Monday, June 9, 2008

Busy kembali...........

Anak-anak kembali ke sekolah dan saya kembali busy, dari pagi terkejar ke sana ke mari disamping buat kerja rumah start jam 7 pagi termasuklah :

1 / basuh baju , tak habis...

2 / hantar mimi sekolah

3 / breakfast nasi kerabu dengan mak di gerai kak pah

4 / singgah pasar borong, belikan mak durian.

5 / hantar mak di rumah dan terus ke maybank

6 / keluar duit di maybank dan bayar hutang rumah di cimb ( nasib baik sebelah maybank je )

7 / bayar bil di pejabat pos ( 40 minit baru tiba giliran )

8 / balik rumah , sambung basuh baju dan jemur

9 / basuh pinggan mangkuk, bilik air , tanak nasi

10/ belah durian untuk mak, saya ingatkan dia agar jangan makan banyak sebab laju je nampak dia makan, 2 biji habis dia sorang, saya makan 3 ulas aja , naik bp susah juga saya nanti

11/ mandi kali ke 2

12/ keluar ambil mimi dan bayar yuran sekolah mimi

13/ ke restoran abu nur beli lauk untuk lunch, tak daya dah nak masak

14/ pergi yellow town untuk beli selipar mimi yang baru putus , tak jumpa parking, belian ditangguhkan ke petang nanti

15/ balik rumah siap hidangan makan tengahari

16 / makan dan basuh pinggan

17 / solat dan ......

2 petang baru dapat jengok pc....

dari jam 7 pagi hingga ke 2 petang , saya tidak berkesempatan untuk duduk walau sebentar di ruang tamu.... itulah tugas suri rumah dalam masa 7 jam pertama di rumah dan di luar rumah.... lepas asar janji dengan mimi beli selipar di bandar, harapnya ada parking . minum petang ni untuk mak ( ada mak kena sediakan sebab sekarang waktu dia tidur dan bila bangun kenalah siapkan minum petang... biskut pingpong cicah kopi O atau roti dengan peanut butter jelly jelah jawabnya hari ni ) .




++++++++++++++++++++++++++++++


gambar-gambar di bawah diambil semasa di Indonesia sebagai panduan dalam kehidupan.... dan juga iklan2 yang adakalanya nampak macam menarik....





Iklan "murah tanpa tapi" yang saya paling suka.....insan mencari sampah sebagai pusat pendapatan harian.... sama rumpun bangsa , namun bahasanya terlalu banyak perbezaan maknanya..... semasa di bandung kami bersembang guna English dengan Ibu Seri , tuan rumah tumpangan yang kami sewa kerana lebih mudah faham, katanya sebab faham maksudnya dengan lebih baik .....

17 comments:

Neeza Shahril said...

patutlah lambat kak Rina update blog.. busy yang amat rupanya.. ada orang tua dirumah lain sikit kan. Kalau orang tua boleh buat segalanya sendiri, senang sikit. Macam mak kak Rina tu, perlukan banyak perhatian.. sabarlah Kak Rina ye..

murah tanpa tapi hehee.. kelakar juga bunyinya.. bagi kita lah kan. Bagi diorang biasa aje. Elok juga guna English sebab kalau tidak lain yang nak cakap, lain yang keluar hehehe..

maklang said...

banyak pahala tu..menjaga mak tu..insyaallah...

nurazzah8 said...

bersyukurlah selagi ibu masih ada... memang tak menang tangan kak rina kita nih...

nak gelak baca notis kat dlm flight tu... memang tak faham langsung kalau tak baca in english...

"Kencangkan sabuk pengaman selama anda duduk"

Kak Lady said...

