Wednesday, March 19, 2008

Sempat lagi tu..........

Petang Isnin lalu saya sempat ke pasar malam kerana mencari ayam percik sebab mimi yang demam ingin sangat nak makan ayam percik dari pasar malam. Saya tinggalkan mimi sebentar dengan izzat dan terus ke sana.

Setelah membeli nasi minyak untuk Izzat dan kuehteow goreng untuk saya , terus saya ke gerai ayam percik yang terletak paling akhir dan paling dekat dengan parking lot. Selain ayam percik gerai ini juga menjual satay, ayam tandoori dan ayam goreng . Si bapa sedang menggoreng ayam, si emaknya pula sedang membakar ayam percik dan ayam tandoori manakala 2 orang adik lelakinya sedang membakar satay. Ketika itu hanya anak perempuannya , seorang gadis yang agak manis menjadi pelayan pelanggan. Kebetulan hanya saya dan seorang pemuda yang menjadi pelanggan ketika itu dan si gadis sedang mengisikan satay yang dibeli oleh pemuda itu. Saya lihat si gadis tersenyum sambil mulutnya menuturkan kata-kata yang agak perlahan menjawab beberapa soalan yang ditanya oleh pemuda itu. Saya yang berdiri di s ebelah pemuda itu 'terpaksa' juga mendengar perbualan mereka . Rupanya pemuda itu sedang mengorat si gadis penjual.

Antara soalannya dan kata-kata pemuda itu yang saya dengar.....

" Saya kerja di KSB, tau ke KSB tu kat mana? "

" Tau lah , " kata si gadis.

" Rumah awak kat mana ? " tanya pemuda itu lagi.

" Taktaulah..."
jawab gadis itu cuba mengelak untuk memberi jawapan dengan senyuman yang meleret serta tangan yang ketika itu mengisikan kuah satay di dalam plastik, sedikit tertumpah, mungkin panik atau malu atau teruja...

" Boleh bagi nombor telefon .... bolehlah ye ..saya selalu datang beli kat sini " kata pemuda itu lagi..

" No telefon...yelah... (*&^%^&*() , " gadis itu memberikan nombor hp nya kepada pemuda itu...


"Bagi saya ayam percik 4 ye, " saya memotong perbualan mengorat pemuda dan gadis penjual kerana saya lihat perbualan dan perlakuan membungkus satay seolah-olah takkan tamat dalam masa singkat .

" Oo0 berapa akak nak, 4 ye... " gadis tu macam baru tersedar dari lamunan indah di orat oleh pemuda dari KSB itu.

Saya terus beredar setelah membeli ayam percik dan pemuda KSB yang berpakaian coverall masih lagi di gerai itu .....

Itulah , dalam pada ibu, bapa dan adik-beradik ada di sekeliling dan berhampiran pun masih lagi sempat si gadis berkenalan dengan pelanggan...... atau... pelangan masih lagi berani mengambil kesempatan berkenalan dengan si gadis..... macam-macam cara nak mengorat....

29 comments:

Cat Cat said...

Kak Rina,
Kalau Cath, Cath akan kata... "Oit Mamat, dah beli satay tu, cepat belah... Ini turn I pulak nak beli... Buang masa I saja nak tunggu you ngorak.." Hehehe... Itu kalau Cath lah... Masa cakap tu mau garang, tinggi sikit suruh... Hehehe!

Kak Elle said...

bagi can lah pada mereka...haha...dari buat maksiat baik ngomong kosong kan?ayam percek pun laku juga:)

mimi dah baik lom rina? sakit2 sempat nak makan2 ye?

silversarina said...

cat cat ,

Mula tu ingat nak kata...sempat jugak mengorat...tapi tak jadi sebab biarlah hal dia nak mengorat... bila nampak macam taknak stop, baru akak interframe... ingat lagi wajah keduanya..heheh.

silversarina said...

kak elle,

orang muda tu je cara nak mengorat...

mimi masih belum sembuh sepenuhnya, tak sekolah minggu ni.. dia bila demam mesti muntah, semalam dah tak muntah dan boleh makan dah... ayam percik memang favourite budak berdua tu .

Kak Lady said...

hahaha...anak2 zaman sekarang...rina ni potong line pulaklah...orang baru nak berkenal2an...

cikdinz said...

menidam nak makan ayam percik...
payah gak...

ZLAA said...

Kak Silver, ooo, gitu caranya mengorat. Macam-macam cara kan? Sedang beli ayam percik pun masih sempat lagi..

FaRuHa said...

Salam Kak Rina..

Si bapaknya pun satu!...kenapa la bagi peranan tu pada anak dara, kan elok kalau bagi mak daranya yg jual.

manje said...

hehe org skrg ... da mcm2 ...
kot dulu2 nmpak de ayah ngan mak dpt tgk dr jauh pon da ok ... pe lg dpt pegi beli camtu ... msti mlm tido pon tak lena ...

lbh baik mcm dulu kan kak, penuh adab dan sopan, mak dan ayah pon tak sakit jiwe tgk kelakuan anak2 camni... klu btl2 nk kwn takpe... klu saje nak main2 ... leh sakit jiwe dibuatnye...

> akak berani interframe hehe kot manje mesti beku kat situ tgk drama sebabak tu... penakut... pemalu ^^ huhu <

Neeza Shahril said...

Bestnya jadi orang tak sihat. Apa nak, orang mesti ikut. Kesian mimi.. dah sihat ke dia Kak Rina? Semoga dia segera sembuh sebab kesian kat Ummi dia nak buat semua benda sorang2...

