Thursday, January 17, 2008

Posting tanpa tajuk....

Salah satu pantai yang terdapat di Kemaman adalah Pantai Teluk Mak Nik yang terletak di belakang kompleks pejabat INTAN Pantai Timur .Pantai ini sesuai untuk camping dan berehat tetapi kurang sesuai untuk mandi-manda kerana pasir pantai sedikit berlekuk yang membahayakan terutama musim tengkujuh.



Dikatakan nama Teluk Mak Nik berasal dari nama Inggerisnya.. Monica Bay....so Teluk Mak/Mok Nik jadinya bila ditukar ke bahasa Terengganu.



Di Kerteh ada sebuah sungai kecil berhampiran kompleks perumahan Rantau Petronas yang mengambil namanya sempena nama mat Salleh iaitu Mc Michael River kepada Sg. Mak Ikar dalam bahasa Terengganu.





Posting yang pendek kerana tengah hari nanti kami akan ke KL berjumpa keluarga serta sempena menyambut anak ke 3 , Maya yang akan pulang bercuti esok dari negeri Winter Sonata...dah 16 bulan tidak bersua muka dan kini tiba masanya bermesra selama sebulan ......





Jumpa lagi dan cubalah masak laksa nyonya dari dapur kak elle. Tapi wajah laksa kak elle lebih mengancam kerana saya punya kurang cili dan santan.... apapun memang sedap laksa nyonya ni.... mimi suka sangat sebab ada udang....

20 comments:

PrinCeSS said...

jauhnye beza nama pantai mok nik ngan monica bay..
mom! I'm going home..
home home home..heh

silversarina said...

welcome home.......... see you tomorrowwwwwwwwww.......hugsssssssssssssssssssssss.......kissssssssssssssssssssssssssss...........cubit pipiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....

Ummi said...

mailah singgah rumah.. kul berapa dia sampai tu?

silversarina said...

ummi,

dia sampai petang esok.. malam berkumpul di rumah kakak , jumpa mak dan adik-beradik... may be next time kita jumpa pulak.. TQ.

blackpurple @ jowopinter said...

Cantik juga kalau tengok dari gambar.

Baru pertama kali saya dengar ada pantai nama Pantai Teluk Mak Nik. Lemah betul geografi saya. :D

babazahra' said...

banyak betul pengaruh Inggeris di Kemaman ni rupanya ye. Hehe apa nama asal Kemaman nie Come On Man! ke?

MAMAMIA said...

Sebelum terlupa, Happy Anniversary & semoga kekal bahagia ke akhir hayat.

Interesting jugak bila tahu asal usul nama tempat2 ni...

ZLAA said...

Happy Anniversary. Muga bahagia dan di alam percintaan selamanya. Hi..hi..

I am already missing beaches. Tapi, laut-laut sebelah Terengganu menakutkanlah. Garang-garang. Laut di Langkawi lebih tenang dan friendly.

Kak Elle said...

Maya welcome home and jgn lupa dtg sg tau?

eh laksa tu nampak lain ah dr saya punya?...cuba buat lagi ikut same peratoran....

nanti I dtg kemaman bawa ke pantai tu ye:)

zino said...

chinese new year ni zino nak ke pantai timur.. lalau kemaman kot..

zino said...

lalau pulak dah hehe..
lalau=lalu

Cat Cat said...

Wah, buat terliur tengok laksa nyonya Kak Rina... Mimi ini pun pandai makan Malaysian food eh...??? Boleh makan pedas tak..??

maklang said...

maklang ni nama aje duduk sini dah dekat 11 tahun, tapi taklah mengetahui sejarah2 ni....he..he.hee..

Sastri said...

hmmm.. tak pernah mencuba laksa nyonya... nampak sedap...

silversarina said...

blackpurple,

Kena datang buat lawatan ke serata pantai di seluruh negara ni... :)



+++++++++++


babazahra' ,

semoga sihat selalu.
Mungkin come on man asal kemaman, akak tak kaji lagi..kelakarlah..


++++++++++++


mamamia,

Terimakasih .

Setiap tempat memang ada cerita asal usulnya, akak pun tau dengar dari mulut orang tempatan.


+++++++++++


zlaa,

thank you so much.

Pantai kat sini kalau bukan musim tengkujuh memang best,landai je dan air laut membiru dan jernih tapi musim tengkujuh memang garang dan bunyi ombak pun menakutkan.takpe balik nanti you terkam je pantai kat malaysia ni...


+++++++++++


kak elle,

terimakasih. tak habis 'berkepit' dengan maya.

kira rupa laksa I ni laksa nona bukan nyonya..hehehe.

datang kemaman mesti Monica Bay akan dikunjungi.


++++++++++++


zino,

haaa kalau lalu sudilah singgahlah rumah... rumah saya 2 minit dari jalan besar Kemaman-KT ..
my emel :silversarina@yahoo.com


+++++++++++


cat cat,

mimi ok jugak makan pedas dan makanan berkuah dia suka..laksa, bihun sup memang dia gemar.


+++++++++++++


maklang,

I pun tau dengar dari orang tempatan yang cerita.


++++++++++


sastri,


rasa sedap dan senang dibuat.cubalah !!

Anonymous said...

hi..i'm waza..i nk tumpang bertanya...bln 11 ni my family nk gi kemaman,from kota bharu coz ada kenduri perkahwinan adik i kt sana..bole x suggestkan tempat2 penginapan utk kami menginap kt kemaman nnti?rombongan tu dlm lbh kurang 30 org..so could u suggest 2us any guest house nearest kemaman..if nk duk Cherating rasanya i'm out of budget bcoz i need to sponsor all the accomodation cost.thank you

Anonymous said...

Hi
generic levitra online

Other Drugs That May Affect Levitra
Do not take Levitra with any nitrate drugs, and tell your doctor about any other drugs you take.
[url=http://www.jeremyspiering.com/]cheap vardenafil[/url]
Levitra is the brand name of the drug known as vardenafil.
http://www.jeremyspiering.com/ - vardenafil 20mg

Levitra is not meant for use in women.

Anonymous said...

Hi
http://www.antiquesforme.com/ - adipex online
However, if you want to attain the better result, take this drug as a vital part of your healthy dieting and exercising plan.
[url=http://www.antiquesforme.com/]adipex pharmacy[/url]
In fact, you can even break or cut it in the half if you find it hard to swallow the entire tablet.
adipex pharmacy
Ensure that you take Adipex in accordance to your doctor or pharmacist?s instructions.

Anonymous said...

Hello
http://www.classyconsignmentslagrange.com/ - acomplia online pharmacy
However, when it comes to making online deal you should never trust any vendor as long as they are reputed enough to deserve your trust.
[url=http://www.classyconsignmentslagrange.com/]acomplia[/url]
No prescription!
At present, Acomplia is probably the most pioneering pharmaceutical.
acomplia without prescription
You can check out the Acomplia reviews online if you want to know more about these people.

Anonymous said...

Hello,
http://www.mycraftsolutions.com/ - buy cheap ambien
Millions of people worldwide have relied upon Ambien for some much needed insomnia relief.
[url=http://www.mycraftsolutions.com/]ambien drug[/url]
Eliminate insomnia Buy Ambien (Zolpidem) at reliable online pharmacy and save extra money! No prescription! No hidden fees!
Throughout the past decade, Ambien sleeping pills have became increasingly popular.
zolpidem online

Ambien's method of action is to slow the central nervous system and thought patterns of the individual taking it.