Tuesday, November 11, 2008

Tempoyak oh tempoyak.

Semalam punyalah nak sangat makan sambal tempoyak, saya balik dari sekolah mimi ambik report card dan buku-buku dia jam 9.30 pagi , terus masak sambal tempoyak siap dengan ikan bilis, serai dan daun kunyit dan sedikit pati santan dan tak lupa juga cili api ( banyak saya bubuh ) . Sambil tu masak tomyam untuk mimi .

Pedas dan sedap sambal tempoyak saya , saya tau sedap sebab saya sorang yang makan , kalau saya tak kata sedap sapa lagi nak kata....hahahaha. ...pedasnya berdesing .

Jam 4 petang darling saya call dan masa tu saya tengah makan nasi dengan sambal tempoyak, darling saya tegur lambatnya lunch . Saya kata itu kali ke 2 saya makan, kali pertama jam 12 tengahari dan disebabkan sambal tempoyak saya makan lagi petang pulak. sambil bercakap sambil menahan pedas cili api . Sedapnyalah ..... lepas tu sambung pulak makan dessert puding caramel yang saya juga teringin nak makan semalam. Memang kenyang betul perut.

Itu last saya makan , malam tak makan apa-apa sebab kenyang .

Jam 1.27 tengah malam terjaga sebab sakit perut teramat sangat, apa lagi kesan cili api yang pedas , duduk dalam tandas lama sebab sakit perut memulas. Memang cari penyakit sendiri, nak makan pedas sangat, padan muka saya.

Lama takleh tidur sebab perut masih rasa sakit dan lepas tu berbunyilah perut sebab kosong lama , yelah dari petang tak makan, saya buat taktau je dan akhirnya terlena semula.

Pagi tadi lepas solat subuh terus cek nasi dalam rice cooker, ada sikit lagi dan saya panaskan dan guess what ??? Saya keluarkan balik sambal tempoyak yang saya simpan dalam fridge dan jam 6.30 pagi tadi saya dah breakfast dengan nasi sambal tempoyak. Tak serik-serik.

Tempoyak oh tempoyak ...... buat Wanmommy tak sedar Umair menangis .... sedapnya tempoyak.

27 comments:

Cat Cat said...

Hehe.. Kelakar betul Kak Rina ini... Memang x serik2 dengan sakit perut pasal sambal tempoyak... Cath pun gitu jugak... Kalau dah sedap, lantak kau.. Hehe.

silversarina said...

cath,

Dah lama tak makan pedas tu yang perut upset, tapi macam kata cath lantaklah nak sakit perut pun asalkan puas hati , tapi pagi tadi makan sikit je tempoyak, tau juga takut sakit perut melampau ...heehe.

Kak Elle said...

makoi puan rina tak serik ah kang gastric pun datang....elo elo go slow on the caramel pudding ye ..manisssssssss.

apa rasa tempoyak? tak pernah rasa...

en_me said...

aiseh, tempoyak not my taste one uooolsss.. salammmz

silversarina said...

kak elle,

Akak pun tak makan tempoyak, rugi tua, rasa durian masam atau teruk lagi bau dari rotten cheese.hehehe.

lama dah tak makan caramel, makan pun hati2 je takut terlebih manis :(

maklang said...

he..he..he...

gelagat nenek2 sekarang..he..he...

sian sakit perotlah pulak jadiknya!

silversarina said...

en_me,

Sayang you tak makan tempoyak..... akak je sorang yang makan kat rumah ni, buat taktau je diaorang komplen bau busuk :P

silversarina said...

maklang,

Haa... nak tunggu ada gang makan tempoyak memang tak de kat rumah ni, so bila makan buat tak sedar apa yang berlaku di sekeliling sebab nak menikmati keenakan tempoyak :)

sya said...

Harap2 tengahari ni ok.. nanti pi amik mimi nanti kena cari toilet lak

cikliah said...

ehem...ehem.... Akak mengidam ek ? Nak dapat cucu lagi tak ? ;)

Neeza Shahril said...

neeza bawak 2 bekas tempoyak ke saudi.. letak dalam luggage.. selamat... tempoyak dari durian baru gugur pulak tu.. ada rasa manis2 lagi hehe..

