Tuesday, February 12, 2008

The Decision Is Final.......

Every morning while sending Mimi to her kindergarten I pass through two child care centres and there were times when I noticed a few mothers and sometimes fathers 'push' or 'force' their toddlers to stay at the centres. The way the toddlers react when they reach the centre really sadden me who a long time ago quit my job just to take care of my children, just to be at home , to be a fulltime housewife. I am always touched( may be I am being a bit out-dated) with the idea of sending our own kids to be taken care by other ladies. For me, after 9 months of heart wrenching morning sickness and going thru the labour pain , the baby is all mine. I want all my children to grow up before my very own eyes.

When I quit my job I had to 'plug' my ears with all the babbling and the ' pot pet pot pet' not only from my parents but also from my uncles and aunties. They couldn't understand why I wanted to quit since I was an oversea graduate . They were even shocked when I told them that I wanted to take care of my kids and family. I used to have a helper but when I found out she had an affair with my neighbour I made up mind that I should quit and when she told me she wanted to quit because she's getting married I was so relieved ( I don't have to feel guilty of what's going on between she and the neighbour ). So, at that point I prepared my resignation letter and after that my working life was history.


Even though I lost my monthly salary and other benefits but I never turned back. I am grateful with whatever Allah has bestowed upon me. Day by day I gained my satisfaction with all the development and improvement achieved by my children, Alhamdulillah.

Even though I am not as rich as Paul Mc Cartney ( property estimated RM5.18 billion ) and not as poor as the unfortunate people who appear in the Bersama Mu, I am more than happy to live my moderate life all along.....

I guess each and everyone of us has to decide which path and route to take as long as the decision is final and it's the ONE that we aim for.........
++++++++++++++++++++++++++++

Let's eat korean famous healthy food.....KIMBAP....










Gotta get ready for dinner tonight...hubby's friends are coming over....ENJOY THE KIMBAP...

21 comments:

kc said...

rina, i like the way u end yr post - mesti tunjuk gambar makan2 atau makanan. hidup mesti ceria selalu k...tee hee

i sooo understand what u were going thru when u decide to quit yr job. baru2 berenti keje tak terasa boring tapi dah lama2 terasa gak boring maybe becoz anak2 dah besar sket kut. it helps ada internet ni kalau tak boring gak kan? cuma dah berenti keje ni spending power dah takde lagi ahaks!

Ummi said...

Macam mana ya you went thru the pot pet. I will be facing that too I guess soon.

Kimbap tu sama dengan sushi ke?

Kak Elle said...

Your children are lucky that they have you as their mother:)

Yes the kimbap is the same as sushi and I tak minat lansung ...I just tak tau everytime I smell the seaweed I felt like throwing up!!!macam hanyeh gitu bau nya.

Mak Teh said...

Hiduplah dengan cara sendiri. Kita tak perlu ikut gaya hidup orang lain nescaya kita akan bahagia. Sarina nampaknya bahagia hidup disamping keluarga. Itu lah yang tak ternilai harganya.

ZLAA said...

Wah! sekarang dah jadi macam blog jalan-jalan cari makan. Macam-macam jenis makanan ada.. Boleh lawan Kak Elle dan mak lang ni.. Hi..hi..

cikMilah said...

Ooo gitu kimbap nya. Saya panggil California roll; ntah kenapa boss saya dulu kasi nama tu kat menu!Itulah kerja saya dulu,buat California roll part time cari extra $$ buat belanja travelling!he he he
Saya setuju dengan MakTeh. Asalkan kita bahagia dan dapat bertolak ansur mencari rezeki dan mendidik anak-anak, cukup besar nikmatNya.
Cara kita, mengikut kemampuan dan keperluan kita.
Suka tengok pinggan mangkuk dan table runner KakRina, modern classic gitu:)))

silversarina said...

kc,

Ha ah mujur zaman la ni ada internet adalah benda yang nak diexplore jugak. Bila anak-anak dah besar miss lah pulak diaorang.

Tentang spending power rasanya macam biasa je sebab faham setakat mana yang kami mampu.


ummi,

Bertahun jugak kena jadi pekak badak kene leter, cakap depan cakap belakang, sekarang masing-masing senyap. BIla my arwah abah sakit I yang tak keje nilah yang dapat jaga dia di hospital dan bila my mom pulak tak sihat dia siap bagitau kat orangramai mujur dia ada anak yang tak bekerja. semuanya kuasa Allah dan setiap sesuatu tu ada hikmahnya.

Kimbap hampir sama dengan sushi .Cara gulung sedikit berbeza, kimbap seaweed di luar , sushi kebanyakannya seaweed digulung atau diletakkan di dalam dan dimakan dengan mencicah sushi dengan sos manakala kimbap dimakan begitu sahaja.

silversarina said...

Thank you akak.I bukanlah supermom tapi sekadar seorang mother seperti orang lain jugak .

