Wednesday, February 6, 2008

Inilah Restorannya....


Taktau nak type apa tapi nak type jugak.... kebetulan hari ni tak berapa busy.


cupcakes khas buat jiran kami Mr.Chin


Biasanya bloggers yang rajin memasak siap menyenaraikan nama masakan serta resipinya tapi bagi saya yang amat kurang memasak sejak balik dari Jordan kerana nak lepaskan gian makan makanan Malaysia dan lebih kepada Jalan Jalan Cari Makan tiada resipi yang asli dari saya.


cupcakes khas buat cat cat dan aiyah nonya dan kak elle jugak




Saya senaraikan restoran yang telah dilawati semenjak pulang dari oversea yang saya ingat dan tak ingat nama restorannya :
1.Restoran As Sofia .
2.Beriani House.
3.DCni Kopitiam.
4.Restoran Ibu Ani.
5.Restoran 619 .
6.Restoran Kak Yah.
7.Restoran Abu Nur.
8.Restoran Geliga .
9.Restoran Abdullah .
10.Restoran SMK Bkt.Mentok.
11.Warung Nasi Lemak Geliga.
12.Restoran Bus Station.
13.Medan Selera Pantai Marina.
14.Medan Selera Pantai Batu Hitam.
15.Restoran Soup Gear Box.
16.Warung Jalan Air Putih.
17 .Warung Kuih Bingka Gong Pauh.
18. Restoran Limbung.
19.Restoran Yellow Town.
20.Warung Kak Pah.
21.Restoran KLC.
22.Gerai goreng pisang Sunway.
23.Gerai goreng pisang pjbt. persekutuan .
24.Restoran Beriani Fasa 3 .
25.Restoran Farhan.
26.Mc Donald.
27.KFC .
28 Pizza Hut.
29.Restoran Kayu Nasi Kandar .
30.Satay Samuri Outlet ...( tak sempat nak tunggu zino dan nbk466 belanja...hehe)
31.Medan Selera Pantai Klebang.
32.New York Hotel.
33.Allson Klana Hotel.
34.Medan Selera Genting Sempah.
35.Shah Inn (paling tak sedap!! ).
36.Mama Chop Papa Grills.
37.Restoran di Petronas Karak .
38.Restoran Jejantas.
39.Warung Cendol.
40.Medan Selera Astaka.
41.Medan Selera Kampung Besut.
42.Restoran Balqis.
43.Long John Silver.
44.Medan Selera di JB(tak ingat namanya ).
45.Warung Kebab Melawati.



Itulah antara restoran yang telah dilawati dan dicuba makanannya..... gerai favourite ialah restoran 619, simple tapi menarik penampilan restorannya , terasa macam nelayan di lautan... nasi lemak paling best di Restoran Kak Yah.

Hari ni kami cuma JJCM masa breakfast ke Restoran As Sofia...





pizza tomyam sebelum masuk oven



Balik breakfast terasa RAJIN nak buat pizza ( perisa asli dan tomyam) serta bakar cupcakes untuk jiran Mr Chin sempena CNY....... kalau cat cat dan aiyah nonya dekat boleh saya hadiahkan cupcakes buat mereka.Apapun Happy Chinese New Year buat semua kaum tionghua .





lunch dan dessert.... disebabkan cat cat dan aiyah nonya tinggal jauh, kami tolong makankan cupcakes ni....



Alhamdulillah rezeki dari Allah Yang Maha Pemurah kami sertai rasa syukur atas segala nikmat dariNYA.

20 comments:

Kak Elle said...

saya teliti nama2 restaurant tu tertinggal satu lah puan rina....restaurant kak elle....hahahaha

byk nya tempat ni betul2 JJCM:)

nak cupcake satu....

silversarina said...

kak Elle,

Restoran kak elle tak layak masuk senarai ni sebab kak elle tu high class..yang I senarai ni semuanya low class...hehehe.

Nanti I edit untuk kak elle jugak cupcakes tu...:)

Kak Lady said...

Sarina...panjangnya senarai restoran tu...heheheh...memang betul2 punya JJCM ni...