Haah kan.. tak malu betul mamat tu.. dan budak perempuan tu, mak ayah dia tak kisah ke dia melayan lelaki cam tu? Kalau ayah neeza laaa... jangan le buat cam tu.. kalau betul suka, approach la mak ayah budak tu. Agaknya number telefon yang budak perempuan tu bagi bukan number betul tak.. number utk lakukan sate dia.. hehehe..

blackpurple @ jowopinter said...

Hehehe!

Biasalah kak. Budak muda.

Isk! terasa nak makan ayam percik pulak dah.... Mana nak cari nih...

cikgu jawe said...

hehe.. kak. pasar malam tu kat mana. dan gerai ayam percik tuh yg paling akhir kan. hari apa dia bukak eh?

hehe =)

silversarina said...

kak lady,

I dah lah nak balik cepat sebab tak de apa dah nak cari... kena jugak stop kan drama tu, nak sambung biar lepas I dapat ayam percik I..hehehe.



cikdinz,

orang sakit memang nak makan yang sedap-sedap, alhamdulillah memang hari isnin ada pasar malam kecil kat kemaman.



zlaa,

kaedah berbeza ..mungkin dah lama that guy nak berkenalan kot, regular customer, kebetulan tak de pelanggan lain kat situ.

silversarina said...

faruha,

rasanya itulah tugas yang ringan sebab yang lain semuanya melibatkan api dan bakar , kalau pelanggan ramai biasanya mak dia pun turut jual sama.



manje,

kita tak pernah diorat begitu so, jadi odd pulak mengorat tengah membeli.... nak tunggu habis ngorat kot lambat pulak tu yang akak interframe..hihi.... gerai lain pun tak de, kalau tak lama dah akak angkat kaki.

silversarina said...

neeza,

memang makbapak dia tak perasan kot sebab memasing tengah busy membakar/menggoreng, dia bertutur pun tak kuat, akak duk sebelah je yang dapat dengar jugak.. nampak macam serius jugak that guy and that girl nampak sopan je dan manis wajahnya.. nanti balik pergilah pasar malam , gerai pertama dari sekolah al falah tu...busybodylah pulak...hehehe.



bp,


orang muda biasa tapi akak masa muda pun tak biasa , dah tua ni rasa macam tak sopan je that guy mengorat macam tu :)


cikgu jawe,


kalau cikgu kat kemaman datanglah pasaar malam hari isnin dan khamis , gerai hujung sekali.. carilah ayam percik atau gadis itu...hihi.

babazahra' said...

hehe budak tu mengorat dia cakap bahasa standard ye? Ini kat KL ke Kemamang? hehehe budak KL kot tu, dua-dua sekali.

azlanlin said...

Agaknya memasing nak test power... dan paling power ialah, ayam perciknya....x gitu?

Sastri said...

baca senarai makanan tu je, dah jadi lapar nih... lamanya tak pekena ayam percik... huhuhu...

silversarina said...

babazahra',

hahahaha..ada ajelah....ehhh kat kemaman ramai orang luar tau... nak mengorat takkan nak cakap bahase paso/kemamang.. tak standardlah......hok puang tu mungking oghang local tapi..that guy nampak macam style orang luar je .... babazahra' mengorat dulu cakap base nogoghi ko ... cam no tu ... hihi.



azlanlin,


that guy beli satay sampai dua paket besar... bagi akak ayam percik je yang menarik....yang untung masih penjual ayam percik dan satay tu :P


sastri,

haa, mai pakat ramai-ramai makan ayam percik, kita beli kat gerai gadis tu , ehhh akak tolong promote gerai dialah :P

Mak Teh said...

Sarina, kami orang Kedah, kalau macamtu kami panggil galak, kalau lebih sikit lagi kami panggil, chedeh, lebih sikit lagi kami kata gatai, terok lagi kami label merenyam! Hehehe! mari belajar Bahasa Kedah. ( Awat cek tak call mak teh lagi? Buat mak teh dok tertunggu-tunngu ja. Tak patutlah cek ni...! )

Jangan marah ye nak ajar sikit cara orang Kedah.

silversarina said...

makteh,

banyaknya tahap 'gatal' tu...hehehe...

alahai. terlupa sebab busy dengan mimi demam... ni nak call jap lagi..

PrinCeSS said...

sempat lagi ngorat..
ish3
kalau i la..x nakla layan orang camtu..

silversarina said...

princess,

kalau nak pun, mama tak baginya... cewah..ekknya...

suealeen said...

awat la yang pi bagi nomot tepon kalo dah tau leh jumpak kat pasar malam tu je... isk3...

zaman che' dulu hp pun malaih nak pakai.. simcard/hp tak semurah sekarang ni... bertemu jodoh pun dengan kawan sepejabat..

tu zaman la ni... zaman anak kita nanti ntah la guano...

silversarina said...

suealeen,

macam-macam teknik kan... kalau akak jadi that girl , tak layan ... dulu-dulu kalau ada boys yang nak kirim salam ke nak minta alamat ke, semuanya akak tolak , tak layan.... dahlah akak sekolah all girls, anti boys ...hahaha...

Neeza Shahril said...

hehehe.. nanti neeza pergi.. Pasar Malam hari Khamis kan. Gerai pertama dari arah sekolah Al Falah.. oraitt.. heheee..

silversarina said...

neeza,

pergi jangan tak pergi... manatau gadis tu disunting pemuda tersebut...hehehe.

kc said...

dulu2 masa bujang chek jahat gak. kalo ada org jate nak ngorat mintak no tepon rumah/pejabat (masa tu belum ada henpon cam skrg) chek bagi je sbb tak larat nak layan celoteh depa. tapi chek bagi no tu no tipu laa, siap reka2 no tah hapa hapa tah....hehehe

silversarina said...

kc,

memang mesti ramai yang ngorat you, minah glamour come lote lah... laris , laris... bagi je nombor bomba .....hihihi.