Sunday, June 14, 2009

Mari kenali ..... B1 & B2

Perjalanan dari Parapat ke Brastagi ambil masa hampir 3 jam sebab jalannya teruk berlubang2 . Di sebalik beberapa tempat menarik yang kami singgah hari ni saya nak cerita tentang beberapa makanan pelik yang dimakan oleh kaum Batak Karo yang ramai menetap di sekitar Brastagi dan Parapat .

Batak Karo beragama Kristian Protestant dan antara makanan kegemaran mereka adalah B1 dan B2 ....

Bukan B1 B2 Bananas in Pyjamas .

B1 = biang panggang ..biang dalam bahasa batak adalah anjing...so bila nampak signboard B1 ...bermakna ada anjing panggang/goreng dijual di gerai2 itu .





B2 = babi panggang..sebab ejaannya ada 2 b .... kalau nampak gerai yang tulis B2 bermakna ada babi goreng, babi panggang dan segala jenis menu babi ada di situ.




Bila dah lalu banyak gerai yang bertulis B1 dan B2 selera saya macam tertutup terhadap sebarang daging termasuk ayam ... apa tah lagi kerepek2 yang dijual semuanya saya rasa loya nak beli atau nak makan.

(nak tengok tulisan B1 dan B2 kena klik kat gambar baru jelas nampak )

Cukup dulu pasal B1 dan B2 ....

Harini nak masak mee udang ... hanya guna udang tak de guna daging... senang aje rupanya cara membuatnya ( refer internet jugak ! ) .

22 comments:

PrinCeSS said...

yea pengomen pertama lagi..~
agaknya org2 kat situ suke tgk bananas & pyjamas kot..tu yang bagi nama B1 & B2..
hehe

suweileh family said...

Pandai pulak diorg guna istilah tu, mcm H1N1.

Neeza Shahril said...

pandai pulak diorang buat cam tu kan.. mungkin diorang tahu kalau tulis words sebenar, ramai yang takut even lalu kat situ.. hehee..

Kak Elle said...

hohoho itu rupanya B1 & B2 ingat basement 1 and basement 2...haha

zino said...

kalau tak di beri penjelasan ingatkan apa je B1 dan B2 tu..hehe

moon said...

Kak Rina,

Sama macam cik moon gak kalo dah nampak banyak sangat tanda macam tu yang memang tau apa maksudnya memang kembang tekaknya.

::ADleez:: said...

salam..
tumpang bc kisah kembara akak jap...
erm...trs tekak sy pon mcm "say no" to daging2...hehhehe

KAMATO said...

ni satu pengetahuan baru... apa la agaknya kaitan binatang tu dengan dgn B1 B2

silversarina said...

Princess,

Yelah tu ..TV pun kene guna very big parabola baru dapat signal ...hihihi.




suweileh,

Memang bijak, sebut B1 B2 macam ekslusif je...geli den.

silversarina said...

neeza,

jadi istilah komersial pulak, ada satu gerai B1 penuh dengan kereta pelanggan singgah makan :(





kak elle,

Hahaha.... basement buat tanam tulang B1 dan B2 ..ke tulang pun habis dimasak... eeeiii .

silversarina said...

zino,

Tu yang kena bagi penerangan tu ...hihihi.




moon,

Loya tekak kan...akak memang rasa tak nak tengok gerai2 B1 B2 tu, memang loya dan kesian pun ada kat anjing yang dibela khas untuk dibuat makanan .

silversarina said...

adleez,

Memang ye pun, akak bila anak2 makan sate Padang masa di Medan, akak tak tengok pun pingga diaorang ..entah rasa loya betul




kamato,

Memang pandai buat istilah nampak macam bagus je ..B1 sebab biang ada 1 b, B2 sebab babi ada 2 b... eeeiiii.

cikMilah said...

dulu saya tour dengan bas; tapau makanan dari hotel..hehe.. Pagi-pagi masa b/fast saya bawak tuppaware dlm handbag, ambil makanan banyak-banyak yg tak abis makan tu saya bekalkan sendiri. Abang saya dah pesan gitu; don't ever trust makanan yg di jual kat Samosir Island.

Mmg meloyakan;but credit for you kakRina, I mmg tak tau pasal B1B2ni...

silversarina said...

cikmilah,

Kami hired a muslim tour guide dan banyak information yang dia bagitau sepanjang jalan , memang mahir dia bab batak2 ni , beli kek lapis di Medan pun dia bawak kedai muslim yang tak guna pengawet, kek tahan selama 4 hari jika tidak di masukkan ke fridge.

Memang budaya batak ni agak kotor bagi kita.

Zareda Norman said...

kak rina

baca entry ni pun rasa tertutup selera nak makan daging...

Refer entry lepas. Pokok pokok besar di Taman Tasik Taiping tu pernah dibuat kajian tentang nilainya.. nila daris egi ekonomikal.. dan mee banjir udang dah RM11 sepinggan yer.. oh kejap aje dha naik harga..

kakyong said...

kak rina..
info yg bagus nih... mekasih kak rina.
kembang rasa tekak, baru baca.. belum lagi berada kat sana... huhuhhh

sya said...

Isk .. mcm-mcm cara kalau org tak tau boleh keliru ingatkan daging apa

Abang Long said...

Mak aiii ... warung B1 bagai nak rebah ke bumi ... tapi boleh pasang parabola.

Helena said...

good info nih....

teringat hubby i ceta after trip dari sana.... popia kecik jangan beli sana... sebab intinya inti daging anjing..... siap ada kilang tu....

MULAN said...

zaman sekarang ni kan, semua nya short form2 je.. saje nak kasi keliru.. eiiyy.. geli aahh..

silversarina said...

zareda,

Memang pokok2 tu penuh kenangan manis buat kami dan arwah abah . Harap2 taklah ditebang .





kakyong,

Memang terloya tau, itupun akak tak nampak bendanya, baru baca signboards dah terloya :)





sya,

Betul tu, kami pun tourguide yang bagitau, kalu tak ingatkan apa tah B1 dan B2.

silversarina said...

abang long,

Kat sana sume rumah guna parabola sebab susah nak dapat signal siaran TV, rumah yang dah reput pun parabola masih teguh berdiri :)





helena,

memang ada dikual popia kecik tu, memang kami tak beli apa2 kerepek pun, rasa macam tak terjamin je halal dan bersihnya makanan tu .





mulan,


senag nak ingat dan bezakan kot... memang geli akak .