Wednesday, September 10, 2008

What a phone call............











Salam 10 Ramadan buat semua.

Semalam buka puasa dengan semua home made food kecuali tembikai , kira betul-betul rajinlah semalam.

Tak nak cerita pasal makanan , nak cerita kisah satu panggilan talipon yang saya buat semalam yang berkaitan hard disc saya yang terbakar yang dah sebulan dihantar ke workshop namun tak siap-siap lagi. Saya called kedai berkaitan tanya apa status hard disc saya, dia jawab masih belum siap, saya kata dah sebulan takkan tak siap lagi, dia pun bagi nombor technician yang bertugas, saya pun catat nombornya dan call.


Saya : Hello .

Dia : Hello, ada apa ? ( lelaki Cina )

Saya : Saya mau tanya saya punya hard disc bila boleh siap ?

Dia : Lu mau cakap dengan siapa?

Saya : Saya mau cakap dengan technician yang repair hard disc saya yang dah sebulan tak siap lagi .

Dia : Lu mau repair apa ?

Saya : Repair pc saya , hard disc komputer say yang terbakar .

Dia : Salah nombor , saya bukan repair komputer , saya tukang selipar.

( saya menahan gelak ) ......

Saya : Oooo awak tukang selipar ..sorry ye, macamana itu kedai bagi saya nombor ni ?? ( s**p*d nya tanya soalan ni pada dia )

Dia : Mana saya tau.

Saya : Sorry ye. Bye.



Lepas tu kebetulan Azra dan Zaid ada dekat saya, saya bagitau yang saya call adalah tukang selipar bukan tukang repair pc... masing-masing ketawa bagai nak rak....

Hari ni nak suruh Zaid pergi kedai tu balik anya mana pergi hard disc saya yang terbakar tu, nilah kalau kata still under wanrranty ...... kata kena hantar kuantan, macamlah kuantan tu kat angkasa lepas, sebulan baru siap...pelik, pelik .

18 comments:

babazahra' said...

itu trick aje kot tu kak. nak mengelak. malas nak menjawab sebab keje tak siap. cuba call lagi sekali pakai nombor lain plak. cakap nak jahit selipar putus ke. mesti dia cakap dia repair radio plak :)

Kak Elle said...

makoi lama nya belum siap2 lagi...kalau dah terbakar kena lah ganti yg baru..

masallah kenapa bagi tel no org lain sahja nak mengelak tu..baik lah kalau pergi kedai nya dan bersemuka.

Pi Bani said...

Depa hantar hard disk you kat tukang selipar kot... tu pasal tak siap-siap lagi... :)

NBK466 said...

Mungkin dulu ada hantar selipar terbakar kat cina tuh pastu tersalah cari number..he.he.he..

Neeza Shahril said...

hehee.. neeza pun nak gelak jugak laa... neeza pernah gak kena gitu. Salah number. Tapi bukan neeza yang salah. Pak Arab dia call rumah. Dok cakap pasal booking. Neeza ingat dia nak confirmkan ticket kami. Rupanya dia yang nak confirm ticket. Number telefon rumah kami ni dulunya office Gulf Air kat Jubail ni.. sabor je laaaa...

D said...

hehehe... memang betul la kelakar!! dan banyak jugak teori member blog yang lain (akak dah cuba belum call and tanya pasal selipar? *tergelak lagi*).

nanti jangan lupa update kisah seterusnya.

silversarina said...

babazahra;,

semalam akak malas nak layan kedai pc tu dah , pagi tadi baru call balik dan guess what ???technician tu call akak semula dan nombornya memang akak yang salah salin , salah 1 nombor, nombor lain sama macam no si tukang selipar .....heheheh.




kak elle,

tadi kedai tu cakap hard disc ada kat KL da akan siap dalam masa terdekat , sabo jelah , I yang salah salin nombor tu :)


pi bani,

susah betul nak siap , kalau gudang terbakar pun agaknya ada dah tiang baru didirikan, kena tunggu 2/3 hari lagi , katanya.

silversarina said...

nbk466,


hahahahaha..... akak yang salah nombor , mesti apek tu hairan bila akak cakap pasal repair pc :P




neeza,


Sambil type sambil gelak baca kisah wrong number neeza .... hahahahaha.



d,

harap d baca reply akak di atas , akak yang salah salin nombor, terperanjat apek selipar tu :P

sya said...

Aduhai camana le kedai repair computer leh jadi kedai selipar..

maklang said...

pergi beli baru ajelaa..kang sakit ati, nak bayar ubat sakit ati boleh dapat lebih banyak hard disc agaknya...

mama said...

hahhahah
lawak betol la cerita akak tu. dah test call semula?

petang ni masak apa? saya tak tahu lg... mak nk masak ikan singgang dan yg pasti hubby nk mkn chiken chop..

dia nk puasa makan nasi. diet kot hehhe

SoFie NuR said...

haha..lawak tul..lame la pulak nk dpt blk hard disc tu..

suealeen said...

seb baik tukang selipar tu tak cakap.. bak mai sini pc tu saya ketuk dengan tukul selipar ni... hehehe... sabonye la kakak kita ni....

PrinCeSS said...

kenapa x tanye kat apek tu,
" dah no tukang pc tu brp ??"
hehe

suweileh family said...

hehehe...kelako betol lawak bulan posa ni..

PINATBATE said...

Salam ..

maaflah kak....lawak betul cerita ni ..dari tukang pc sampai tukang selipar..gelak sampai nak putus urat kentut saya dibuatnya...

Pp said...

hehehe...terhibur membaca entry ini!!

kadang2 kita perlukan such things in life to put a smile to our face....duniya terlalu serious!!!

hanieliza said...

salam..
lawak sungguh ceritera Rina..
kakliza masih tergelak dan senyum2 sensorang ni depan pc bila mengenangkan stori tu..

tapi seronok gak sebb ada selingan dalam bacaan atau lompat blog to blog...