Tuesday, October 27, 2009

jiran & kereta

Balik hantar anak2 pergi sekolah, saya saja merayau-rayau sekitar perumahan , lama tak jengok2 sekeliling .

Pandu pelan sambil lihat2 dalam dan luar pagar rumah2 jiran . Ada yang kenal wajah taktau nama. Ada yang kenal wajah dan tau nama . Ada yang tak kenal wajah apatah lagi nama.

Minat saya pada kenderaan yang terdapat di rumah2 jiran . Saya perhatikan kenderaan2 mereka . Boleh dikatakan semua ada 2 atau lebih dari 2 kenderaan. Jiran depan rumah saya ada 4 kenderaan, 2 pick up 2 lori . Jiran belakang rumah ada 4 kereta jugak , 2 MPV 2 sedan. Jiran depan rumah jiran belakang saya juga ada 4 kenderaan, 1 SUV, 1 MPV , 2 sedan . Sebelahnya pulak ada 3 kenderaan, 1 MPV 1 SUV 1 sedan. sebelah kiri saya 2 kereta , sebelah satu lagi 3 , 1 SUV, 1 MPV, 1 sedan . JIran hujung lorong depan ada 5 ...semua kereta mewah .

Pendek kata semua ada beberapa buah Sedan /MPV/SUV/motor besar .

Kami ada 2 buah kereta . Kumpul nilai 2 buah kereta 'mewah' kami masih tak dapat lagi nak beli 1 MPV jiran belakang rumah saya .





Oooooohhhhhh my dream car ........... where are you ?????

In my dream pun kadang2 je lalu kereta ituuuuuuuuuu ....hihihi.

19 comments:

Zaitun said...

Agak2nya apalah jenis kereta jadi idaman Rina.kak Zai pula dari dulu,kini dan selamanya terlalu minat dengan Toyota Camri tapi hanya kancil yang dihadiahkan cik abang itu pun dah dirembat siabang kononnya mama dia tak perlukan kereta.

Adik dak naik basikal pergi sekolah tak payah mama jadi driver lagi,keperluan lain baba dah sediakan itu kata siabang tapi mama dia dah rasa macam tak ada kaki.

tulipurple said...

at least masuk gak dlm mimpi...sy idok langsung wpun lalu jer dpn mata,asyik mimpi kete brek x mkn...hehe.

tq for d info abt program TV1 tu.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

ada kereta idaman..menjadi pembakar semangat utk kerja keras..hehehe..

dan di kampung..kalo kene sumer sedara mara balik..smpai berebut2 nk parking kt garaj sbb teduh dr chya matahari n hujan..hehehe

MAMAMIA said...

Kak Rina, kereta mainan anak2 masuk jugak tak?

Saya perasan sebelum raya baru ni, banyak kereta baru kat area saya ni. Kereta rayalah gamaknya tu...

silversarina said...

kak zaitun,

My dream car dulu ,kini dan selamanya ...Merz ...huhu.





tulipurple,

Hahahaha.... bila akak mimpi kereta itu, bangun tido rasa macam perasaan lain macam, jadi orang kaya ...hihi.




adam,

Macam dah umur makcik ni, tetap akan jadi my dream car lah .... dah tak letak cita2 dah, dream aje :)

Ha ah kan bila raya tiap rumah akan berjujuk susun kereta dalam pagar , memang nampak pun dah meriah .



mamamia ,

Kereta mainan letak dalam rumah, Umair punya pun ada sebuah dalam rumah ni :)

Dekat raya ,semua benda orang nak tukar baru, kereta memang laku , akak pun tengok ajelah ..huhu.

nurazzah8 said...

saya tahu saya tahu....apa kereta idaman Rina...hehehe...

