Monday, January 7, 2008

NO SUNRISE.............

Being abroad for two years brings quite a big impact in my life, how I glare and glaze my life .

I admit that I become very selfish in terms of how to deal with my private life. I do not want other people including my closest relatives to be part of my life. It's like you take care of your life and I take care mine. The first two months was the hardest part of my life living with mimi, izzat and my mom who is sick ( I took care of her right after I got back from Amman ). I cried a few times because I didn't expect it to be that hard just to look after a mother. Gradually I accept the fact that my mom is not the person she used to be, she is now very old with only little memory and most of the time she's not aware of her surroundings.
Thank you kak elle for being my unofficial consultant since she always advised me to be patient with any problem I encountered. THank you once again. I had an opportunity to meet her during our holiday trip to Singapore last December. I was enchanted by her hospitality, gentleness, beauty and I even let her know that she's a perfect example of a QUEEN...Queen Elle of Singapore....way to go akak.
Kak Elle, Mimi and I at Kak Elle's apartment in Singapore.

Today is the 7th day of 2008 ....... mimi has already started her kindergarten at Tadika Sri Awlad Cemerlang and Izzat is now in Form 2 at SMI Al Amin and my darling is still around for holidays . It was on the first day of 2008 right after performing solat subuh I suggested to my darling that how about just the two of us going to Pantai Chendor to view the first sunrise of the year.... My darling said yes ... ( sambil kata ni mesti untuk nak letak dalam blog...hehehe ... tak de lah...... hahahaha)








So, off we went ......... on our way my darling suddenly said :

" Mana ada sunrise , tengoklah, hari gelap, mendung nak hujan !!!! "





I bet he's right.... it's been raining for days and that morning was dark and gloomy.... So, NO SUNRISE on the 1st January 2008.




17 comments:

cikdinz said...

yelah, takde pun sunrise....hehehee....
banyak tempat nak pergi yeik. rindu sgt lah tu kat tanah air...

SoFie NuR said...

hihi...xde sunrise...cian...cian...:p

blackpurple @ jowopinter said...

Salam.

Berjumpa semula di alam maya :)

Nak tanya, pakai Sarena warna perak ya?

Kak Lady said...

Salam rina...Welcome back...selamat Tahun 2008..

Hehehe...sayang eh tak dpt pulak gambar sunrise nya...

Rina masih ada yang kecik lagi ke? Kak lady dah abis dah...hehehe

Kak elle...memang best...betul kan? Orangnya anggun gitu...belum berkesempatan nak ke rumah kak elle lagik...Insyaallah...lain masa kot...

kc said...

dear kak rina;

taking care of old people especially when they have gone into senility (for a lack of a better chosen word) requires tremendous patience and love from us. i should know better coz we have cared for such person - my mom's maternal parent before she passed away in 1989. my job then was to bathe and dress her up feed her and layan her tantrums. it was tough but alhamdulillah we managed to care for her while she's still alive right up to her death.

may Allah ease your burden and grant you patience in handling your mom during this trying time.

Kak Elle said...

malu nya saya di panggil queen elle*tunduk kepala ni*

saya insan biasa lah Rina mana ada anggun .. tengok lah kat gambar tu selekeh tu ada lah...

no problem anytime u need someone to listen just sms or call me..will help where appropriate..kat rumah ni pun ada senior citizen mmg susah menjaga mereka kan?kena amek hati takut tersinggung perasan kalau kita terkasar bahasa atau terlepas cakap!!

cam mana nak tengok sunrise bila hari mendong aje lately ni...

mak dah balik kemaman lagi ke?

maklang said...

maklang tak ingat 1st tu macamna ye...kami kerja..hu...hu...

Kena banyak bersabar tu...kita dah tua nanti entah macamana agaknya...

simah said...

welcome back akak!! rindu!! will come back uk baca entry akak!! muahhhh

silversarina said...

cikdinz,

memang sejak balik ada je peluang kami berjalan dan makan-makan.




