Thursday, February 21, 2008

Wo Ai Ni Beijing...

( Nak lari dari kekalutan calon-mencalon PU12.... jom kita melancong !!! )

This Beijing trip took place in 2005 ....... 20 of us altogether with 13 from Kemaman boarded the Singapore Airlines and six hours later we reached Beijing.

Miss you all.... Beijing Tour Jun 2005



summer palace

pearl factory

Beijing is the capital of China and the second largest city after Shanghai. It is also a vibrant city of 15 million inhabitants that is rich in culture and history. We had a wonderful experience visiting various historical and famous tourist spots all around Beijing in a week. Muslim tour package brought us to a few old mosques and muslim restaurants mostly of uzbek cuisine.


inside the Forbidden City



Forbidden City Entrance

The Great Wall of China


The Great Wall... top view...


The Summer Palace


We were first brought to the government owned factories of herbs , jade, tea,crystal , pearl, enamel and silk where we could view how those things are made and of course we could purchase them( they are much more expensive here , wait until you get to the shopping complex to shop !! ). Then only we were brought to all those fantastic tourist spots like the Tiannamen Square, Forbidden City, Summer Palace, Great Wall, Old Beijing, Acrobatic & Shaolin Show, a few shopping Complexes ( shop till you drop !! ), Beijing Tunnel , Massage parlour and a day was spent in Tianjin another large city in the southeast of Beijing where we visited the heritage market.


The Crystal Ball, Crystal Factory

Yummyyy... makan besar........




Massage..eeeiiiii gelinya kaki.....

The Forbidden City, called Gu Gong in Chinese, was the imperial palace during the Ming and Qing dynasties. Now known as the Palace Museum, it is to the north of Tiananmen Square. Rectangular in shape, it is the world's largest palace complex and covers 74 hectares. Surrounded by a six meter deep moat and a ten meter high wall are 9,999 buildings. The wall has a gate on each side. Opposite the Tiananmen Gate, to the north is the Gate of Divine Might (Shenwumen), which faces Jingshan Park. The distance between these two gates is 960 meters, while the distance between the gates in the east and west walls is 750 meters.

Got this name calligraphed in Tianjin, China..... ( Sumayyah )


The Summer Palace is mainly dominated by Longevity Hill (60 m high) and the Kunming Lake. It covers an expanse of 2.9 square kilometers, three quarters of which is water. In its compact 70,000 square meters of building space, one finds a variety of palaces, gardens, and other classical-style architectural structures.

Izzat.... I love this calligraphy


The Great Wall of China, one of the greatest wonders of the world, was enlisted in the World Heritage by UNESCO in 1987. Just like a gigantic dragon, the Great Wall winds up and down across deserts, grasslands, mountains and plateaus, stretching approximately 6,700 kilometers (4,163 miles ) from east to west of China. With a history of more than 2000 years, some of the sections of the great wall are now in ruins or even entirely disappeared. However, it is still one of the most appealing attractions all around the world owing to its architectural grandeur and historical significance.


Tianjin is one of the four municipalities in China. Its name means 'the place where the emperor crossed the river'. In recent years Tianjin has received more and more attention from both tourists at home and abroad due to its numerous travel resources and rich history.

Beijing in 2005 was extremely busy with the 2008 Olympic preparation with a new airport and stadium were still under constructions.



Our Beijing trip was absolutely a trip of a lifetime , full of superb heritage values and full of sweet everlasting memory.............

( I highly recommend you to visit Beijing /China .... AMAT BERBALOI !! )

21 comments:

Neeza Shahril said...

bestnya kak Rina.. dah merata berjalan ye. Dengar kata kat Beijing ramai Islam. Betul ke? Menariknya tempat tempat yang Kak Rina pergi.. Ni yang rasa cam nak pergi sana gak ni.. heheee

ROFI said...

Salam kak Rina

Your entry definitely triggers me to visit Beijing. It's in my priority list. Bila tu, targetting next year.

Thanks alot for putting my link in your blog.

silversarina said...

neeza,

Di Tianjin yang ramai Islam dekat sejuta , Beijing dalam setengah juta muslims. Pergilah dan bersedia untuk banyak berjalan especially di Tiannamen square dan forbidden city, 6 km berjalan dari pangkal ke hujung. Best :)

silversarina said...

rofi,

Beijing or other cities in China memang worth visiting . Akak pergi dua kali sebab tak puas sekali je, kali kedua pergi dengan kawan-kawan dan lebih sikit shopping .Harga pakej pun berpatutan, ready $$$ untuk shopping dan tubuh badan yang sihat sebab banyak berjalan, digital camera bawak spare simkad sebab memang tak puas bergambar... pergilah bercuti ke sana :)

cikMilah said...

Rata-rata blog pasal PU-12. Relax skit masuk sini...yes, like rofi, targetting Beijing 2009.

silversarina said...

cikmilah,

memang akak sengaja nak 'lari' dari topik PU12..santai sikit tengah orang kalut rebut-rebut nak jadi calon ni....

bagus dah plan awal nak ke beijing, tiap kali cuti memang ramai malaysians pergi China , masa kat Forbidden City jumpa dekat nak sepuluh groups dari malaysia.

zareda said...

Compared beijing and shanghai, mana lebih sesuai dan murah untuk shopping..

Ada planning jugak ni.. last time in laws pergi shanghai, dia kata barang barang mahai dan susah nak makan.

maklang said...

maklang ni nama aje buat projek ang the design is done is beijing...tapi tak pernah tiba lagi..cuma suara aje sesekali tiba kat sana!

