Thursday, September 18, 2008

Birthday Terakhir Tahun Ini.

Salam 18 Ramadan buat semua.

SELAMAT HARIJADI KE 19 BUAT SUMAYYAH ANUAR nun jauh di Daegu, Korea.






Anak ke 3 dari 5 beradik , seorang yang 'jelly' dan masa kecik digelar " doll baby " dan tak pernah serik dimarahi kerana selalu sangat siap lambat bila nak ke sekolah dan keluar outing/shopping sampai mimi baru ni ada kata dia tak nak jadi macam maya , siap lambat sokmo..... hahahahah




Setakat ni maya lah yang paling lama tinggal di rumah, dari kecil hinggalah lepas SPM barulah berpisah apabila dia masuk IPT di Korea. Masa tingkatan 4 dia dapat ke SBP Integrasi di Pekan, Pahang tapi dia menolak dan kami juga lega sebab suami saya pernah kata kalau maya tinggal di asrama dia rasa mungkin maya akan selalu tak dapat makan sebab akan ke dewan makan lambat dan makan pun lambat .

Tak sangka sekarang dia tinggal berjauhan dan jadi seorang yang tabah dan pandai jaga diri , bersifat matang dan senang memahami diri saya kerana kami tinggal serumah lama . Zaid saya masukkan ke sekolah tahfiz ketika berusia 11 tahun dan sofie ke MRSM sewaktu tingkatan 4 .

Satu lagi kelemahan maya dia sukar mengingat peta jalan dan kawasan yang pernah dilawati sebab dia biasanya akan terlelap bila naik saja kenderaan. kalau nak tanya jalan tak usahlah tanya dia , sesatlah jadinya...hahahaha.


Apapun Mama doakan agar beroleh kejayaan di dunia dan akhirat. Amin.

Orang selalu cerita hal kelebihan , hari ni mama cerita bab kelemahan anak mama..jangan marah ye...


( habis dah birthday buat tahun ni... tahun depan pulak InsyaAllah )

++++++++++++++++++++++


Petang ni ada majlis berbuka puasa dan khatam al quran tadarus di surau dekat rumah . Saya dah niat nak buatkan 300 bekas dadih buat jemaah surau petang ini dan pagi tadi darling bagitau dia ditugaskan membeli dan menyiapkan 60 pakej hadiah buat jemaah dewasa surau dan minta tolong saya bungkus hadiah tersebut.. so, I'll busy all day...

Esok hingga Ahad kami akan travel menziarahi besan saya yang dah lebih sebulan masih belum sembuh sepenuhnya akibat patukan ular ketika hendak keluar rumah untuk solat maghrib di masjid , kemudian kami akan singgah sebentar di sungai besi melihat cucu baru kami ( anak kakak saya ) yang berusia 2 minggu, kemudian terus ke Ipoh berbuka puasa bersama abang dan mak saya di sana dan Sabtunya kami berbuka puasa bersama abang ipar dan mak mertua saya juga di Ipoh. Ahad baru kami kembali ke Kemaman (izat dan mimi ponteng sehari ). Zaid dan Azra akan ikut sekali dan siap dengan kad hospital , beg baby dab beg ibu bersalin, manatau bersalin kat Ipoh ke ... raya memang kami tak balik kampung sebab memang rasanya Azra akan berada dalam pantang masa raya........

Salam hujung minggu buat semua...jumpa lagi......

24 comments:

Kak Elle said...

Happy birthday untuk Maya yg jauh di Korea semoga berjaya dlm pelajaran.

Oh nak berjalan jauh ye semoga selamat pergi dan pulang jadi wan mommy...hehe

dadih tu apa?

siti said...

salam...
akak...sy dah lame dah jumpe blog akak.....baru ari ni tergerak nak kasik komen....heheh.....

bertuah nye akak dpt anak2 yg soleh n solehah dan bijak2 juga....semua pandai2..maya ng sofie belajar atas tajaan sndiri atau di taja?...sekadar bertanye...

salam ramadhan......

sya said...

Happy Birthday untuk Maya.. jauh nuuu di Korea

PrinCeSS said...

happy birthday to meeee....!!
bab peta jalan tu dah improve ckit tapi bab bersiap tu still dlm proses..heheheh
tapi kat cni pandai lak g kelas on-time..pelik2

SoFie NuR said...

Hepi besday maya..
Haha..bab tmpat n peta mmg out..mane nk tau jalan,masuk je kete x smpai 5 minit dh tido..

Wah..jalan sakan..siap tkr plan x jd blk raye kt kg sbb nk jaga menantu n cucu..=P

maklang said...

hepi besday...bertuah anak nama maya ni...hangin tak macam maya maklang...he..he..

suealeen said...

happy birthday to maya...
moga maju dalam pelajaran...

tak singgah kl ke?

Mak Teh said...

Happy Birthday Maya!

Sarina, pandailah dia menjaga diri di rantau orang sebab sudah besar panjang!

Kami ada lagi 2 birthday sebelum akhir tahun.