Rina...kerja sebagai surirumah tak pernah habis...orang kata selagi kita nak buat selagi tu memang ada aje...jadi...rehat2kanlah diri sebentar...*badan nak pakai lama tau...* hehehehe

Kadang kala tgk cara kehidupan org lain...kita jadi insaf dan sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada...

silversarina said...

neeza,

bukannya mak akak tu kena jaga sokmo tapi terasa lebih tanggungjawab bila dia ada , selalunya tinggal bertiga life macam 'koboi' pun tak kisah... heheheh.

bahasa melayu indonesia masih banyak persamaan, dengar diaorang cakap bahasa jawe atau dialek yang lain langsung sepatah pun akak tak dapat tangkap.


maklang,

kena sabar dan tabah setabah mak jaga kita masa kecil .


nurazzah,

bila lihat apa jadi pada mak, memang takut dan insaf , dari sihat terus tak dapat uruskan diri sendiri dengan sempurna.

tulah yang I snap foto sebab bahasanya lain sangat dengan maknanya dalam bahasa kita , dalam airasia indonesia :)

bila mahu mula guna mobil, kencangkan sabuk pengaman ya buk !!

silversarina said...

kaklady,

kadangkala rasa kena siapkan dengan kadar segera sebab kalau tangguh lagi banyak kerja menanti ... baru lepas lipat kain, tak dapat habiskan , ada sebakul ditangguhkan untuk esok pulak :(

bila penduduk terlalu ramai , masing2 buat apa saja kerja mencari rezki halal, syukur kita yang punya rezeki tanpa perlu bermatian untuk sesuap nasi.

Kak Elle said...

kan dah di katakan a housewife jobs is never done...ala baru 17 tasks aje tu agak org lain lagi banyak....hahaha

kc said...

ha ha basuh kain baju ler keje yg paling tak suke buat kalo balik dr bercoti nie....yaa ampun!

Cat Cat said...

Wah, buzy-nya Kak Rina... Ke sana, ke sini, non-stop... Kalah mak datin wei... Hehe.

OndeOnde said...

kak Rina,

pernah work from home for one month, perpeluh sampai ke kaki masa tu! turun-naik, keluar masuk tak diam diam...at last 3.00 petang memang terjelepuk atas sejadah!!!! tidor malam tak hengat punya tidor, lena betul!

patutnya kerja ni lah gaji paling banyak ya kak Rina but of course pahala tu insyaAllah banyak kalau ikhlas..

Jingga Studies said...

yes ..tanpa tapi..no ifs or buts! akhirnya kita mula belajar..kuasa pd pengguna!

manje said...

salam

emm betul la... bile kite amati ayat tu rasa cam ssh bangat nak faham... sib baik ada yg pandai berbahasa inggeris eik... tak delah mis communication... :)

> slmt menjalankan tugas yg paling mulia sbg seorg ibu, anak dan hamba yang baik disisiNYA... kite doakan akak sihat dan kuat tau... :)

MULAN said...

he he.. camtu la bila dah lepas cutii kan.. nanti ya kita pi sana pulak untuk deliver barang ni.. sori amik masa sikit.. tengah adjust semula ni.. lepas cuti panjang kan..

ummu al hanafi said...

feuwwww!!!
memang letih kerja-kerja seorang ibu......
:)

silversarina said...

kak elle,

17 sampai jam 2, sampai malam memang tergolek lena dibuatnya .. hehehe...



kc,

kena beli baju disposable, senang lepas pakai, buang... memang letih dibuatnya basuh baju balik jalan walaupun guna mesin sebab banayk .



cat cat,

ada hari lapang jugak, tapi biasanya lebih busy dari mka datin sebab mak datin ada rami bibik...hehehe.

silversarina said...

ondeonde,

ada kawan I , sanggup sakit pun pergi keje sebab tak nak nya jadi surirumah dan jaga anak-anak di rumah..sebabnya nilah, keje tak habis-habis di rumah :P



jingga studies,

Akak rasa Indonesia lebih ke depan dalam bab kepenggunaan dan mereka lebih open .



manje,

mula2 akak tak faha maksud murh tnpa tapi , bila fikir banyak kali ( bannernya beribu sepanjang jalan ) , baru lah akak dapat tangkap maknanya yang pada akak amat bermakna dan jelas.

silversarina said...

mulan,

jemputlah datang rumah ...benda apa tu ....hehehe.



ummu al hanafi,


kita aje yang tau sebab kita surirumah kan :)