Friday, February 15, 2008

Accept OR Reject ?????

Early this week while chatting with my friend she mentioned that her niece who fell in love with a guy who is a Eurosian had to forget the whole idea of marrying her boyfriend just because her family disapproved her relationship.


Why ?


The Eurosian guy doesn't know who his parents are and all he knows he was brought up by a malay couple and until now his parents are nowhere to be traced.


So, the girl's family rejects the guy since they do not want their daughter to marry a man who they considered as an illegitimate child .




According to my friend the guy is a very Islamic and educated person where he is an active student at the college which mostly involves the preaching of Islam and he rarely misses the jemaah prayer at the mosque.


I know the girl's parents are so careful and selective since the guy is going to be their daughter's husband and their son-in-law and Islam also teaches us to select our husband/wife from the good family .However, having known that this guy is himself a very pious and is well brought up by his foster parents for me it is a pity to 'punish' him for a big sin that wasn't done by him. He should be given a fair chance to live his life like the rest of us and if everyone in this world rejects him what is going to happen to him ? Why can't we accept him as who and what he is rather than digging for the clueless answer?
That's all I want to share with all my friends out there ..maybe you have a different opinion on this matter....Have a fruiful Friday............InsyaAllah.

23 comments:

cikMilah said...

Kita tak tahu apa yang paling baik untuk kita tanpa petunjuk Allah. Dah istikharah ka sebelum reject tu? Allah Maha Mengetahui.

zino said...

jemput la dia datang ke rumah .. mana tau dah jumpa calon menantu tu nanti berubah fikiran mak bapak dia..

Anonymous said...

Salam Kak Rina,

Siapalah kita untuk menghukum anak-anak yg dilahirkan begini. Mereka tidak bersalah.

Ini semua takdir Illahi, kalau sudah jodoh mereka, insyaallah rintangan akan dipermudahkanNya.

-Faruha-

Kak Elle said...

Rina how do they know anak luar nikah?I think bukan kehendak nya if its true.

bak kata Zino jemput dtg ke rumah!!

silversarina said...

cikmilah,

Parents dia kata sebelum ada apa ikatan baik diputuskan ,senang ceita.



zino,

Memang dah jemput datang rumah dan soal seldik, lepas tu yang terus reject bila tak tahu asal usul keluarga lelaki tu.


Faruha,

Itulah yang I fikirkan,kesian budak lelaki tu sedangkan dia seorang yang baik.Buat masa ni memang that girl ikut cakap keluarga dia, tiada apa hubungan dah.Bagaimana agaknya perasaan pemuda tu, sedih I fikirkan.


kak elle,

Melalui ibubapa angkat budak lelaki mereka dapat tahu dia adalah diambil setelah diberi oleh mak lelaki tersebut tapi lepas tu memang mereka tak tahu ke mana menghilang ibu si lelaki tu, wajah memang mat salleh.Kes naya pada budak lelaki tu kan, kesian .

Kak Lady said...

Betul kata Rina tu...kesian kat budak tu...kerana kesilapan org tua dia yang terima akibatnya...

Cuba lah buat solat istikhorah...semoga mendapat petunjuk dari Allah...

Neeza Shahril said...

kesian dia kak Rina. Mungkin parents girl tu belum kenal hati budi that guy. Sabar dulu kot and banyakkan doa. Kalau elok, Allah tentu akan jodohkan jugak akhirnya. In the meantime, the girl perlu convincekan the parents yang the guy adalah yang terbaik buat dia... Insyaallah...

kc said...

salam rina;

saya bersetuju ngan pendapat si anon3 tuh. kalau betul dia anak luar nikah, yg bersalah ibubapanya bukan dia. lagipun dr cerita ni, kedengaran dia seorang yg alim dan warak, tak tinggal solat dsbnya. tapi apa2hal, buatlah solat hajat manalah tahu kut dapat petunjuk...

kalau yr friend's niece ni kawen ngan org lain contoh anak tok imam sekalipun, belum tentu suami dia nanti akan jadi warak cam bapak dia sebab iman itu tidak boleh diwarisi.

suealeen said...

kak rina,
tak de orang tengah ke antara parents & anak.. means orang terdekat... kalo ikutkan parents pun kena wat solat istikharoh sekali bukannya anak depa je... mana tau kot tersilap perhitungan... takkan anak lak nak suruh parents wat solat istikharoh ye tak... kena ada orang tengah cakap bebaik..

anak tu plak kena wat solat hajat gak mintak parents dilembutkan hati... anyway... kena kembali pada Allah. jika ada jodoh tu insyaAllah tak ke mana... pendapat saya la

ntahsapentahni said...

kenapa la ada orang yang masih fikir ekstrim macam tu?

kalau betul pun dia tu anak haram, itu bukan dosa dia tp dosa mak bapak dia.

kalau sahih pulak dia bukan anak haram, lagi kes berat. ini bererti yang keluarga perempuan tersebut telah menuduh ibu bapa lelaki tersebut membuat perhubungan haram (zina) dan dalam islam menuduh orang lain zina adalah satu kesalahan besar. kalau sabit kesalahan, boleh kena hukum.

kenapalah kita ni, masyarakat melayu yang beragama islam lebih cenderung untuk menghukum orang lain dari belajar memaafkan?

(dalam hudud (hukum perundangan islam) pun ada kaedah: seorang hakim yang tersilap lalu memaafkan pesalah adalah lebih baik dari tersilap lalu menghukumnya)

adakah kita yang confirm anak halal ni rasa lebih baik dan suci dari lelaki yang tak tahu asal usulnya tu?