Selamat berpuasa da berhari raya bersama hubby yang tercinta!

cikMilah said...

Happy birthday maya.. Semuga berjay adalam segala lapangan - dunia dan akhirat.

Macam tak percaya dia baru 19 - nampak matured.

simah said...

happy belated birthday utk maya...ni ibu dia dok rindu la ni yek?

salam ramadhan akak..

Neeza Shahril said...

Happy Birthday Maya.. sama birthday ngan lollies qatar lah dia.. :)
semoga Maya berjaya dunia dan akhirat..

Bila kak Rina cerita dia di slow, teringat anak Neeza, si coan tu.. bangun pun lambat aje.. waktu makan, orang lain dah siap dia baru nak makan.. letih Ummi ni..

akak raya kemaman ke? Neeza di banting.. tapi lepas2 tu balik kemaman sebab ada kenduri.. nanti datang ye kak.. :)

MULAN said...

to maya... saeng-il chu ka hamnida.. (happy birthday in korean..)

YuszTieY said...

hepey besday to maya....muda lagi baru 19 thn ....rasa cam umur anak2 buah saya jer..boley la lawan dgn saya sal naik jer kenderaan mata pun kuyuuuuuuuuu...heheheheee
wahh...lamanya travel habis satu semenanjung dr timur ke barat ke utara...moga azra sihat yer sepanjang travel...

mama said...

salam ,

berita baik tu kak ina... singgah sungai besi tu dah dekat sangat la dengan bandar kinrara...

dah ade di KL calling calling la kami yer....

mana tahu terjumpa di tengah jalan kan...
bila nk datang rumah kami heeheh

k-riey said...

salam.
lamenye x jenguk sini.
mule klas kat tmpat baru ni, mule la sibuk.
selamat berpuasa saya ucapkan buat makcik dan keluarga!

zino said...

selamat hari lahir buat maya...

seronok tengok anak anak silversarina semua bijaksana.. macam mak dengan abah dia..hehe

D said...

akak, datanglah blog saya - ada pesanan sket.. hehe

arsaili said...

salam..selamat hari jadi buat anakanda

simah said...

salam kak rina...ramadhan dah nak habis..salam aidilfitri dari kami sekeluarga... maaf zahir dan batin..semoga raya akak tahun ni meriah semeriahnya.. :0)

silversarina said...

kak elle,

Baru balik kemaman malam tadi.

Dadih tu yogurt Malaysian version, it's more soft jelly.



siti,

Terimakasih kerana sudi baca blog akak.

Setakat ni maya dan sofie belajar atas biaya sendiri tapi baru ni akak mohon MARA dan InsyaAllah mulai semester ni dapat pinjaman MARA.



sya,


terimakasih. Nanti Aiman lagi jauh :)



princess,

adalah improve sikit dari dulu :P

silversarina said...

sofie,

raya memang tak balik, nal timang cucu dah wei :P



maklang,

maya ni memang baik dari kecik, tak nakal sebab jelly sikit , masa kecik takut kat orang, berkepit kat orang gaji je .



suealeen,

singah 2 jam je tengok cucu sedara baru lahir, entahlah bila dapat jalan2 kat KL.



makteh,

ha ah betul tu, dah duk sendiri pandailah jadi laju buat kerja sebab tak de sapa nak tolong , kena berdikari .

selamat hariraya buat makteh sefamily.

silversarina said...

cikmilah,

ada orang ingat dia kakak sofie sebab dia lebih tinggi dari sofie dan dari segi matang memang dia ni matang .




simah,

thanks...salam syawal buat simah dan keluarga.



neeza,

makan memang lambat, oarng dah nak habis dia macam baru nak start, kena suruh coan makan laju sikit sebab nanti jadi macam kak maya...hehehe.

dah terima kad jemputan kawin adik neeza,INsyaAllah kami hadir .



mulan,

thanks ... salam syawal.



yusztiey,

tahun depan maya dah bukan belasan tahun dah :P

travel balik kampung je, 3 hari dan kena kejar masa sebab anak2 tak cuti , kena ponteng sehari .

dapat jumpa mak-mak dan adik-beradik sebentar je.




mama,

maaflah memang tak empat nak singgah Kinrara , akak hanya singgah sg besi setengah jam je , tengok cucu sedara yang baru lahir. taktau bila baru dapat jumpa mama dan baba.

salam syawal buat kalian.

silversarina said...

k riey,'

selamat belajar dan selamat hariraya.

take care !!




zino,

Thanks..anak2 zino pun bijak2 macam abah dan mak dia.

salam aidil fitri buat semua.



d,

thanks, akak dah jengok malam tadi. Thanks sebab d masih ingat pada akak, InsyaAllah kita jumpa lain masa.

Salam lebaran buat semua.




arsaili,

terimakasih. Semoga sentiasa ceria di perantauan.



simah,

sama-samalah kita raikan kemenangan kita menjalani ibadah puasa. Salam lebaran juga buat simah dan semua ahli keluarga.

Ajzie said...

Happy birthday untuk Maya