+++++++++++++++++


sofie,


agak lama dah tak de sunrise kat kemaman ni asyik mendung and hujan je.....



+++++++++++++++++++


bp,


salam kembali. taklah...akak tak drive silver sarena... I'm Sarina from Perak.... saja bubuh nama tu...


++++++++++++++++


kak lady,


Salam and terimakasih. seogakita sama-sama diberkati sepanjang tahun baru ni, InsyaAllah.

Anak I yang bongsu , mimi masih di tadika, tahun depan baru naik darjah satu.

Bila dapat jumpa kak lady...tak sempat nak ke Shah Alam lagi, adik ada tinggal di seksyen 24... INsyaAllah kita jumpa suatu hari nanti.Malu pulak jumpa kak Elle yang terlalu lemah lembut tak macam I ni...

silversarina said...

kc,

Sejak cuti sekolah baru ni my mom tinggal dengan kakak di KL pulak ( akak yang offer nak jaga mak )... okay jugaklah sebab memang I rasa I memang perlukan a break for myself and family... agak sukar sebab I live by myself, hubby masih di Middle East dan baru ni dia hanya balik selepas hampir 3 bulan di sana...

Mungkin my mom akan tinggal semula dengan I tak tau bila but I bagitau kakak mak boleh berada di rumah I bila2 masa saja ( mak sendiri takkan nak sisihkan ).

silversarina said...

kak elle,

I segan dengan kak Elle yang lemah lembut tak macam I....

Harap dapat jumpa lagi, InsyaAllah.



+++++++++++++++



maklang,


rasanya kerteh pun tak de sunrise on the 1st tu, musim monsoon ekkkk.

I tak sangka besar sungguh cabaran menjaga mak, tapi masih boleh bertahan tak keluarkan kata-kata yang mengguris hati mak..now my mom ada di KL tinggal dengan kakak pulak.



+++++++++++++++++


simah,


thank you... akak akan catatkan sedikit sebanyak my life over here in kemaman.... take care !!

MAMAMIA said...

Welcome back... Baru teringat nak jenguk2 blog K.Rina, nak tengok dah update ke belum. Tengok2 U dah singgah kat blog I dulu....

Memang menuntut kesabaran menjaga org tua yg dah uzur. Teringat camana my mum & her sisters kena banyak berkorban masa menjaga my Arwah Atok. Nasib baik semua dapat suami2 yg bertolak ansur...

Part yg hubby U cakap "ni nak masuk bloglah ni..." reminds me of my kids. Dia org pun selalu cakap cam tu kat I, "Ni, Mama nak cerita dlm bloglah ni.."

ADIEJIN said...

Lerrrrrrr....di sini rupanya menyorok lepas balik dari Jordan..ish... Selamat Tahun Baru ek.

Cat Cat said...

Kak Rina,
Tak ada sunrise takpe... Asalkan hubby ada, sudah cukup, kan..??? Yang penting ialah the time both of you spent together... Priceless!

NBK466 said...

Gitulah NAGARAKU..biarpun I miss my negara ke-2 (UK cheawah)..still love Malaysia.

Best of luck adjusting back the life back in M'sia...

silversarina said...

mamamia,

Memang pepatah megatakan seorang ibu boleh menjaga 10 orang anak tapai 10 anak belum mampu menjaga seorang ibu, memang besar dugaannya.

Kalau dah 'hantu ' blogging semua tindakan selalu 'disalah ertikan'... walaupun selalunya memang benar..hehehe.




++++++++++++++++


adiejin,


sengaja main sorok-sorok..jangan kena sorok dengan jin dahlah... thank you bro.

silversarina said...

cat cat,

ha ah betul tu.... walaupun dah ' tua' bila dapat bersama hubby memang rasa tak nak berpisah... I admire those americans yang dah veteran masih lagi loving and romantik... :)



+++++++++++++++++


nbk466,


sekali sekala kena jugak jengok 'kampung' UK tu... akak pun rasa nak terbang semula ke Jordan jumpa rakan-rakan kat sana.