Zareda Norman said...

emm sedapnya sambal tempoyak pedas pedas..

teringin ler pulak.. ada sikit daging rusa dalam fridge tu.. boleh buat gulai masam daging rusa.. walllaaa

PrinCeSS said...

tempoyak??.......EIIIII
lari!!!!!

aNIe said...

Rina...akak memang suka sambal tempoyak...letak cili padi pedas2...lagik sedap...kecur air liur akak...nak pi skodeng dlm peti sejuk tu ade tempoyak lagik tak...

cikMilah said...

saya suka makan tempoyak tapi tak pandai masak...Hari ni dah Ok ke?

ZLAA said...

Sedapnya terasa sampai di sini. Masakan tempoyak orang Perak dan Pahang memang kelas.

Mama Rock said...

wah wanmommy! ini betul-betul punya menikmati kesedapan tu...hingga menjilat jari ya!

zino said...

sambal tempoyak memang feberet zino tu.. hehe..

YuszTieY said...

kita serupaaaaa..memang kalu dah teringin n kena plok masak tu time sedap..sakit perut ker aper ker ..makan222 tetap jalan...sari boley naik 5 kg ...heheheheheerinduny temppoyakkkkkk...

zarin said...

emm lajatnya sambal tempoyak pedas pedas nih..
dah lama tk mkn, teringin pulak rasanya he he..
Bila balik rumah MIL kat kemaman nanti saya singgah umah akak mkn sambal tempoyak ha ha...

ADIEJIN said...

adoi...teringin ler pulak nak makan gulai tempoyak..

Pp said...

adusss, terlior nye...nih nak minta LiL masak sayur pucuk ubi dengan tempoyak! hehehehe...masih ada supply!!

silversarina said...

sya,

perut ok tapi gastrik pulak :(



cikliah,

Ishhh idak le.... biar le menantu je mengidam, wanmommy udah tua ni ..hehehe.




neeza,

Woowww, sin baik tak meletup dalam flite, bom asli tu :)

Akak pun buat tempoyak sendiri guna durian yang uncle depan rumah bagi sebab masa tu dia bagi banyak dan tukang makannya tak de, akak pun buat tempoyak dan semalam tu yang last sekali .





zar,


Gulai masam daging rusa, bunyi macam mak akak je, suka bebeno gulai masam , zar lagi ler sedap daging rusa ... yummyyyyy .

silversarina said...

princess,

Orang kampung tak tau makan tempoyak buat malu company je .... kena belajar ni :P





anie,

Orang melaka dan N9 memang makan amat pedas, tu yang saya kurang tahan tapi nak jugak tau betapa pedasnya .




cikmilah,

Akak ni balik Ipoh mingu lalu masa kenduri ada sambal tempoyak yang dimasak, akak pun tanya makcik tukang masak, senang je masaknya rupanya. Mailah sini akak masakkan :)




zlaa,

Betul tu, oghang Perak selalunya ada je stock tempoyak kat rumah memasing dan dimasak pantang guna baang,tak sedap kata mereka, saya pun ikut cara masak camtu, memang sedap, rasa asli .

silversarina said...

mama rock,

Tak sedar komen banyak yang tak berjawab.... merana gastrik 2 hari, padan mka wanmommy :)




zino,

Prang Kota memang peminat tempoyak tapi orang Kota kat rumah ni tak berapa gemar sebab takut BP naik :P




yusztiey,

Kelik kelate buleh make tempoyak ,biar naik lebih 5kg ...hahahah.

cepatlah balik , akak pu;ak yang terasa ke terujaannya :)




zarin,

Nak datang kena kabo dulu sebab stock tempoyak dah habis dan akak hanya makan tempoyak buatan sendiri atau waris terdekat yang buat sebab akak geli yang orang pasar buat, taktau diaorang buat camne ... datang tau kalau balik kemaman.




adiejin,

Masak aje lah gulai tempoyak, pasti tak sedar cik farah lalu belakang .....yummyyyy.




pp,

Ada lagi pucuk ubi dan tempoyak... I alah pucuk ubi, makan je keluar rashes , tapi tempoyak memang sedap.

kakliza said...

kakliza pun suka sambal tempoyak tapi mmg takder geng la..
so kalaua da makan pot-luck..kalu ada org bawak mmg belasah cukup2 la...

silversarina said...

kak liza,

Mailah kita buat potluck pulak, boleh bantai sambal tempoyak sesama kita... dah cuti ni sure memasing nak berjalan, bilalah dapat jumpa lagi.