'kita hanya berhak menghukum perkara yang zahir. yang tersembunyi Allah yang uruskan'

sori teacher. ter'emo' sikit

Mak Teh said...

Sarina, pasal mencari jodoh dan terima menantu ni mak teh tak berani nak cakap banyak. Sebab mak teh sebagai seorang ibu yang ramai anak marriagable age pun memang sangat memilih, kata orang lain. Fikirlah nak bawa masuk orang jadi member keluarga kita mestilah kita memilih. Dulu MIL saya kisah benar macam sarina cerita ni, ramai orang kutuk dia tetapi saya tidak menyalahhkan dia sebab its her right to choose her menantu yang bakal menyambungkan zuriat keturunannya. Dipendekkan cerita BIL tu kawin tanpa restu ibunya, sampai sekarang tidak dapat zuriat.

ZLAA said...

Susah juga ya. Kalau I di tempat si gadis, tentulah sedih. Kalau I di tempat mertua, tentulah nak pilih menantu yang baik-baik keturunannya. Serba salah. Seeloknya beristikharah kot.

© OD said...

Salam Rina (hope I can call you Rina as well),
I agree with you. He should not be punished for what his parents did. A new born child is as pure as a white cloth. It is up to us: the parents or the people who brought him/her up, to design him/her. He is obviously been brought up by good people, thus, he himself has become a good man and muslim. It is a great loss for the woman's family, for reluctant to accept him as one of their family members. I understand their concern but still... he is obviously a good man.

blackpurple @ jowopinter said...

Saya percaya pada jodoh. Kalau sudah ditentukan oleh-Nya itu jodohnya, lambat laun, walaumacam rintangannya sekalipun, insyaAllah akan bersatu juga.

:)

silversarina said...

kak lady,

Kadangkala manusia hanya pandai mencari kelemahan orang lain.



neeza,

Terkini semua ahli keluarga masuk campur dan semua menolak the guy.



kc,

Mungkin pihak ibubapa that girl memang takkan terima kalau lelaki tu bukan dari kalangan mereka juga untuk menjaga keturunan.

silversarina said...

suealeen,

Macam saya katakan di atas keputusan dah diambil dan mereka semua menolak lelaki tersebut. That girl kena ikut apa kata keluarga.



entahsapentahni,

Keluarga that girl boleh dianggap di kalangan orang yang faham Islam, itu yang mereka nak menjaga keturunan yang dikatakan baik . Teacher pun hairan macamana diaorang boleh menolak mentah-mentah tapi kita orang luar dan mereka lah yang punya hak memilih bakal menantu walaupun terpaksa melukakan hati kedua-duanya.

takpe ter'emo'sekali-sekala..hehe..sabar ya ustaz !!



mak teh,

ada benar cakap mak teh. Kita yang punya anak bila tiba waktu memilih calon menantu memang kena cerewet demi masa depan mereka jugak dan restu ibubapa amat penting.


zlaa,

Serba salah kan ?? tengok macam tak fair tapi fikir balik ibu mana yang nakkan anaknya mendapat suami yang tak tahu hujung pangkal keturunannya.

silversarina said...

OD,

salam, lama tak jumpa.

Perkara memilih jodoh ni memang kena amat teliti tapi rasa macam ada yang tak kena bila orang yang baik (kita nilai zahir, batin Allah yang maha tahu ) kita andaikan yang tak baik, but itulah lumrah hidup, yang dirasakan baik orang lain kata tak baik.

thanks for dropping by.


blackpurple,

Jodoh pertemuan segalanya ditentukan Allah dan semoga kedua mereka tabah menghadapi situasi yang tak dijangka ini ( keputusan dah dibuat dan keluarga perempuan menolak lelaki tersebut ! )

Hazia said...

Salam Kak Rina, baru sempat jengok. Banyak news, how is it so far?:)
Ya, I agree, the boy was brought up by Muslim parents, shouldn't be any problem. Why not ask his foster parents to talk to her parents? Anyway, bunga bukan sekuntum.

maklang said...

kesian budak2 tu...tapi kalau dah jodh tak kemana kan...

MULAN said...

betol kata maklang..

insyaAllah ada la jodoh tu.. kalau itu dah ditentukan Ilahi..

idham said...

"keturunan yang baik2..." to me ada dua yang tersirat

1. Pastikan tidak ada penyakit keturunan yang tidak di ketahui...
2. Didikan yang di terima supaya berahlak baik dan beriman

Tomme for all purposes, the adopted parents telah mendidik si teruna itu dengan baik sekali...
Anggaplah mereka sebagai ibu dan ayah pemuda itu.

eloklah juga mendapatkan opinions dari alim ulamak.....jangan kita ikutkan pendapat kita saja...


Allah huaklam.

idham

silversarina said...

maklang,

Budak-budak ni jenis baik dan sanggup ikut cakap ibubapa dan sedara mara .


mulan,

sesuatu yang dirancang tak semestinya menjadi kerana Allah Yang Maha Mengetahui.


Idham,

Itulah tafsiran keturunan amat luas namun kita nilai lah yang zahir sebab batin adalah hak Allah. Terimakasih.

btw, komen I dalam ur blog should be " Who's " bukan "Whose "...tengah kelam kabut busy nak komen jugak tu yang tersalah word... :)

silversarina said...

hazia,

lama akak tak jengok blog hazia, harap semuanya okay.

orang hanya pandai menilai kelemahan manusia lain sedangkan diri sendiri banyak lagi kelemahan.Akak pun tak faham mengapa mereka memandang hina sangat terhadap pemuda tersebut.