Wednesday, March 12, 2008

MB Perak...Alhamdulillah.

( news from malaysiakini )
PAS' Nizar is new Perak MB
Mar 12, 08 5:49pm

Pasir Panjang state assemblyperson and Perak PAS secretary Mohamad Nizar Jamaludin was today confirmed as the new menteri besar of the state.The decision was reached after the Regent of Perak Raja Nazrin Shah met with the three nominees for the post this evening.



The other two candidates for the post were state DAP chairperson and Sitiawan state assemblyperson Ngeh Khoo Ham and PKR’s Behrang assemblyperson Jamaluddin Mohd Radzi.
Also decided today is that Ngeh would be made the deputy menteri besar (1) while an Indian candidate would be made deputy menteri besar (2).Earlier, the Penang state government has announced a similar multiracial arrangement for its top leadership.




The Indian deputy MB will come from one of the five elected assemblypersons - four from PKR and one from PKRThey are DAP’s A Sivanesan (Sungkai), KS Keshvinder Singh (Malim Nawar), VN Sivakumar (Tronoh) and A Sivasubramaniam (Buntong) and PKR’s S Kesavan.



Nizar will be sworn in as the new menteri besar at 4pm tomorrow.Under the state constitution, the menteri besar has to be a Malay Muslim, but there is a provision that allows the sultan to waive the requirement.



Of a total of 59 state seats, DAP controls 18 seats while PKR has seven and PAS six, making a total of 31. The remaining 28 are in the hands of BN.




A down-to-earth guy



Nizar apologised for causing some anxiety among the public in the late announcement of the post.“I would also like to give my assurance that all state decisions will be made collectively,” he told reporters.




Nizar, 51, is one of the professionals who made it to the top echelon of the PAS leadership in the state. An engineer who obtained his degree from United Kingdom’s Aston University of Science and Technology in Birmingham, Nizar was highly respected for being a Quran reading champion.




“He is the religious type and a successful businessman,” said cousin Shuib Hussin, 70.




Meanwhile, close friend Khalilul Rahman Abdul Samah described Nizar as a down-to-earth person.




“He has good rapport with the people. I was with him once when he stopped by the roadside to help some stranger fix his car.”

+++++++++++++++++++++++++++++++


Saya mula mengenali bakal MB ini pada Disember 1995 apabila anak saya yang sulong Zaid mula belajar di Tahfiz Al Imam International Institute, Kubang Kerian , Kelantan di mana 3 orang dari anak YAB sama bersekolah di sana dan pada masa itu beliau menetap di Penang.




Apabila saya ke Jordan, anak-anak YAB juga sama belajar dengan zaid di sana dan saya mula rapat dengan anak sulung YAB . Musim panas 2006 YAB sekeluarga sempat singgah makan malam di rumah saya di Amman semasa mereka sekeluarga bercuti di Jordan ( menziarahi anak-anak ).

mimi dan anak beliau yang bongsu di Amman...

Memang benar apa yang dikatakan mereka sekeluarga merupakan keluarga yang amat merendah diri( mereka adalah rich the riches) . Anak-anak yang hafiz dan hafizah menjadi tulang belakang keluarga dan YAB sendiri amat humble dalam pertuturan dan perbuatan.


saya dan isteri beliau.... terlalu lemah lembut orangnya...



Bila saya dapat tahu beliau menjadi MB Perak, saya bersyukur kerana ditakdirkan Perak mendapat MB yang meletakkan al Quran dalam kehidupan seharian. Alhamdulillah.




Saya doakan agar beliau dapat menjalankan tugas dengan adil dan saksama kepada semua kaum di Perak .

22 comments:

Ummi said...

Kak rina,
Alhamdulillah kalau MB ada sifat rendah diri dan beragama.

zino said...

selamat menjalankan tugas utk MB baru..

Aiyah Nonya said...

Hey I clicked to your site and read this news about the MB. Thanks for the news.

silversarina said...

ummi,

Memang tak disangka dia pulak naik jadi MB, kuasa yang maha esa.


zino,

Itulah ucapan yang diperlukan oleh setiap wakil rakyat dan MB baru.


aiyah nonya,

hey...he is our (you and I ) Perak MB ... the right person indeed !!

Mak Teh said...

Alhamdulillah! Orang macam ini lah yang kita mahu untuk mentadbirkan negara kita. Usaha kami untuk mendidik anak-anak dan anak-anak didik kami agar menjadi professional celik Al-Quran supaya Negara kita selamat. Insya-Allah.

Comelnya anak YAB, tentu akan jadi seorang alhafizoh. Boleh cup tak, nak buat menantu. Hehe..

silversarina said...

makteh,

anak-anak YB MB ni ramai yang sekolah lagi, yang sulung je dah graduated ( alia kenal... kak yong fatihah, Mu'tah ) , 2 orang masih di U dan yang lain kecik2 lagi..... terasa betapa Allah datangkan insan sebegini yang sanggup berkorban harta dan tenaga .Alhamdulillah.

suealeen said...

kak rina,
kita turut rasa syukur sebab YAB jadi MB di negeri kelahiran saya. malah saya sendiri disebabkan sayangkan perak, alamat mykad pun masih belum tukar sampai sekarang.

selain beliau, kita turut kagumi Raja Nazrin & Ayahanda sebab bersikap low profile. pernah sekali je keluar tv sebab tegur sistem mahkamah. dan yang paling utama sebab pertahankan mufti yang kuat bersuara.

moga perak terus makmur dan selamat di bawah lindungan Allah s.w.t.

