Wednesday, November 25, 2009

sembelih

Mata tadi dah nak tido sangat tapi teringat satu kisah masa kecik2 dulu ......

Pagi raya aidil adha ...... umur 5 tahun .... 1970.... Masjid Tanah , Melaka......

Tuan rumah sewa kami buat majlis korban lembu dan bukan mudah dapat lihat orang sembelih lembu kalau bukan hariraya haji . Saya dengan penuh semangat berlari ke arah belakang rumah tuan rumah tapi ramai pulak orang yang turut sibuk nak melihat upacara korban pagi tu. Saya kanak2 yang ingin sangat nak lihat bagaimana lembu disembelih mula mencari taktik yng dirasakan berkesan untuk dapat first class spot di celah-celah puluhan orang dewasa yang majoritinya pakcik2 dan abang2 . Saya nekad memanjat pagar kawat duri untuk letakkan posisi saya lebih tinggi sedikit. Malang tak berbau...... masa tengah nak berdiri tu entah macamana ada manusia mana yang menolak saya dan secara otomatik lutut saya tergesel kawat duri . Menjerit kesakitan dan tangisan saya juga adalah kerana lutut saya dah terkoyak lebih kurang 3 cm panjangnya dan darah keluar dengan banyak . Ada jiran hantar saya balik rumah dan mak (abah bertugas hariraya tu ) letak plasta di luka saya .......... akibatnya .... saya tak dapat lihat bagaimana lembu disembelih dan lutut saya berparut hingga kini dan kisah ini akan saya ingat kembali tiap kali tiba hariraya aidil adha .

sekadar hiasan ......


Di kesempatan ini saya mengucapkan Selamat Hariraya Aidil Adha buat semua pembaca blog ini yang beragama Islam walau di mana kalian berada . Sesungguhnya hidup ini adalah pengorbanan.

8 comments:

kak anie said...

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat rina sekeluarga...

Kalau kak anie kan...di suruh tgk orang sembelih lembu memang sebatu akak dah lari...mau pengsan nanti akak dibuatnya

aintsuperwoman said...

waaa..secara tak langsung kiranya pagi tu you pun korban juga ye...korban lutut. Adoiii..

zino said...

selamat hari raya aidil adha dari kami dan keluarga..

Kak Elle said...

selamat menyambut aidil adha pada Rina and family.

Zaitun said...

Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk Rina sekeluarga.


Tak berani tengok lembu disembelih masa buat korban dulu suruh hubby jadi wakil.

Zareda Norman said...

kak rina

menggomol cucu sambil menyambut raya.. tentu lebih bermakna kan..

Salam Aidil Adha buat kak rina sekeluarga

maklang said...

selamat menyambut aidil adha..

SoFie NuR said...

hihi...tu la..busybody beno...patut la ada anak2 yg ikut...like mother like daughter rupenye..hehehe =P

selamaat hari raya...