Saturday, January 26, 2008

Weekend Trip & Gathering.... Sweet & Bitter..

Friday morning we headed towards Kuantan Mega Mall for our weekend outing, bowling with our main activity. On the way we had our breakfast at 619 stall and actually we had our brunch since our tummies were really full after eating 4 half-boiled eggs, 8 roticanai, fried bihun with fried bull-eye egg, nasi lemak with 2 pieces of chickens and of course 4 teh tarik and one milo tarik.... all 5 of us finished all the food , feeling like we had never eaten for a few days....


Usually I parked my car behind the Kuantan Medical Centre and then walked to the megamall which is a few metres away. However ,that morning I told my darling to park on the upper level of the mall but I never knew the empty spaces could only be found on the 4th and 5th floors. The swirling alleys going up the mall really spinned my head. I was feeling dizzy and had to take 2 panadol tablets bought at the bowling centre. Finally Izzat finished my game because I was feeling so dizzy and nauseated all because of the swirling excursion finding the parking lot...... As usual I lost the game, this time my darling scored a few strikes and he won the game...Izzat was 2nd and maya was 3rd..... It was a good game except that I wasn't feeling up to the cheering mode and mood.
satar..yummy.

We reached our house at 5pm and my sister from Ipoh called me telling that she and her family were on their way to my house for their weekend holiday ( they just bought a new car and they wanted 'to test drive' their car ( a good reason to travel !!!! ). I was still feeling bloated and a bit dizzy, so I just prepared tenggiri fish curry, a whole roasted chicken with ginger chilli sauce, salad and cocktail with fruit yogurt and grape juice.

how to prepare otak-otak..

This morning after having breakfast ( I bought nasi kerabu and nasi dagang ) we spent our morning chit-chat at Monica Bay (Pantai Teluk Mak Nik ) and Casa Limbong Shopping Complex and at 3pm we had our lunch at Warung Otak-otak Che Wan in Kuala Kemaman where we filled our appetites with satar, otak-otak, pais , fried squids and mee curry.I love eating alll the juicy satar, it's finger licking good.... yummy.
otak-otak .... best!!
At 4pm we bade farewell .My sister drove back to KL and tomorrow she will be back in Ipoh. It was such a very short trip and gathering . Hope to meet them again in Ipoh......... It was such a pleasure to be with all of you ...LUV U ALL.

21 comments:

Kak Elle said...

apa itu satar?tak pernah makan...otak2 tu tau lah....hehe

its nice to have siblings visiting kan rina...jalan jauh tu keta baru..

mmm...bowling dah lama tak pegang...

silversarina said...

kak elle,

satar adalah ikan yang diblend dan dicampur dengan kelapa parut, bawang, cili yang dibentukkn menjadi segitiga di dalam daun pisang dan kemudian dibakar/panggang, memang makanan orang Terengganu...datang kemaman I pasti akan belanja kak elle makan satar ni, memang sedap.

I dah tua main bowling baling bola yang ringan je, tak kuat tangan nak baling yang berat.

take care !!

Cat Cat said...

Kak Rina,
Cam sedap aje si satar ni... Otak2 tu mintak 10 batang...

Cath pun kurang bebowling.... Dah tua konon-nya... HAHAHA!

silversarina said...

cat cat,

Richmond tak sampai lagi otak-otak tu ye.... nanti akak buka outlet otak-otak dan kalau cath datang akak bagi free je...hehe...satar memang sedap :)

Ummi said...

Wow satar.. i love it. dah lama tak makan. The one selling at KL tak sesedap ganu punya.

maklang said...

ingat satar and otak2 tu rina buat sendir...terrer tu..

satar tu feberet cik abang I...

J.T. said...

Oh! I absolutely hate going through that spiralling drive up parking floors. It makes me feel sick - not so much being dizzy rather feel like puking! :)

ooo.. I miss Nasi Kerabu and Nasi Dagang. Sounds so yummy right now.

sya said...

Rina.. aduhai kecur air lior tenguk satar tu.. aritu beli kat pasar tani kat sini.. manis cam gula tak de rasa ikan pun.. lemak pun tidak and rasanya guna kelapa yg dah diperah. Nampaknya kena ke sana lah kan nak makan satar yg berkauliti

SoFie NuR said...

bestnye otak2 n satar...nyumm..nyumm..