Neeza Shahril said...

Macam macam pulak cerita neeza dengar kak Rina.. katanya tak dapat persetujuan kawan satu lagi tu.. harap-harapnya biarlah aman makmur...

jhazkitaro said...

Alhamdulillah.. Thanx for sharing with us about Mr Nizar's personality.. Syukur sgt2 sbb dpt MB baru Perak yg mcm ni, since I'm from Perak.. Sultan Perak who is known as one of the most respected figures in Malaysian History has chosen the right person to lead the state.

Tapi, apa kes pulak dgn Parti yg satu lagi ni?? Tibe2 tak puas hati pulak dgn keputusan yg dah dibuat. Geram betul. Kalau zaman2 dulu, mmg dah kene pancung dgn Sultan. Huhuhuh.. Harap semuenye settle secepat mungkin. Taknak la gaduh2 sesame rakyat negeri..

zareda said...

Kak rina
Dapat khabar jugak malam tadi tentang MB baru ni tapi tak tahu siapa. Thanks to kak rina sebab bagi info pasal Mb baru ni. Semoga perak terus makmur dan sejahtera di bawah pimpinan baru. lebih elok buat macam kat Pantai timur, papan iklan, billboard semua bertudung..

suellen
kenapa kerabat perak ni low profile.. sebabnya dorang tu kerabat yang berpelajaran tinggi, bukan degree beli beli punyer

Kak Elle said...

Rakyaat mesti happy dgn keputusan MB...oh mcm ni you dah termasuk dlm kenalan golongan org2 the rich and the famous lah....hehehe

OndeOnde said...

Ya Allah kak Rina, saya baca paper pagi tadi about the other party yang clearly tak suka Sultan lantik kawan kak Rina ni jadi MB. Marilah sama-sama kita berdo'a kepada Allah agar Dia tetap mempertahankan agamaNya dan mengekalkan MB Perak di sana. Ameen.

nurazzah8 said...

Silversarina,
Alhamdulillah, sila baca latest news di malaysiakini.com.

http://www.malaysiakini.com/news/79736

Bila pagi tadi baca news kat media XXX tu, kata all DAP reps nak boikot majlis hari ni di Perak... gerun pun ada..

anyway kita berdoa dari jauh agar segal-galanya berjalan lancar... agar kepentingan rakyat terbela....

kc said...

alhamdulillah! sekarang apa citer ngan MB selangor lak...

silversarina said...

suealeen,

doalah agar segalanya berjalan lancar. Amin.



neeza,

InsyaAllah petang ni selesai.


jhaz,

makcik pun happy kalau semua yang dirancang menjadi sebab makcik pun Ipoh mari...

ada saja yang mau cuba gagalkan pelantikan ini, namun harapnya Ir Nizar ni jadi MB,INsyaAllah.

silversarina said...

zareda,

tak habis lagi kisahnya ..tapi kes di terengganu lagi teruk sebenarmya tapi tak masuk media... calon MB semuanya kena reject oleh sultan, entah bila akan selesai.

sultan perak selalunya sporting tak masuk campur bab pemetintahan tapi bila baginda bertitah maknanya itu adalah hasrat yang sebenar.


kak elle,

I kenal the rich and famous but I duduk belakang tabir je...malu-malu gitu ..hehehe.

silversarina said...

ondeonde,

Akak pun berdoa semoga Ir Nizar jadi MB perak. kita tunggu petang ni.


nurazzah,


memang I tak lekang check malaysiakini dan harakahdaily untuk news terkini, dengar berita tv masih mengutuk lagi.... MB terengganu yang di reject sultan tak masuk Tv pun...


kc,

Selangor ok dah ada MB, terengganu calon semua kena tolak sultan,sampai la ni tak dengar sapa yang akan jadi MB... pemerintah tak baik dengan sultan kan dah payah jadinya.

Raden Galoh said...

Alhamdulillah akak...Sultan Perak memang telah membuat pilihan yang tepat...kita perlukan ramai pembesar negeri yg boleh membawa setiap keputusan berlandaskan alQur'an dan Sunnah...dalam alQur'a, pun byk menyebut tentang menghormati bangsa lain, bukannya untuk mengislamkan semua penduduk negeri itu...kan akak?

ROFI said...

Kak Rina,
Bertuah la bumi Perak mendapat Sultan yang bijak memilih dan MB yang bakal menjadi contoh terbaik selain Kelantan.

Tahniah orang Perak!

Kak Lady said...

Rina...alhamdulillah...Ir Izhar dipilih menjadi MB...moga2 beliau akan dpt menjalankan tugas dengan cemerlang...

Hazia said...

Dengar kata MB baru boleh berbahasa Cina & Tamil, respect la:)

silversarina said...

Raden galoh,

calon ok dah tapi berita terkini ada hal lain pulak.. entahlah bila nak lantik.....manusia bebas beragama dan pemimpin juga tidak mempunyai kuasa unuk mengubah agama rakyatnya...


rofi,

harapnya begitulah... taknak cakap dah..frust jugak akak bila dah menahg masih nak dolak-dalih hal ni.



kak lady,

Saya pun amat gembira kalau Ir Nizar terpilih, tapi sekarang taktau dia jadi ke tak :(


hazia,

memang dia boleh bertutur bahasa cina dan tamil... orangnya humbbel dan smart !!