Wednesday, April 23, 2008

Senaman tangan percuma,,,,,


Hari ni dah bagitau Izzat nak masak lauk dan nasi dan dia dah janji nak makan nasi yang saya masak malam nanti ( dia selalu tak nak makan nasi, diet !! ) ... saya terus ke pasar borong , senang nak cari pelbagai barang basah.


Masa di gerai santan dan kerisik, adik penjual kata lambat sikit sebab ramai yang tunggu santan masa tu, so saya kata nanti saya datang ambik dan saya terus ke gerai bawang dan bahan kering , dekat aja gerai-gerai di situ. Selepas saya beli barang kering termasuk orange sunquick dan milo sepakat besar ,saya kata pada pakcik penjual yang saya tinggalkan barang di situ kerana nak ke gerai sayur pulak . Tak de masalah, saya pun ke gerai sayur... selepas itu saya kembali ke gerai bahan kering dan masa tu pakcik tu ada di sana sedang mengira wang, saya bagitau pakcik yang saya nak ambik barang saya dan dia kata okay dan saya terus ambik plastik biru yang di hadapan pakcik tu dan terus ke kereta yang saya letakkan depan gerai santan. Berat jugak plastik biru tu, kena tampung dengan dua tangan, mesti botol sunquick dan paket milo yang berat ni.


Saya terus ambik santan dan kerisik dan bergerak ke parking lain untuk membeli bahan lain yang masih belum cukup. saya parking di gerai sayur kampung dan lepas beli petai ( tengok blog cikguzue , terliur nak makan sambal petai, not today , maybe tomorrow saya masak ) saya terus ke kereta dan semasa nak letakkan petai dan sayur lain, saya terpandang bag plastik biru yang berat tadi dan saya keliru.. bila masa pulak saya beli gula 'kerek' ( macam gula melaka , sini panggil gula kerek )... saya ada tanya pakcik gerai milo ada tak gula merah, tadi dia jawab tak de, tapi saya tak pulak kata saya nak gula kerek... bila saya belek plastik tu....nak ketawa saya bila saya lihat satu plastik besar biru tu semuanya gula kerek..ada sepuluh bungkus besar.... patutlah beratnya bukan main.... SILAP ambik plastik barang.... saya terus ke gerai pakcik milo dengan menampung plastik gula kerek... setiba si gerai tu, memasing pakcik dua orang dan seorang makcik dah tergelakkan saya... pakcik tu kata bila dia sedar yang saya tersilap ambik plastik , dia cuba cari saya tapi dah terlambat saya dah tak de di sekitar kawasan itu..... terus saya diberi plastik barang saya dan bila dia tau saya tinggal di cukai jugak , dia kata nasib baik bukan orang jauh (kampung sekitar kemaman .. ) dan saya komplen berat dan makcik pulak menyampuk kata mana tak berat , gula kerek tu 10 kg beratnya.... hahahaha..patutlah kena tampung plastik tu... ish ish ish... tak pasal-pasal kena angkat berat... senaman tangan percuma....

tersalah ambik barang tadi pun disebabkan pakcik ( he 's a man , men... )




Ini saya rasa kali kedua saya terambil barang yang bukan kepunyaan saya. Lama dulu di DC sepasang baju kanak-kanak yang disangkut di hanger 'mengikut' saya dengan tersangkut di winter jacket saya yang berbulu dan ada lubang-lubang kecik dan saya hanya sedar bila terasa ada sentuhan di kaki ( seluar kanak-kanak tersentuh jacket saya ) semasa saya di kedai sebelah kedai kanak-kanak itu... terus saya ke kedai pakaian itu kembali dan bagitau salesgirl di situ yang baju dan hanger tu ikut saya, bukan saya ambik... memang kelakar waktu... bayangkan berjalan dari kedai ke kedai yang lain dengan baju ikut sekali melekat di coat saya...



Kena pastikan isi plastik yang diambil sebelum meneruskan pembelian ke gerai lain..... ataupun anda akan dapat senaman tangan percuma...

21 comments:

Kak Elle said...

awak yg amek salah dah tu nak salahkan pakcik pulak...hahaha..bagus ler senaman tangan tu...

maklang said...

kurus tak tangan2 tu...kalah dumbbell...betul ke ejaan ni...

silversarina said...

kak elle,

masa I ambik plastik memang betul2 depan pakcik tu sedangkan barang I diletakkan di bawah meja.... so kira that man yang salah ... masa I ambik dia kata ..aaaaa ... maknanya dia setuju I ambik plastik tu... padan muka I... berat oooo :P



maklang,

lenguh jugak tangan.. betul kot ejaan tu, izzat ada tapi 4 kg je beratnya.. ini 10 kg... kira kuat jugaklah I ... tengok body lah...hehehe.

pakpayne said...

also...men's problem ends with MEN...it is woMEN.

ya ampunnnnnnnnnnn!!!!

Hhehehe

pakpayne said...

ps: saya sudah letakkan mutiara kata untuk ina di entry saya tu.

