Tuesday, June 3, 2008

Ole-Ole dari Tanah Seberang...

Percutian kami berakhir semalam, kami tiba di kemaman jam 6 petang setelah 11 hari JJCM , 6 hari di Malaysia dan 5 hari di Indonesia .. pagi tadi jam 6.50 pagi darling saya terbang ke KL dan jam 10 pagi terus terbang pulang ke UAE menyambung tugasnya , saya pasti dia akan lena sebaik pesawat berlepas terbang dek keletihan maksima... selamat jalan darling, thank you for the wonderful holidays , see you again in July, InsyaAllah .

Entry ini saya tujukan khas buat rakan bloggers yang meninggalkan komen di entry terakhir mei saya... terimalah ole-ole berupa gambar-gambar kenangan di Indonesia dari kami sekeluarga....


Antara tempat yang kami sempat lawati adalah :

* Tangkuban perahu... puncak gunung yang tidak jauh dari Bandung yang terdapat 3 kawah gunung berapi yang besar dan kawah Domas adalah gunung berapi yang masih aktif... dapat juga rendam kaki dalam lumpur panas walaupun keletihan dan kesakitan kaki kerana terpaksa menuruni bukit sajauh 1.2 km dan naik semula 1 km , suguh mencabar.. saya akan buat entry pasal adventure ini.. sungguh tak sangka apa yang saya alami.

* Safari Indonesia di Bogor... safari yang sungguh berbaloi dilawati.. merentasi safari dengan kenderaan sendiri dan dapat memberi makan binatang2 yang ada di sekitar safari ... so amazing.

* Shopping..tak de dalam gambar tapi amatlah berbaloi..Pasar baru dan Heritage House di Bandung, Senayan City, Mangga Dua , ITC di Jakarta.

* Makan-makan termasuk di Kampung Daun/ Sapu Lidi , Restoran Melayu , Restoran masakan Padang di Bandung dan pelbagai makanan lagi di Mangga Dua dan Rumah Makan Ayam Ceker , soto, gado-gado, nasi ayam,mee ceker soto .
















saya jumpa nama saya terpampang di bandung... famous...hehe.



setinggan di belakang Mangga Dua shopping komplek



nasi ayam tapi dimakan tanpa sup...



nasi kuning..terkenal sebagai sarapan pagi









ice-cream goreng di Restoran Daun, Bandung

nasi padang... pelbagai lauk, bayar mana yang disentuh/makan



nasi goreng special kampung daun


bersama Bapak Ali, tour guide / driver sepanjang kami disana di Restoran Daun






perjalanan menuruni bukit menuju kawah domas yang masih aktif

kawah ratu yang terbesar di puncak Tengkuban Perahu



rendam kaki dalam lumpur panas di kawah domas












Buat rakan-rakan bloggers yang meninggalkan komen saya ucapkan jutaan terimakasih dan saya pasti kalian juga bergembira bersama insan tersayang sempena cuti persekolahan yang masih ada lagi seminggu untuk dinikmati bersama .



Kisah perjalanan akan saya ceritakan dalam beberapa entries yang akan datang. Perjalanan yang membuka minda serta hati saya terutama mengenai sosio budaya sahabat serumpun di negara jiran Indonesia yang selalunya di warwarkan tentang kisah negatif kehidupan mereka.. nantikan pandangan umum saya mengenai perkara ini.

21 comments:

mama ranggie said...

selamat kembali kak!

seronokkan bercuti bersama yg tersayang!

harap2 nanti mama plak akan sampai ke sana...

maklang said...

seronok berjalan ye..maklang tergolek atas katil jer....

Queen Of The House said...

Teruja saya baca .. itu pun baru setakat ni ..... tunggu ada rezeki nak ke seberang :D Can't wait for your following entries.

Kak Elle said...

buk udah pulang yah?ole2 saya ada gak buk?hahaha

selamat pulang puan rina wah hebat gedung Sarinah terpapar di sana ye?

Gambar2 tu cantik sekali ni nak dengar cerita pulak...cepat2 update ye?

Neeza Shahril said...

sakan Kak Rina JJCM... nampak menarik betul tempat2 yang Kak Rina pergi tu.. nanti cerita ye... manalah tahu kalau ada rezeki, Neeza pula nak kesana.. tapi tak tahu lah bila.. buat masa terdekat ni tak la kot.. ada misi yang perlu diselesaikan.. hehehh...

SoFie NuR said...

yeye..kebaya tonggek..hahaaa

ZLAA said...

