain ... ooo... di manakah mesin lipat kain yang ku order tak kunjung tiba .....huhuhuhu .

23 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Sarina

setengah orang malas lipat kain
setengah orang malas gosok baju

kalau saya, ehm ehm

Wassalam

aintsuperwoman said...

haaa...nak senang, masa sidai pakai hanger je, pastu, angkat teruih sangkut dalam lemari.

lagi satu, masa nak lipat kain tu, bayangkan dalam pikiran tengah pack2 baju nak gi becuti!! hehehehe...

silversarina said...

rozali,

saya malas lipat kain, kalau gosok okay ..hihi .

silversarina said...

asw,

gantung dan sidai, dah pernah try dulu tapi tak berthan lama teknik tu sebab malas nak gantung ,, pack macam pegi vacation ...emmm will put that in mind while 'packing' up the clothes :)

rezeki said...

salam kak

itulah pusingan kehidupan seharian kan hehehe

mesin lipat kain ada kak, nama mesin tu BIBIK hehehe

silversarina said...

rezeki,

akak suka mesin cap lain selain BIBIK ...hahaha .

Azzah said...

Salam Rina..itu you 4 beranak aje..imagine I yg ada 10 orang kat rumah nih!!! ..setiap hari double that ... kalau gi bercuti...hahaha...nak pengsang lepas tu nak mengemas kain baju... !!!
Hari tu 2 minggu bibik balik kampung... nak patah rasa pinggan ... tapi I bahagi tugas... Anas atau Wafa' tukang basuh baju dan sidai.. kadang2 Zubair tolong ... mereka juga kena angkat baju ... baju-baju semua sidai pakai hanger aje..lepas tu terus angkat dan sangkut.. taklah berkedut sangat..pastuh mana yg nak digosok I akan gosok malam2 nanti ...
berkesan juga teknik tu...tak ada lah baju jadi bertimbun setiap hari...
kalau tak larat... hantar aje dobi.. atau pun upah bibik setiap hujung minggu tolong lipat dan gosok...

wallahu'alam... kitaran hidup yang tidak akan selesai... hehehe...
selamat melipat baju...

manzlie said...

salam from Makkah....


nak banyak jubah..apa lagi...jadi ratu trekk lah kak..heheheh


wslam

silversarina said...

azzah,

kena guna hangers balik lah lepas ni, ringan sikit beban melipat baju .. 10 orang ... mak ooiiii ... bukan lagi pengsan, masuk wad terus I ... hahahah .

silversarina said...

CL,

haiya.. manyak susah woo nak jadi ratu pecut, akak ni dahlah saiz XXXL , mongah dibueknyo nak kojar entry CL, kita pakat ye, bila ada n3 baru CL buzz lah akak ...hahahaha .

hanieliza said...

Salam Rina..
tenguk gmbar yang d tayangkan tu..
akak ada 2 atau 3 kali timbunan kain yang harus d lipat..
memang MALAS GILER bab lipat kain..RAJIN BASUH jer......
akak dok tunggu ada kakak yang memang kakliza minta tolong lipatkan kain tu...dia janji hari ini nak datng lipat..
\
nasib baik ada kakak tu...bolehla kakliza lega sikit..
dia dah tolong akak lipat kain [tapi bayar cukup bulan] selama 18 tahun..

Ibu Sayang said...

Salam Puan Silver,

Kerja lipat kainlah kerja yang paling tak suka, tapi kena selesaikan jugak. Cuma cara Saya kalau nak ringan sedikit lipatlah time tengok TV, boleh gotong royong bersama anak2. Kejap je siap!!

Anonymous said...

lipat kain is the most leceh-able job in the world kay...ish3x. aku rela membasuh/sidai kain baju dari melipat ni..huhu!

klu mesin lipat baju tu dah smpi komen2 lah ok ke tak. saya pun nak beli satu gak :P

KC

Zaitun said...

Agaknya kerja melipat kain ni memang ramai orang tak suka, kak Zai pun sama biarlah menggosok ke, membasuh ke. Nak kena cari idea untuk menyelesaikan masaalah ni atau ada sesiapa yang pandai rekakan machine macam basuh pinggan tu..

zino said...

kaedah zino hang je semua baju baju tu tak payah lipat.. yg perlu lipat seluar kecik tu je hehe

مسافر_اسلام said...

Salam kak.
di rumah MI, kalau ada jenis pakaian yg tidak digunakan. Kami akan sedekah kat org, org yang kurang berkemampuan. Ia akan menjimatkan kawasan utk simpan apabila pakaian semua dilipat.

Asingkan pakaian utk dilipat dan di gantung.

zany said...

, kalau cerita pasal baju ni saya pun gelak baca.
sebabnya saya pun kadang2 fikir nak bagi je kat sapa2 yg perlukan baju dan tinggal sikit je utk pakai. tapi bila nengok masing-masing berpeluh banyak dan tak selesa kalau tak menukar pakaian rasa tak bolehlah dengan plan kurang baju ni.

pB said...

sikit sikit lama lama jadi bukit

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam sarina,

kak nab malas lipat kain / baju ni...lebih senang letak kat hanger jer!

CikguZue said...

salam kak,
da lama tak menjengah ke sini.

saya pulak, memamg suka lipat baju. suka tgk baju tu bersusun2. masa dgn adik beradik 11 orang pun, dan wlupun baju segunung tingginya saya akan ambik bahagian lipat baju...tak moh bhgn kemas2 rumah atau sapu...sebab ape? hehe...sebab malas nak bangun2...boleh sambil tgk tv lagi. hehehe...

Kak anie said...

Salam Rina...Melipat baju memang boleh buat akak mengantuk...tu yang malas tu...kalau menguruskan yang lain okay je...

Akak pun suka pakai baju yang selesa dipakai berulang2 kali...sampai lusuh...

Zareda Norman said...

kka rina

ya saya juga dalam dilema nak melipat kain.. ada jer benda lain nak buat dulu.. mengemas lah, cucui toilet tapi lipat kain harus bertangguh tangguh

silversarina said...

kakliza,

tu gambo dari google, saya punya kain lagi banyak dari tu , ada 3 bakul besar ...lipat je mana yang larat :)






ibu sayang ,

nanti kena buat camtu , lipat depan tv .




kc,

mesin tu masih dalam perjalanan ,kalau dah ada nanti you boleh order daro I tau ...hehehe .