NJ said...

Oh.. baru saya tau apa tu satar. Must look for it when I am in Terengganu lah.

Anonymous said...

sedapnya nampak satar tu,,,kat sini biasa kalau ada org jual pulut panggang tu,mesti ada jual satar,,,otak-otak tu pun nampak sedap

Anonymous said...

sedap nampak satar tu,,,kat sinipun byk dijual,,,biasanya kalau ada jual pulut panggang,ada la jual satar tu...otak-otak tu pun sedap

nurazzah8 said...

salam Ina,
apa khabar? I pernah makan satar sekali, tapi otak2 selalu, sbb anak2 mmg suka makan otak2...

bowling...aduish...dah berabuk bola dgn kasut bowling bawah tangga tu! Dolu2 mmg hubby n I suka main bowling, siap beli sorang satu set beg, bola dan kasut.... skrg nih tgk aje beg, bola dan kasut tu dah berabuk bwh tangga...hehehe....

ZLAA said...

I baca pun rasa pening visualizing the trip to the parking lot.. Tak pasal-pasal..

Satar, yup, I love it too. Rasa penuh dgn ikan punya taste. Dah lama tak makan tapi I rasa kat Kuantan dan Pekan yang banyak jual satar ni. Tempat lain-lain lebih kepada otak-otak.

ADIEJIN said...

hah ah..saya pun tak pernah makan satar..kena try nanti..nampak macam best.

silversarina said...

ummi,

Dulu I tak suka satar, bila dah selalu makan jadi suka pulak.



maklang,

Kalau I buat kesian che wan hilang customer..hehehe.


jt,

Spiral...that's the exact word which spinnned my head !

Nasi kerabu and nasi dagang... when you come back let me give you a treat...

Btw, I went to your portuguese village in Malacca on Christmas eve , just went there to take a few photos and I was guessing which house is yours... :)

silversarina said...

sya,

Jemputlah datang kemaman biar I belanja you makan satar kuala kemaman yang tidak boleh diperolehi di mana-mana selain di sini jua.



sofie,

balik nanti boleh berulang ke kedai che wan makan satar and otak2.


nj,


Kena try bila ke mari makanan yang tinggi protein.


anonymous,


Kat mana tu ??? anyhow satar,otak-otak dan pulut panggang memang sedap !!

Thanks for dropping by .

silversarina said...

nurazzah,

Salam rindu buat you and family... harap eerything dah berjalan seperti biasa... :)

Ooohhhh mesti hebat main sebab ada set bowling, nanti satu hari yang lapang dan tenang kita pergi bowling sama-sama ye !!



zlaa,

Ha ah kuantan dan pekan pun ada sebab kawasan nelayan memang diaorang makan satar yang penuh dengan ikan, makanan yang sihat dan lazat.

Thanks singgah :)


adiejin,


Kalau ke kemaman pastikan cuba makan satar ni..rugi tak cuba makanan tempatan yang digemari semua kaum.

D said...

satar... my favourite!!! Saya jatuh cinta dengan satar masa buat practical tahun 1995 di Kuantan. Dulu, kat PJ (kelana Jaya), bazaar ramadhan nya ada orang terengganu totok (ori - dengan kulit hitam pekat, badan sasa orang kampung) jual satar ori terengganu. If it's still there, orang KL boleh la cari.. ramadhan je la pun! haha

Mak Teh said...

Salam siversarina, nak, naak, mak teh nak makanan yang sedap-sedap tu. Sebenarnya memang mak teh dah lama tak pergi ke Ganu. Dok ingat nak pi tetapi tidak ada kelapangan masa. Mungkin suatu hari nanti kalau mak teh ke Klate nak pegi melalui jalan pantai lah sebab rindu nak makang nasi dagang ikang Ganu! Best nya!

silversarina said...

d,

Memang betul wajah orang ganu ori macam yang you describe...hehe.

Thanks for dropping by :)



makteh,


lalu kemaman jangan tak singgah, satar dan otak-otak menanti makteh and family.