Salam Kak Rina, bestnya jalan-jalan. Nanti tulis-lah pasal tempat yang Kak Rina pergi tu.

silversarina said...

mama ranggie,

terimakasih, kalau boleh nak cuti JJCM lagi...

Ada peluang pergilah melancong ke Indonesia , memang berbaloi .


maklang,

Now I know why maklang suka ke sana, best sebab macam-macam ada .

Rehat tau , usah buat kerja berat-berat, biar sembuh betul baru boleh kerja . Semoga cepat sembuh .


qoth,

Tak puas jalan sebab kejap sangat, tapi memang rsa nak pergi lagi.


kak elle,

Ole-olenya udah disimpan, hanya nunggu untuk dikirim ke Bukit Gombak ..waduh enggak tau ole-ole apa yang Queen L suka , pastinya ianya dari Jakarta gitu...hehehe.


neeza,

Dah lama tak jalan, kali ni memang jalan habis sampai sakit2 kaki, kena beli selipar baru jugak, shopping punya pasal, sanggup lakukan apa saja...heheh.



sofie nur,

Kok kalu pake kebaya itu, makin tonggek dan menawan jadinya.. waduh.... dipadan pula dengan kasut tinggi, maunya tergolek dan tonggek jatuhnya ... :P

ha...dah, pergi study , exams berderet tu..nanti balik boleh ditonggekkan punggung semasa berkebaya..hahahah.


zlaa,

nanti akak cerita pengalaman yang sukar diperolehi di mana-mana selain di sana jua.

maklang said...

Rina:

Ingatkan Queen L duduk Bukit Batok...Bila pulak dia pindah kat Bukit Gombak??

silversarina said...

maklang,

Stesen LRT bkt gombak , kalau tak silap lah.. , kira queen duduk atas bukit lah ..hehehe.

ajzie said...

Selamat kembali kak rina....
Seronok nya bercuti .. ada oleh oleh utk saya ngak???..hihihi

suealeen said...

salam rindu kembali... & selamat pulang ke tanahair *dan tak lupa kalo banyak baju tak berbasuh... selamat membasuh baju.. ahaks!*

saya plak teringin nak ke jawa timur tempat asal bibik saya sebelum ni. bibik saya tu baik banget sampai rasa nak kenal dengan rumpun mereka.

tak sabar nak pergi tapi disebabkan ongkosnya.. tunggu dululah... ada rezeki nanti insyaAllah...

nurazzah8 said...

wah...seronok JJCM dan tengok negara seberang....

tulis lagi, walaupun tak dapat pergi dpt baca pengalaman orang pun jadilah..
apakan daya sibuk memanjang dengan kerja sbg pendidik ni...student cuti, anak2 cuti tapi mak dan ayah tak dapat cuti...sob sob sob...

ok, tahnks for your wish... dah bertambah usia setahun lagi... dah tua dah...hehehe...

cikMilah said...

waduh, teruja saya buk! Cerita lagi yuk!

kak ilya said...

hai kak

saya ni one of silent reader akak

selamat berkenalan

jemputlah singgah ke blog saya

http://ibuadam.blogspot.com/

suweileh family said...

berjalan sakan k raja nampaknyer...update entry baru cepat2, tak sabo nk dgr citer baru.

Anyway, nk bgtau, k lin dah slmt bersalin bby boy.

NBK466 said...

Cam best jerk...gi dgn family musti tambah besh lah...

sya said...

Selamat Kembali ke Malaysia.. seronoknya dapat jenjalan

sya said...

Selamat Kembali ke Malaysia.. seronoknya dapat jenjalan

silversarina said...

ajzie,

letih tak habis lagi, baju ada lagi tak bernasuh..hehe... ole-ole yang ada tinggal kerepek tempe goreng ...hehehe.



suealeen,

ada peluang pergilah ziarah sebab memang ramai yang baik-baik dan humble kat sana ,tersentuh hati lihat kehidupan mereka .



nurazzah,

I sekarang ni senang jugak berjalan sebab hubby keje sebulan cuti sebulan, ongkos jelah kena sedia ... hehe.



cikmilah,

sabar ya buk, nanti dibikin filem kisah wisata nya :)

silversarina said...

kak ilya,

selamat berkenalan, nanti akak ziarah ye.



suweileh family,

dah balik ke sini kena zairah negara jiran lah pulak :)

oo ye ke lin dah dapat baby ... ucap tahniah pada dia ye...miss you all !!



nbk466,

ya bapak.. memang best wisata di sana.



sya,

thanks... jalan best , balik letih sebab kena mengemas :)