Ooohh akak tak suka seaweed... kami sekeluarga semuanya suka kimbab , tak perasan pulak bau seaweed , mungkin bila dah digulung bersama bahan-bahan lain dan diletak mayonis sebagaimana orang korea makan, baunya tak ketara.kalau kimchi (sayur jeruk ) memang tak boleh nak makan sebab baunya kurang menyenangkan.Maya bawak balaik akhirnya terpaksa dibuang :)

silversarina said...

mak teh,

Kalau nak ikut rentak orang lain, susahlah jadi hidup ini. Selama ini kami dah biasa hidup secara sederhana dan anak-anak pun faham dan terima apa yang ada.



zlaa,


I taklah seterror maklang and kak elle. I banayak JJCM bukan masak dari resipi sendiri..hehe!!


cikmilah,

Ohhh sure you mahir dah buat kimbap, boleh bukak restoran kimbap kat penang mesti laku , ianya simple dan berkhasiat...sedap !!

Pinggan mangkuk I jenis simple . Table runner dari Jordan, piring kimbap kecik tu maya bawak balik dari korea.

zino said...

silversarina..
dalam kehidupan ni kita kena buat keputusan yang kadang2 tidak di pahami oleh orang lain..

apabila kita yakin dengan keputusan yg kita buat dan berjaya melalui susah senang kerana nya.. maka kita rasa bersyukur kerana telah memilih jalan tersebut..

tapi kimbap tu nampak sedap la hehe sure kreatif macam maklang juga ni kan.. hehe

ROFI said...

Dear Silversarina,

I wish I had the same opportunity to quit my job. But looks like the family is not ready for that yet.

All the best to you and family.

Pondok Al Imran said...

Rina, itu dinamakan pengorbanan utk keluarga. FYI, I pun nak berhenti kerja juga tapi asyik tangguh2, I nak berhenti pun sebab masalah transportation anak2 nak ke sekolah, time tak sama, kalau sekolah tadika masuk pukul 8:30 am, kat kawasan rumah I tak ada bas yg masuk, yg sek rendah pulak, balik tak sama, ada yg balik pukul 3 ptg, sekrg ni asyik keluar masuk ofis aje, hubby duk asyik suruh berhenti je kerje, tengoklah nanti

suealeen said...

kak rina,

kita baru je ikut jejak langkah kak rina (and also kak kc.. of course!), but i don't know for how long (still have to work after this as have to help my hubby. he still can't be the sole bread winner to the family).

bekerja nanti means membunuh keseronokan membesarkan anak di depan mata. or maybe i can venture to a business (dok berangan dulu mana tau jadi kenyataan). hehehe.. insyaAllah

silversarina said...

zino,

Apa yang you cakap memang betul, orang lain adakalanya memang tak mengerti kenapa kita ambil sesuatu tindakan tapi mereka lupa kita juga punya hak atas kehendak diri kita sendiri. 'berperang' dengan keluarga adalah yang paling menyakitkan hanya semata-mata nak menegakkan hak saya sebagai isteri dan ibu...Alhamdulillah semuanya berakhir dengan baik.

silversarina said...

rofi,

Akak dulu berhenti keje masa masih muda dan taklah terasa sangat 'kehilangan' mata pencarian, kalau dah bertahun bekerja dan komitmen kewangan makin bertambah memang payah sikit.

Thanks for dropping by :)

silversarina said...

ibusara,

You nak ikut jejak langkah akak??? Akak dulu buat keputusan sendiri and my hubby tak kata yes/no terpulang pada akak, tapi aklau hubby you dah bagi green light, okaylah.InsyaAllah when you do it for the sake of Allah you won't regret.Afterall it's all for the benefits of your family.

silversarina said...

suealeen,

Welcome to the club..buat bisnes bagus jugak, akak ni jenis tak pandai nak bisnes, dalam kepala memang ada plan tapi tak pernah mencuba...good luck dear !!!

maklang said...

maklang pun rasa nak berenti...tapi kalau berenti kang kena pindah KL pulak.

Working in Kerteh is not as hectic! When the kids go to school, I am at work. When they come back for lunch, I am at home. Ahamdulillah ada Pak Omar to send Maya and Hakim to Tabilas pukul 3 ptg and pagi2 Cik Abang hantar anak2 kesekolah. Time Cik Abang tak ada, maklang yang hantar. Tengahari pulak naik bas sekolah. Yang bagusnya , bas sekolah ada 3-4 trip ikut pukul berapa anak2 balik...so far OK lagi nak kerja. Malam2 sambil anak2 buat kerja sekolah in front of me, I can curi2 jahit riben2! Alhamdulillah...so far life is good.

And to Rina, happy birthday! Eh..ye ke birthday ni sebab tak ada yang wish kat you pun!

silversarina said...

maklang,

Masa I berenti keje dulu situasi agak sukar, nak ambik local maid dapat yang macam I dapat, nak yang imported tak de lagi masa tu, nak hantar taska yang islamic takde lagi, the best choice I quit my job.

Thank you for the birthday wish..tak de wish me sebab entry lepas ni baru my birthday...hehehe.

Neeza Shahril said...

kak Rina, I could understand your situation coz' I've done it twice. The family institution is more important to me..

Sedapnya nampak kimbap. macam sushi ke? neeza tak pernah makan sushi pun sebenarnya.. heheee.. yang kaler kuning tu apa kak Rina?

silversarina said...

neeza,

Walaupun akak berenti keje , bila anak-anak dah membesar akak banayk keluar mengajar dan luangkan masa dalam kerja kebajikan, jadi masa taklah membazir macam tu saja.

kimbap korea, sushi jepun, yang kuning tu jeruk lobak yang maya bawak balik dari korea.