Friday, April 11, 2008

Banyak yang tak berguna....

Malam tadi 9 malam dah lena..letihnya badan bila khamis ...macam orang bekerja jugak, bila masuk hari terakhir badan dah lembik..... saya pesan pada mimi sebelum tido tutup tv sebab dia nak tengok "bananas in pyjamas" dan izzat pula ada camping di sekolah... saya terjaga jam 4 pagi dan tengok remote control tv ada sebelah badan mimi dan tv pun dah di off kan dia... kami tido di ruang tamu....


Pagi ni nak cakap pasal tv di malaysia kerana saya rasa macam tak de apa sangat yang dihidangkan di kaca tv di sini,,, dah cuba nak tonton cerita melayu, setakat ni yang saya tonton drama slot akasia sebelah petang... yang ceritanya tak masuk akal ... dah cuba nak tonton 360 malam rabu... cukup lah menyampah... hostnya dahlah perasan semacam bila bercakap... kisahnya pulak asyik nak menghina pendatang asing... pada saya isu pendatang asing ni satu dunia pun ada... tak de isunya langsung...kalau tak nak pendatang asing ada , tutup je pintu negara dan halau semua mereka pulang ke negara masing-masing ... kalau tiap minggu mesti ada kisah pendatang asing , meluat dibuatnya... majalah 3 yang dulunya saya minat juga..sekarang dah tak menarik langsung..kisah gajah, kisah apa lagi entah... nona, baru sekali tonton itupun sekerat ( ingat tak kak elle saya kata saya tonton nona?? ) tak habis pun... asyik tunjuk orang kawin... dah lapuk kisah tu... berita... tengok sekerat-sekerat, tapi yang pasti tak pernah tengok sampai habis... ada channels bernama, nampak macam dah sama je dengan tv lain..dah lah ulang2 macam CNN ., nak terloya dah tengok...

Akhirnya channels yang biasa ditonton....

Mimi.. 613/614/615

Izzat.... 813/814/815/701

Saya.... 701/ 553/554 / 106 (okaylah jugak channel oasis ni )


Banyak channels pun tak berapa guna sebab ceritanya banyak yang tak berguna..... pada kami....


( hari ni dan esok, diary penuh ... so.... selamat berhujung minggu... )

20 comments:

Neeza Shahril said...

channel2 yang anak2 kak Rina suka juga jadi favorite channel anak2 neeza masa di Malaysia dulu. Dan channel2 kak Rina suka, memang jadi favorite neeza juga. Cuma oasis tu neeza belum sempat tengok. kat sini takde @stro. jadi, anak2 tengok cartoon arab and english hehee.. neeza pulak, dah lamaaaaaa jarang sangat tengok tv.. sebab..... sibuk berblog kalau tak kemana2 heheee...

ummu asiah said...

Salam perkenalan..
Sama saja tastenya..701,702..or food channels..pastu mesti rasa lapar.

Entahla..bila agaknya akan bertukar sikap2 media-media di Malaysia ni.

Kak Rina..bila baca entry about your experience jadi pemantau PR rasa ada connection gak, sebab saya pun jadi pemantau gak di Selangor, tapi masa PRU12 trpksa tarik diri sbb kena fokus dalam kempen.

Baru belajar berblog..sebelum ni selalu singgah di blog orang lain saja.

nurazzah8 said...

tv, tv, tv.....
anak kecil mmg suka tgk kartun...
abang-abang suka tgk channel sukan esp football...
hubby...tgk news, tpi mcm biasa lah news kat msia ni .... kena tgk dan bca semua jenis news dari pelbagai sumber...baru kita boleh uptodate... dan tahu menilai yg mana news dan yg satu sebenar-benarnya news...ada benda yg sepatutnya tak patut jadi news pun nak laporkan jugak...boring betul

I...takde masa nak duduk mengadap tv!!! kalau tertgk pun, sekejap2, mcm biskut, sekejap tgk, sekejap tak tgk... jadinya tak pernah habis menonton sesuatu berita atau movie ke atau drama ke...
selalu dpt tgk sekerat-sekerat...

silversarina said...

neeza,

kat malaysia kalau tak de astro tak payah ada tv pun tak pe ... kat sana ok jugak, dulu pun akak tak ambik pun siaran berbayar... tengok MBC je, nak muak pun tengok jugaklah... ada mbc action tu okay jugaklah...

dah bloggimg ni, mestineeze tak payah nak sibuk dengan tv..hihi.



ummu asiah,

salam perkenalan kembali.

ramai yang minat channels ni... tak serabut kepala tengok...

Akak ada jengok your blog.. masa di jordan akak kenal rapat dengan anak dan menantu abu urwah yang di jordan , biasa jugak dengar dia cerita GMI ..

pru12 ni akak tak tolong langsung kempen, rasa enjin tak charge lagi lepas balik jordan.

silversarina said...

nurazzah,

usahkan you yang busy kerja dan ank ramai, I yang duk rumah pun tak sempat nak tengok tv, time nak tengok tak de cerita sedap... entah apa2 ... hiburan pulak tu tak de kelas langsung, nak menanam maksiat je ... pelik betul tv dan orang malaysia :(

Kak Lady said...