:-)

silversarina said...

pakpayne,

hahahaha... thank you for the kata-kata hikmah yang diberi.. how thoughtful of you :)

Neeza Shahril said...

heheh.. berat tu mengangkat 10kg barang... neeza tak pernah rasanya ambil barang orang tapi tak ambil barang selalu sangat jadi. Lepas bayar harga barang, neeza ambil duit, terus simpan dalam wallet, dan pergi. Rasanya lebih dah 5 kali jadi kat neeza.. ada tu, neeza teringat, neeza patah balik. Ada yang orang tu pergi kejar. Tapi rasanya sekali kot, memang neeza tinggal terus.. tak ingat pulak, neeza pergi ambik semula ke tak.. entah apa lah yang neeza fikir.. heheh..

suealeen said...

ingatkan senaman tangan percuma ni kak rina kena tolong perah kelapa.. hihi.. sabo je la.. saya pun baru je masak sambal petai hari isnin...

so far tak pernah terambil barang orang lagi.. bila baca komen neeza, ambil barang tertinggal duit baki kat cashier ada la... seb baik la budak cashier tu panggil semula.. kes berat sungguh kalo tertinggal barang yang dibeli

OLED said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the OLED, I hope you enjoy. The address is http://oled-brasil.blogspot.com. A hug.

k-riey said...

err.. gule melake yang kale itam bentuk macam disk biasenyee tu ke?
kalu bende tu, kami di KT panggil 'nisang'.
sebut petai, rindu petai jeruk!

SoFie NuR said...

haa..bagus2...at least ade exercise gak...hehehe...

Ummi said...

macam2 hal lah kak rina ni. Ni mesti ingat orang abu dhabi je ni.

Petai oh petai, dah lama tak makan..nak gi carilah..masak sambal udang petai..wow kaw kaw tu.. tapi kena masak hari sabtu sebab nanti bau power kat office kalau makan hari ahad.

silversarina said...

neeza,

cakap pasal tertinggal barang yang paling akak sayang satu beg plastik coklat yang dibeli di airport abu dhabi masa balik januari tahun lepas , dah tengah jalan ke Ipoh baru teringat tertinggal dalam flight yang plastik tu dalam compartment lain dari hand luggage... tak merasa anak sedara nak makan coklat sedap ... malas nak follow up sebab banyak urusan masa balik cuti tu :(



suealeen,

petai tu kena masak dan makan sorang , budak berdua orang kampung ni taktau makan, bau pun dah bising , tak kira memang lama sangat dah tak makan...hihi.

Agaknya cashier tu mesti heran orang tak nak ambik baki :P



oled,


thanks for dropping by... glad to know that you are able to understand malay language :P

silversarina said...

k-riey,

betul tu gula nisang.. dari siang tadi duk cari apa nama gula tu.. , kemamang pung panggil nisang... heheh.


Good luck in your studies !!



sofie nur,

Ehhh mama senaman jugk tau.. ikut mimi naik basikal keliling taman.. seminggu sekali .. hehehe.. hari lain I'm so tired driving all around , exercise jugak , pegang steering konar yamin, syimal, dogri... :P

silversarina said...

ummi,

hahaha kalau mkaan weekdays.... kena cuti lah atau kena balik rumah baru ke tandas... hehehe.

pagi tadi memang tengah semangat nak masak , tu yang tak sedar ambik salah plastik ... kalau dapat benda lain ok jugak ni gula tu , banyak pulak nak mandi gula pun boleh... balik I terus masak.. pagi lagi tu, pastu terus ke sebuah tempat dan share masakan yang I masak dengan 3 orang lagi... puas hati dapat masak banyak dan bagi kawan-kawan :)

CikguZue said...

fuhh...tak yah pegi erobik, dah kurus ler tangan tu,heheh
saya pernah jugak camtu, tapi lupa bayor...bila ingat, terus brek dan patah balik ber kilo2 meterlah jauhnye....tobat sungguh!

KAMATO said...

sempat ke keluar peluh untuk senaman tangan tu

silversarina said...

cikguzue,

macam-macam kisah lupa dan silap masa beli barang ... bukan senang nak sbab kepala asyik ligat dengan 1001 macam perkara .




kamato,

Tak keluar peluh pun, tangan je sakit sikit :P

MAMAMIA said...

Kak Rina, kenapa tak bawa troli yg kecik tu bila bershopping. Bukan troli supermarket, ni troli (?) yg boleh ditarik tu...

Kak Lady said...

Rina...perkara camtu selalu terkene bila kita menumpang barang kat gerai...dulu sekali masa kitorang nak buat kenduri...pakcik gerai tersilap bagi extra platik bag yang ditumpang...sampai aje ke rumah...baru perasan ada extra beg...kaklong beriya2 suruh pergi pulangkan..tapi nak buat camaner...dahlah jauh...org dah nak mula memasak dah...


Esok tu baru pergi & bayar kat pakcik pasar tu...

Anak akak semalam pegi pasar malam kat kampung belakang...beli petai, & pucuk ubi...dia nak makan pucuk ubi dgn tempoyak campur petai ari ni...

Rina..tangan dah naik otot tak? hehehehe...

silversarina said...

kak lady,

Bila dah banayk barang memang tak perasan plastik yang kita ambik tu apa isinya sebab diikat pulak... kena lihat betul baru nampak.

wah.. sedapnya pucuk ubi and petai ... I masak makan sorang sebab semua anak tak tau makan pucuk dan petai sebab I jarang masak masakan tu sebab my hubby tak makan sangat , selalunya kalau balik Ipoh baru my sister masak makanan yang jarang I makan .. sedapnya .. teringat pulak pekasam... sedapnya !!