Friday, June 13, 2008

Feast and Fiesta........

Praise be to Allah , today is Friday , a weekend holiday for us here in Terengganu. I really need a break over the weekend . We went out for breakfast at Padang Astaka and let mimi play at the playground for half an hour . I took a chance to wander around the Pasar Pagi and bought a few things from the " 3 barang RM5 " stall , 3 net baskets to keep and save the wedding doorgifts that I've started to fold and wrap since yesterday.

Walking back to the playground I heard voices of makcik-makcik performing the marhaban ... I never involve in any marhaban group and never will because I myself do not really understand what they are saying and the melody does not sound nice to me. There's a fiesta going on at the Padang Astaka this morning and it's from KEMAS Kemaman . So, many makciks were on the field taking part in a few competitions including the marhaban, gubahan and cooking . As I remember , the last time I took part in any of those events was more than 10 years ago, I was then still eager to 'show' my gubahan and cooking skills . I realize how I have changed over the years, such event does not attract me anymore , gubahan or any skill competitions seem not my interest any longer . Being at a place crowded with lots of people and noise is something that I no longer want to be part of it .

This afternoon I'm going to a wedding feast , how I love eating gulai kawah terengganu ( it's a different taste from Ipoh kari daging ) and usually it's also eaten with ikan selar kuning masin and sambal belacan. I remember my first terengganu wedding feast that I went somewhere in Pengkalan Ranggun in Kerteh way back in 1989 , I was really shocked to find out the feast was so simple with only gulai kawah , acar timun and watermelon cicah sambal belacan . It was so much different with my birthplace, Ipoh / Perak /Pantai Barat . Here in terengganu , the food is not the main priority , our presence at the feast that counts, how I love this attitude. That's why I LOVE Terengganu.

See you again next time... I'm going to the feast and will continue folding and wrapping the wedding doorgifts later .. yesterday Mimi ( my little helper ) and I managed to wrap 109 doorgifts and many more to go. I prefer doing it myself , fold and wrap as the way I want it to be at my own pace and space.

Tomorrow I'll get the wedding invitation cards done and all bloggers will surely be in my special guests list ...

19 comments:

Neeza Shahril said...

nak pergi jugak wedding kat Bukit Mentok tuuuu... hehehe.. tapi nak buat camne kan, neeza baru aje balik.. next trip mungkin raya la pulak..
gulai kawah terengganu memang sedap.. neeza suka.. nak nak kalau dia letak umbut.. foohh!!! lagi sedap.. makan dengan ikan kering, sambal belacan.. dah jemu la makan style pantai barat ni..

NBK466 said...

Wah..tak sabar nk tgk invtation card kat blog ni 2 nanti...

SoFie NuR said...

wahhhh...gulai kawah..yummy...lame x mkn...

ummi365 said...

pak pak pak kepak kepung pung renjis2 di pilis,
ditepungi lah tawar.
hai beras kunyit di tabur
disirami air mawar..

wanmommy, best kan dapat menantu and cucu sekali...

Faizah said...

rindunya nak makan gulai kawah..dulu masa duk klate selalu bekwah makan gulai tu la..mmg sedap,menu simple jer...

cikMilah said...

sibuk-sibuk buat persiapan kenduri ni yang best...tapi nak mengemasnya pulak .. alahai...

mama ranggie said...

mommy pun dah sibuk ek?

memang pening kan kalo nak buat preparation!

zareda said...

gulai kawah ganu ngan pahang sama tak? hubby zar orang pahang dan dia memang gulai kawah fan no 1 tapi sampai sekarang mem dia ni tak pandai masak gulai kawah.. gulai kari utara tu pandailah.. hehehhe

baru ni pi kenduri kat raub, dia buat kerabu umbut ngan perut lembu.. Ya Rabbi.. zar dengan muka tak malu bangun pi tambah umbut tu..sedap sangat

juwaidah said...