Neeza Shahril said...

haaaa??? 6km berjalan? ada yang kena dokong anak ni separuh jalan. anak2 neeza bila banyak berjalan mulalah bising. nak suruh dokong. yang kecik dah tentunya. bukan tahan lama dalam stroller. tapi takpe.. neeza simpan impian tu dulu... one day nak pergi la :)

Pondok Al Imran said...

Kami dah plan nak pegi 27 March nanti, tapi anak2 kena ponteng sekolah lah nampaknya coz sekolah dah buka

Mak Teh said...

Sarina, mak teh belum terbuka hati nak ke Beijing tu walaupun ada kawan yang kerja kedutaan pernah mempelawa mak teh ke sana. Hong Kong tu dah sampailah!

Kak Elle said...

wow seronok nya ke Beijing..yes I like that calligraphy:)

ZLAA said...

Kak Silver, I juga ingin ke Beijing untuk bercuti kalau Allah izinkan I lulus belajar. Do share more of your cuti-cuti stories to motivate us to cuti-cuti too.

silversarina said...

zareda,

Akak tak sampai Shanghai , cuma Beijing and Tianjin . Ada pakej yang pergi Beijing dan Shanghai sekali, 4 hari Beijing ,lepas ru diaorag naik keretapi ke Shanghai, spend lagi 2/3 days there. Harga tak jauh beza. Kalau ikut muslim tour makan no problem.Kalau nak puas jalan akak rasa Beijing memang tempat utamanya untuk sight-seeing and shopping.Actually China ni pergi mana pun memang tempat lawatan dan shopping memang amat bagus, it's like the whole country is for tourism.

silversarina said...

maklang,

oo macam tu pulak, ni kena pegi ni maklang, mintak kat bos nak melawat projek... memang best !!



neeza,

perasan tak dalam gambar tak de mimi? masa tu mimi baru 2 tahun lebih , kami tinggalkan dia , tak bawak sebab adik akak dah pernah ke Beijing dia bagitau kena jalan banyak , so kami yang besar je pergi, senang nak berjalan.Dalam gambar tu ada yang bawak baby tapi kecik sangat lagi, diaorang dukung je gilir-gilir, bawak stroller pun ok jugak tapi setengah tanah tak rata, tapi baik bawak . Akak pergi 2 kali, kali ke 2 pergi dengan group cikgu pencen dari Perak, ada satu cikgu ni jalan pakai kasut kerja kulit, kaki dia melecet sampai masa balik kena pakai wheel chair sebab tak boleh berjalan dah kesian kat dia, so pergi biar macam pelancong, pakai sneakers je.Yang banyak berjalan tu di Tiannamen dan forbidden city , entrance belah pangkal, bas hanya akan tunggu di hujung istana dan tak de jalan short cut nak ke hujung dan tak de exit tengah-tengah istana , summer palace pun sama tapi taklah sejauh tiannamen/FC .

silversarina said...

pondok al imran,

bestnya ..nak ikut jugak... ponteng pun tak pe sekali-sekala ekk...mesti budak-budak tu enjoy panjat great wall, naik sampai atas tau, pastu beli sijil/medal yang kita dah sampai great wall.kalau shopping diaorang bawak kat 'Men' cari kedai Mariam Jamilah ( chinese muslim ), orang malaysia dia kasi murah shopping kat kedai dia, di tingkat bawah...bestnya ingat kan shopping especially cadar cotton 100% .blanket sutera dulu akak tak beli, rupanya amat banyak khasiatnya.... bawak $$$$$ banyak tau, nanti nyesal tak beli itu/ini...akak punya nasihat kat kilang govt dia tak payah beli, kawan akak beli jade (katanya pure, 1000yuan=500RM dia beli ) dahlah mahal balik sini baru ni dia bagitau dah pecah gelang jade dia, baikle beli yang kat supermarket, dari 200yuan boleh tawar dan dapat dalam 40yuan je, kena tawar macam tu tau( cewah ngajo pulak )....selamat bercuti !!

silversarina said...

mak teh,

laaa ye ke makteh tak teringin nak pergi Beijing (buat masa ni )...I sejak dulu memang teringin sangat nak tengok macamana tamadun mereka sejak dari dulu and yang teringin nak sangat nak tengok ialah the great wall.. amazing !! Masa pergi kali ke 2 kami singgah di kedutaan malaysia (share pagar dengan kedutaan Israel) dan terasa memang mesra pegawai yang bertugas waktu tu dan dia bagitau ada 2 pelajar yang ABIM hantar untuk buat ijazah Bahasa Mandarin di U di sana dan pegawai tu kata pelajar ber dua tu dah macam anak angkat dia, I lupa namanya but he is a very nice man.

silversarina said...

kak elle,

kisah melancong yang lama tak masuk simpanan blog lagi... chinese memang penuh dengan seni mereka yang halus .Kalau tengok set ceramic nya , rasa nak bawak balik pasu-pasu besar tu...geram...

thanks for droppng by..take care ye kak !!

silversarina said...

zlaa,

InsyaAllah akan sampai jugak zlaa di puncak Great Wall nanti... habis blajar, 'siapkan' kaki untuk melangkah ke sana :)

Cat Cat said...

Kak Rina,
Hubby Cath dah lama berangan nak gi Great Wall of China...
Woo woo.. Makan besar ya... Ada makan sharkfin soup..?? LOL!

silversarina said...

cath,

Macam bermimpi bila berada di Great Wall, menakjubkan di sepanjang puncak gunung kelihatan great wall ni.. pergilah cath bila ada peluang , memang. Di China restaurant kebanyakannya besar-besar dan sampai 10 types of food sekali makan, yang utama soup taufu dan sup sayur, tak de pulak shark fin soup, mungkin restaurant yang high class ada .