Kak Elle said...

kah kah kah kat semua ada kereta saya juga mapunya MRT train....hehehe

SoFie NuR said...

hahahahaha....
takpe2...2 kete 'mewah' kat umah tu pun dah cukup untuk pegi merayau..kan kan kan...

silversarina said...

nurazzah,

Sejak sekian lama ..belanja lah saya keta tu ...hihi.




kak elle,

Ada MRT tak pe, Kemaman ni tak de keta patah kakilah jawabnya, menangis tak berlagu lah duduk dalam rumah :)



sofie,

Nak jugak, nak jugakkkkkkk .... tak dilayan....huhuhu.

babazahra' said...

kereta boleh jalan, boleh angkut penumpang, boleh isi barang balik kampung, boleh pegi shopping, boleh pegi bercuti dah complete dah tu. tapi kereta idaman kak ina tu old skool betul lah hehehe. kena dengan usia kot :)

nurazzah8 said...

Rina,

kalau beli kereta idaman tu...nanti Rina tak dapat jalan2 round the world mcm selalu....hehehe...

baik dalam mimpi aje...at least you dapat tengok dunia kan...

maklang said...

hmmm...memang kawasan perumahan mewah..tentulah kerete pun mewah..he..he...

kat rumah ni, kete yang macam helikopter tu yang selalu kluar masuk...silap2 ghebeh tengah jalan..tak sempat sampai ofis..he..he..

silversarina said...

babazahra',

Klasik tau, tiap kali ada model baru ,meleleh air liur tengok , abang nuar tetap buat dek je ... gggrrrr .




nurazzah,

Tulah yang anuar kata , netul jugak , keta nak lawa pastu nak jalan2 sokmo ...hihi.




maklang,

Heran tengok orang sekeliling kaya-kaya belaka , kereta dah lh banyak, mahal2 pulak tu ... rezeki dema lah tu .

Janji ada keta boleh 'terbang' ke kerteh kan .

aintsuperwoman said...

haiii..citer pasal kete baru la pulok.....teman ni, dah survey 3, 4 jenis....tak jadi2 lagi...yg ni, oooo seat dia keras sangatlah, yg itu, spare part mahal sangat, yang sana, takut susah spare part pulak, yang sini, China made, leceh...ish ish ish...ish....yg mata ni pulak asyik dok melilau....pantang tengok citroen hehehehe

zany said...

dahsat org kemaman, banyak kereta, kereta tolak mesti tak kirakan.he, he......

zue said...

salam kak rina,
saya pun mcm akak juga kenal jiran tapi tak tahu nama tapi tahu nama kereta2nya.

saya suka jenis honda...tapi masih tak mampu nak dapatkannya. hanya mampu kereta nasional je.

silversarina said...

asw,

Bab pilih keta ni memang payah sebab I ni nak yang tak mampu beli ...jahat punya nafsu,yang bayo nya bukan teman ,manalah nak dapat ..hihi.

Pilih jangan tak pilih , ambik yang benar2 mampu milik dan elok InsyaAllah (nasihat pada diri sendiri sebenonya ).





zany,

Keta tolak takde sebab semua minat kumpul keta so tak kisah nak renovate rumah ..hihi





zue,

Honda memang cantik, tapi tulah ghegenya tu mahal sangat.

Merz yang baru ... dapat akak pusing dunia beberapa kali...baik JJ ye tak ???

hanieliza said...

akak pun ada 1 keter dan 1 van..
dua-dua antik wooo...
kiranya kalau tolak kedai...memang timbang kati la..
hajat dihati memang teringin nak tukau ..
ak gak rasa keter elok sikit sebelum pejam mata..
pilihan hati takder lah yang mahal berdengung..
asalkan kalau drive ke KL tidaklah risau asik tambah air dalam tangki van atau bimbang besi dinding keter rebeh kat tengah Hiway..

tetapi.. ayaaaaa...
maleh mau cerita la....
banyak emosional lah nanti...
pujuk rayuku tidak laku....

sabar jelah maklongggggg...

silversarina said...

kakliza,

Akak ni kelakarlah... kena iar sokmo tengah jalan ..hehehe.

Tak pe, saya doakan akak akan dapat kereta sendiri nanti tengoklah ada lah rezeki akak sendiri .InsyaAllah.