aiseh.. rasa meleleh air liur baca entry ni! Nak makan gulai kawah jugak!! huhuhu....

silversarina said...

neeza,

tak pe nanti balik kita makan gulai kawah sama-sama, umbut yaaaa umbut dah berzaman akak tak makan, meleleh airliur lah ingat umbut...mana nak cari ekk ????



nbk,

nanti dah dijemput kena hadir tau :P



sofie,

cepat balik boleh makan gulai kawah, memang sungguh menyelerakan :)

silversarina said...

ummi,

majlis kenduri kecik pun banyak urusan yang perlu dibereskan , hai tak sabar nak timah cucu.. mana cucu ku..lambat lagi :)



faizah,

masa bekwoh memang wajib ada gulai kawah, rasanya memang lain dari kari yang di pantai barat .



cikmilah,

knduri ni buat simple je, lepas kenduri ada anak-anak bolehlah mereka yang kemas pulak :P

silversarina said...

mam ranggie,

tak pening sangat sebab anak akak dah kawin setahun lalu, nak raikan kepulangan mereka aja dan raikan bersama rakn dan jiran.majlis kecil aje.



zareda,

kalau kuantan tu akak pernah makan masih sama gulai kawahnya dengan terengganu, tempat lain tu tak pasti, sungguh special rasanya , kalau masak sendiri dalam periuk kecil memang tak sama rasanya, kena guna kawah jugak.umbut oh umbut mana nak cari ekkk??



juwaidah,

mailah datang kemaman , boleh akak belanja gulai kawah :)

Pondok Al Imran said...

Salam Rina, Lama saya tak pegi kat Pasar Pagi kat Kemaman, lagipun kat Kerteh, hari Jumaat dah ada Pasar Tani tapi rasanya pasar pagi kat Kemaman tu lagi murah harganya, semlm Mak Lang dah bagi no. hp Rina, nanti bila free, saya call, tak boleh buka my blog, ni add nya

http://pondokalimran.blogspot.co

Neeza Shahril said...

nak cari umbut, kena pergi kat tempat orang tebang pokok kelapa.. hehee.. kat pasar Binjai kadang2 ada.. sedapnya laa.. buat neeza mengidam ni.. hehee..

KAMATO said...

hai, telan air liur je la dengar gulai kawah tu...

cikMilah said...

Dok teringat gulai kawah kakRIna sampaioi 2 kali visit hari ni... hihihi...Ni nak cerita,
Kalau kat Kedah, especially di sebelah Baling & Padang Terap gulai kawahnya daging dengan umbut pokok pisang...alamak, dah tak malu dah minta tambah. Kalau sebelah utara tempat cikMilah kat Jitra ke arah sempadan Siam sana, gulai kawah daging dengan rebung,alahai...kena dengan kerabu...meratah sampai nak pengsan!

silversarina said...

ibusara,

Pasar pagi kemaman tak sebesar pasar tani kerteh dan pelbagai benda ada, kat sini macam biasa aje, taklah banayak sangat gerai pun, akak pun jarang jugak menjengok sebab selalunya akak pergi pasar borong.

nanti senang-senang call lah ye .



neeza,

nak trylah tengok pasar binjai petang karang , nak cari umbut... nanti balik boleh makan, usah khuatir, tak lari umbut dikejar :P



kamato,

masa kat oversea makan makanan yang susah nak dapat di sini, esok balik datang ke kemaman boleh makan gulai kawah, sekawah pun tak pe ....hehehe.



cikmilah,

akak yang keliur ni, rebunglah, umbutlah.... nak cari makanan tu nanti... awal pagi tadi satu bas dari kemaman pergi dari sik, kedah hantar pengantin... agaknya ada tak gulai kawah dengan rebung/umbut .. ni jeles ni tak dapat ikut ...huhuhu.

cl said...

Owhhh... akak asal dari Ipoh rupanya.... ;)

silversarina said...

cl,

Ipoh mali :)