Neeza Shahril said...

mak oiii kak Rina!! ni boleh buat 30 episode jalan2 cari makan ni.. hehee.. boleh jadi food consultant. kalau ada tourist tanya, kat mana makan best - tanya lah kak Rina!! heheee...

ntahsapentahni said...

teacher ina, apa yang saya nak komen, tak ada kena mengena pun dengan entri ni. just nak merapatkan kembali silaturrahim. saya salah seorang pelajar teacher ina di pptik tahun 90-an dulu. (salah seorang ajk english day - quest for excellence). saya harap teacher ina dapat contact saya di ntahsapentahni@yahoo.com. (tp bgtau la dlm email tu yang tu adalah dari teacher ina)

MULAN said...

betoolll kak rina, saya belom pon ada dapur lagi. cuma last week baru beli oven & microwave. tapi brg dapur belum cukp lengkap.

memang evryday dinner kat luar je. kami akan makan sampai mana kami tahan. banyak tak try lagi ni..

Cat Cat said...

Wah, panjangnya senarai restaurant... Ini makan sakan ceritanya lah, bukan..???

Tima kasih Kak Rina for your cupcakes... Cantik hiasannya.... Mesti sedap... Kalau nak FedEx untuk Cath, pun boleh jugak... Hehehe

Mak Teh said...

Sarina, jemputlah mai ke restoran mak teh, nanti dapatlah rasa laksa kedah ke laksa johor ke or cucoq kodok mak teh. He,he, he!

faizabelle79 said...

hmmm..
byk jugak ye senarai restoren tu..
kita kat msia beruntung sbb senang nak dapat makanan kat luar..x yah masak pun xpekan..hmm...terliur la pulak nak makan KFC..

cupcakes tu menarik perhatian saya..boleh bagi resepi x kak..saya serious nak buat..tq..

SoFie NuR said...

amboiii...sakannye pegi restoran..mmg JJCM tul..kang tembam baru tau..huhu...

haa..time summer nti jgn lupe lak JJCM versi summer..hahaha...can't wait to eat like a monster but i think i wanna eat roti gardenia byk2..rindu sgt nk mkn roti gardenia..hahaa...

J.T. said...

Hello Sarinah

That's quite a list you have there. I am waiting for the day when I can return for a holiday - not sure when yet. I am going to stuff myself with lots of local food. :)

Those cupcakes look too pretty to eat.

cikMilah said...

KakRina bila nak JJCM kat Penang,habak mai no....

cikMilah said...

Cuppies look marvelous! Sayang nak makan! Pizza tu pulak.. alahai; telan air liur ni!

suealeen said...

kak rina,

warung kebab melawati tu ada kat mana? dah jenuh cari.. last saya mamam kebab tu masa tahun 1999.. sedapnya sampai teringat lagi sekarang ni...

silversarina said...

kak lady,

Ada lagi yang tetinggal list tu ..nampak sangat malas masak ...hehehe.



neeza,

Kena buat food channel sendirilah,dapat masuk TV jadi host "Restoranku Syurgaku" :)


ntahsapentahni,

Nanti teacher free teacher send or if you are free why don't you send me your email to silversarina@yahoo.com...can't wait to know who you are :)

silversarina said...

mulan,

Boleh join the JJCM club, lagi meriah.selagi tak jemu selagi tu kita makan lauk kedai..hehehe.



cat cat,

FedEx CNY tutup...kemaman DHL tak de...hahahaha .


mak teh,

Nanti satu hari nak juga pergi restoran mak teh tu, terduduk menyandar makan sedap punya :)

silversarina said...

faizah,

masuk ke sini untuk resipi cupcakes tu...

http://resipidiana.blogspot.com/2007/02/cupcakes-coklat-with-royal-icing-resipi.html

Selamat mencuba..kalau dekat memang akak buatkan.


sofie,

JJCM akan berakhir menjelang Mei...tapi tak pe roti gardenia anytime boleh makan kat rumah, tak payah jalan keluar rumah ye cik sofie..:)

silversarina said...

jt,


Don't worry , your time will come where you'll have all kinds of our local food before your eyes ... For the time being let me 'eat' them for you...:)


cikmilah,

Memang tak sampai lagi ke utara sejak balik ni, nanti nak pi nak serang nasi kandar dan rojak pesembur...nak try restoran cikmilah pulak...hehehe.

cupcakes dan pizza tu petang je dah habis...kawan-kawan izzat pun sempat makan.


suealeen,

akak pun kebetulan 'terpergi' warung kebab ni masa ada pesta kat kemaman ni, lepas tu taktau nak cari kat mana, tapi memang kebab dia sedap..

Neeza Shahril said...

kak Rina, buat blog and comment pasal all the restaurant pun okay gak... nanti orang akan invite untuk jadi commentator... hehee..

silversarina said...

neeza,

silap komen kena saman pulak.. tak nak lah :)