Rina...selalunya tghari balik sekolah...Fareez dgn TV kartun & Ceria dia...pastu petang...akak rehat2kan minda...tgk akasia...mmg ada yang tak masuk akal...tapi tgklah jugak sambil baring2...

Then malam tgk Bulletin Utama...mmg tgk sampai abis sebab Farhan tunggu laporan sukan...pastu...akak akan browse aper2 aje cerita yang boleh tgk..especially channel 701, 702, 703 & 707...sebab tu channel masak2...

Paling suka tunggu hari Sabtu sebab kadang ada Cerekarama yang berbaloi untuk dituntun...

zino said...

zino jarang dapat tengok TV adik dah control remote...

ceria

suealeen said...

rumah kita tak de astro.. rasa cam tak perlu.. tengok je la apa yang ada. tapi TV shows yang saya suka tengok - prison break, desperate housewives, betty, csi, martha stewart, jamie oliver. melayu - vice versa (ada kelainan tapi selalu miss). tapi tak heran sangat pun kalau termiss. jgn tak tau.. saya paling suka tengok kartun.. hehehe...

pakpayne said...

:-) saya sekarang ni saya sempat juga nonton buletin utama tv3 part 1 & 2 jer la...hehehe.
sesekali tenguk juga realiti tv amy mastura dengan internal deko team tu....
kalau di tv kat sini....saya nonton cnn, al jazeera, dan bbc prime.sesekali tgk oprah dan dr phil.

tapi jarang sekali sebenarnya nonton tv!! lebih suka surfing internet.

pakpayne

mama said...

tv punya pasa hari ini ye.

saya pun kurang tengok tv sekarang ni. banyak sangat kerja nak buat lah kak ina... dulu time x kerja memang duk mengadap tv jer. now takde masa sangat. rasanya baik bukak internet dari mengadap tv.

anak saya sama lah tak henti 613, hubby pulak channel bola dia lah apa lagi..

CikguZue said...

masa kat m'sia, boleh tgk waktu mlm je. siang xmenyempat.
kat sini sesekali tgk tv bila nak mkn. sbb sama hall. waktu lain lbh byk dpn laptop je...hehhe

Kak Elle said...

Rina sebagai i maklumkan remote control kepunyaan atok kejap2 dia tukar channel so I jarang dpt tonton cable channels apa yg saya ptd are local channels and TV1 and TV2 selalu juga saya ikut drama di TV2..

blackpurple @ jowopinter said...

Saya jarang mengadap tivi. Kalau mengadap pun sesekali. :)

cikMilah said...

Saya suka tengok cerita kat Hallmark channel, siap hampar totto kat depan tv, lepas tu tv tengok saya....he he he.
Ya... oasis pun ok jugak!

ZLAA said...

Disconnect je-lah Astro tu Kak Rina. Agak-agak boleh tak?

silversarina said...

kak lady,

Cerekarama memang drama nya banyak yang sedap tapi I ni jenis mata tak tahan tidur lambat, nak tunggu habis pukul 12 memang takkan dapat... tu yang setakat ni tak pernah lagi tengok.




zino,

I pun kena mintak jugak dari mimi terutama waktu berita, itupun sekejap je sebab I pun tengok kejap-kejap,berita hangat baru sambung tengok.



suealeen,

akak tak tau pun ada cerita2 yang sue cakap tu sebab memang tak mengecek pun apa yang ada pada saluran bukan astro... yelah macam kata sue, kita ni jenis bukan penonton fanatik, kalau termiss pun kita tak kisah.

silversarina said...

pakpayne,

selamat menulis blog baru... saya dah jengok tapi saya yang surirumah ni tak tau nak komen apa ..but it's good untuk orang berkerjaya...keep it up!!


TV .. memang kita ni amat jarang menonton, mungkin tv untuk golongan muda sebab kita pun tak punya banyak masa lapang nak duduk depan tv .... so kalau ada cerita sedap pun kita yang taktau.. sini ada oprah dan dr phil tapi saya tak pernah terserempak lagi rancangan ni..dulu di jordan memang penonton setia...banyak masa lapang...



mama,

tengok internet lagi banyak cerita dan berita yang dapat dicari dan dibaca..



cikguzue,

OO you kata sana pun tak tengok tv jugak... memang kita ni tak kisah tv ada ke tak..janji laptop dan ada internet...happy sokmo..hihihi.

silversarina said...

kak elle,

yelah dah akak tinggal dengan bapak mestilah dia yang control remote tu.. oo akak minat drama.. I ni kurang minat... memang kalau minta drama TV1/2 nampak banyak drama.



blackpurple,

Ingatkan orang tua je tak minat tv, orang muda macam you tak minat jugak ye.... tv ni jadi sempingan je... kadang-kadang je orang tonton.



cikmilah,

hallmark sejak balik ni tak pernah lagi tonton, kalau dulu adalah jugak tapi budak2 ni sume tak suka , diaorang cerita orang tua.



zlaa,

disconnect astro, kena jual terus tv.langsung tak de apa yang nak ditonton..hehehe.

maklang said...

saya dah komen semalam. tapi ilang pulak...

kalau saya...jarang dpat pegang itu remote control. Apa yang ditekan, itu yang saya tonton!

silversarina said...

maklang,

kena langgan astro lebih dan ada tv lebih ni..... hihi.