Friday, November 28, 2008

Ubi kayu....,gulai nangka .... sadapnya !!

Selesai dah bab kutu, dah cukup ahli yang sudi bermain .

Rajin nak update hari ni.... baru lepas gian makan ubi kayu rebus cicah sambal kelapa + ikan bilis dan juga kelapa + gula . Dari pagi duk teringat kat ubi kayu yang hanya banyak dijual di musim tengkujuh ( di kemaman nilah ) . Saya ke pasar Binjai lepas zuhur dan Alhamdulillah ada ubi kayu, beli sekilo je RM1.20 . 2 kali tanya budak yang jual betul ke RM1.20 sekg sebab murah sangat .

Balik terus je rebus ubi kayu dan blend sambal . Makanlah sorang-sorang sebab azra tengah main dengann Umair. Dia tengah makan tu . Mimi langsung tak tahu makan . Zaid dan Izzat pergi ke padang astaka tengok perlumbaan motor cup prix .

Itulah nikmat ubi kayu yang telah lama tidak dijamah ....sedapnya !!




+++++++++++++++++++++++++++++



Hari ni jugak saya ke majlis perkahwinan Z kawan Sofie . walaupun cauca mendung tapi juadah kenduri benar2 menyelerakan, yang paling sedap gulai lemak nangka muda . Saya suka makan tapi buat tak pernah jadi sedap . Jumpa mak neeza juga di sana , dia datang bagi pihak pengantin lelaki.

Pada Z selamat pengantin baru , semoga bahagia selamanya . Z guru di al amin dan berkahwin degan kakitangan Al Amin juga.... bertemu jodoh di Al Amin, Alhamdulillah.

18 comments:

sya said...

Pertama kali betul menelan air liur walaupun tak nampak gambar lagik.. baru baca aje

cikliah said...

Wahhh... sedap tu ubi kayu dan gulai nangka... tapi both pon berangin... kalau makan tu siap ler angin pus-pusnyer... :D

Kak Elle said...

dah lama tak makan ubi kayu rebus cicah ngan sambal tumis...

macam sya saya terliur ni wanmommy...hehe

umie@kakyong said...

rina... kalau umie makan ubi kayu rebus cicah dgn sambal tumis cili api + ikan biliss... perghhhhh sedapnya... lepas tu berangin le... org pun tak berani dekat kat kita.. kih kih kih...

SoFie NuR said...

wah..kejapnye dapat ahli main kutu...kitorg kat cni pun main kutu gak n i am the ceti...like mother like daughter la ketekan...hehehe..

ubi kayu...sedap2...cam pandai je makan...hikhik..

manlaksam said...

Dua-dua tu Pak Man suka.
Dua-dua pokok tu Pak Man ada tanam.

aNIe said...

Salam rina...ubi kayu makan dengan sambal tumis ikan bilis....sedapppppnya.....

dah lama tak makan....winduuu....

silversarina said...

sya,

Tak sempat air gambar sebab sedap sangat makan...heheh.





cikliah,

Tak pulak banyak keluar angin pus-pus... memang sedap :)




kak elle,

Sambal tumis, tulah yang duk cari apa yang saya nak matchkan dengan ubi kayu, lupa sebab dah lama sangat tak makan . tak pe nanti beli lagi dan nak makan dengan sambal tumis ikan bilis.

silversarina said...

umie@kakyong,

Harap umie sihat , lama tak dengar berita.

Memang nak kena rebus lagi ubi kayu ni, nak makan dnegan sambal tumis yang umie cakap tu ... sedapnya .



sofie,

Now you know we are the same type.... ceti yang selalu kurang berduit..hehehe.

nanti kena belajar makan ubi kayu baru jadi orang malaysia asli :P

silversarina said...

manlaksam,

Kalau pakman senang je nak makan apa semuanya ade ye, boleh lah kami singgah rumah makan ubi kayu dan gulai nangka ..hehehe.




anie,

Ubi kayu kat bandar memang payah nak jumpa , tu yang buat sekali sekala makan memang syahdu dibuatnya .

zino said...

sebut ubi kayu ytu memeleh air liur den.. hehe teringat zaman kocik2 dulu di kampong.. itu lah makanan feberet siap di cicah sambal tumbuk ikan bilis tu aduhhhh..

bilo ada majlis berkampong.. nak kenduri kawin ke apa ke.. itu lah hidangan yg di tunggu tunggu.. tak boleh jadi ni nak kena cari kat pasar tani nanti tu hehe

Neeza Shahril said...

ubi kayu memang murah musim tengkujuh sebab kalau biarkan, nanti ubi terendam.. langsung keras, tak boleh jual.. hehe.. agaknya laaa.. ;)

kat sini ada gak jual nangka muda tapi dalam tin.. macam tak menarik je rupanya dan neeza tak pernah beli pun..

kat mana majlis kawin tu kak Rina? rajin mak neeza pergi.. maklumlah dah sihat sikit.. alhamdulillah..

silversarina said...

zino,

Kena pakat ramai2 makan ubi kayu , sedap betul . oo zino pun makan dengan sambal ikan bilis , yummy.



neeza,

Banayk masa ni dijual di tepi jalan dan murah sangat harganya.

Majlis di Binjai rumah perempuan , Mak neeza kata anak kawan baik dia yang duduk geliga ( pengantin lelaki keje di Al Amin )yang kahwin , sempat sembang dengan kak normah dan dia kata dia baru sihat sikit, Firdaus je jalan lambat sikit sebab sakit kaki .

jeinn. said...
This comment has been removed by the author.
PrinCeSS said...

ubi kayu yang mane ek?
same ke ngan ubi biasa? i mean tapioca? ..eheheh dah lupo
kat cni pun banyak gak jual ubi rebus especially time winter..
tapi x pernah beli pun..baik rebus sendiri kat umah..lagi bes..ehehhe

Ainul Arina Madhiah said...

salam
wah.. sedapnyer, lama tak makan style macam tu.. ^_^

auntie, nak tanya, ustaz zaid ada buat lagi ke tour ke turkey tahun ni? macam senyap je.. sebab kalau ustaz tak buat, saya ingat nk tukar plan ke mesir.. bleh tak nk mintak tolong auntie tanyakan kejap?

silversarina said...

princess,

Ubi kayu yang macam kayu tu, warna coklat gelap (tapioca ), ada ke kat sana,kalau ubi keledek sweet potato) ada kot ... apapun memang sedap, hari ni beli lagi..hehehe.




ainul arina,

Zaid kata dia buat trip ke turki dan ramai dah girls yang tanya..apapun emel dia kat ... eastkiev@yahoo.com .

Neeza Shahril said...

oooo.. kalau cam tu Neeza tahu la sapa dia.. sorang je kawan baik ma yang duduk geliga dan ada anak kerja Al Amin (kalau dia kata kawan baik la :))

Risau adik Neeza tu.. selau sakit kaki.. (makan banyak sangat dan macam2.. selalu kena gout)