Thursday, April 3, 2008

What to do ??? Who's to blame ????

This week most people are busy talking about TWO HOT topics.... "Sufiah" and "Fitna".



For me , those two shocking stories teach us all muslims around the globe to always examine ourselves and not just blame others for everything happens.



I personally pity Sufiah the genius who has to go through a very harsh and challenging childhood just to satisfy her parents' ambition and dream . I pray to Allah The AlMighty to bring back that sweet genius lady to the path of the believers. Amin.



"Fitna" ... I have yet to watch the short movie till the end ... the use of the verses from the Quran to potray the actions and deeds done by the devout muslims according to the Dutch MP's wrong interpretation of Islam sure bring chaos to the muslim world.



"Boycott the Dutch products"..... almost all muslims are aware of this campaign...



I agree with this campaign but ONE item which I don't think I can let go or boycott... is this dutch product...





My fridge has never run out of this dutch product.....



I've tried different brands... none tastes like this dutch product.....









What to do ????



Who's to blame ????

18 comments:

blackpurple @ jowopinter said...

Hmmm... memanglah kita sebagai orang Islam rasa tercabar, terhina, terluka dengan semua yang berlaku ini.

Tapi jauh dari itu, umat Islam sepatutnya kena sedar juga kenapa semua ini boleh terjadi. Kalau umat Islam sendiri sudah ramai yang memperlekehkan Islam, bagaimana orang bukan Islam mahu menghormati Islam itu sendiri?

Mungkinkah ini isyarat dari Allah untuk umat Islam? Fitna dan Sufia itu barangkali satu isyarat dari Allah?

NBK466 said...

Den stuju sgt dgn komen BP... umat Islam sendiri (even tak ramai of them) yg beri tanggapan buruk to ISLAM...

suealeen said...

kak rina,
kita pn takleh let go the dutch sweet lady... 2 dys ago, changed my son's milk to nespray but he refused to drink. boikot... 3 kali bancuh udahnya curah ke sinki je...

sufiah... pity her.. hope Allah will guide her to the right path..

Kak Elle said...

yes sad case of Sufiah...semoga dia bolih pulang ke pangkal jln:)

Dutch lady made in malaysia kan?

silversarina said...

blackpurple,

Akak setuju sangat dengan pandangan bp, orang Islam memang ramai dah yang menentang ketetapan Allah, tapi pelik bila terjadi kes-kes macam ni masing2 ngamuk dan tunjuk dialah hero Islam... mungkin jugak isyarat dari Allah agar kita semua tingkatkan keimanan dan muhasabah diri sendiri sebelum manyalahkan orang lain.



nbk466,

Kita yang kena naikkan Islam dengan amalan dan akhlak mulia . Sentiasa menilai diri sendiri dan berpegang teguh dengan ajaran Islam itu sendiri.

silversarina said...

suealeen,

The full cream milk yang dutch lady ni memang lazat, tak hanyir.... budak2 ni kalau makan cereal tak nak susu lain , dah cuba dah... tapi dutch lady malaysia pun dah keluarkan kenyataan memohon maaf terhadap filem kurang ajar ini... yelah yang buat filem bukan dutch lady..



kak elle,


Sungguh sedih kan Sufiah ni..

Dutch lady yang ada di malaysia memang keluaran kilang di sini, namuh ia masih lagi ada berkaitan belanda... macam i cakap filem tu bukan dutch lady yang buat tapi sebabkan orang belanda yang buat filem, habis satu negara kena tempiasnya .

zareda said...

Zar pun setuju sangat, mungkin ini satu petanda bagi umat Islam sendiri...

Anak zar pun minum ducth lady.. tengan merisik jenama lain untuk susu dia..

silversarina said...

zareda,

bila ada isu panas macam ni, baru ramai yang bersemangat untuk kembali mempertahankan Islam, alhamdulillah.

kena test dulu baby sesuai atau tidak dengan susu baru ... good luck !!

nurazzah8 said...

hurm...anak2 I pun mmg suka makan cereal dengan susu segar Dutch Lady tu...

mama said...

hemmmmm memang patut sama2 kita boikot segala produk belanda ni... hubby i dah tak mau isi minyak shell lagi la kak ina... kalau dulu bukan main lagi dia mesti nak cari stesen minyak shell untuk kereta kami...

last2 semalam dia cakap tak mau sbb nak boikot dutch.

silversarina said...

nurazzah,

kena kurangkan beli susu dutch lady, kena beli yogurt pulak, bukan cap dutch lady.. buat masa ni.



mama,

akak produk yang lain okay je nak boikot sebab memang tak beli sangat... petrol memang akak dan hubby memang tak suka yang shell , bau kuat sangat lagipun hubby akak ex-petronas staff mesti support company dia... jarang sangat-sangat isi petrol lain.

MAMAMIA said...

Rasanya kes Sufiah ni bukan kes terpencil. Banyak dah dlm suratkhabar cerita pelajar2 IPTA IPTS kita memperdagangkan tubuh mereka. Maybe sebab dia ni Maths prodigy, tu yang buat cerita ni sensasi.

Anak saya pun penggemar susu kotak DLady ni. Mesti kena ada stok kat rumah. Skrg kena cari alternatif lain..

Pi Bani said...

Dah pergi check out the list of Dutch products at PPIM punya website. Yayyy... I memang tak ada Dutch products at home! Takde problem lah kalau nak suruh I boycott product depa!

maklang said...

Memang macam2 hal 2-3 hari ini...

Muhasabah diri...ini memang isyarat dari Allah ni...

CikguZue said...

fitna dan sufiah - kedua2nye berlaku bila manusia menginterpretasikan al-Quran mengikut acuannye sendiri...kebebasan yg disalahertikan...
Semoga kita kembali ke jalan-Nya semula...

silversarina said...

mamamia,

Betul tu, dulu pernah heboh kes pelajar IPT mnjadi pelacur, lepas tu isu tu senyap je... ramai muslims yang dah terjerumus ke lembah hina.



pi bani,

Ada jugak barangan belanda yang telah sekian lama I gunakan tapi sebenarnya yang semua tu kalau tak de pun tak pe boleh diganti lain . Boikot mana yang termampu.



maklang,

Allah Maha Pengasih... kita memang selalu kena muhasabah diri.



cikguzue,

I agree with you... manusia semakin pandai dan akal yang diberi digunakan untuk memastikan kepuasan diri diperolehi tanpa melihat ketentuan hukum Allah... sayang sekali.

btw, I link your blog.. tq.

Neeza Shahril said...

Anak neeza Coan tu panggil fresh milk kat sini 'dutch lady' sebab kat malaysia dia suka susu dutch lady - rasa dia sedap. Tak tahu nak salah kan sape.. salah 'kita' lah kan.. sape suruh tak buat susu sedap dalam malaysia sendiri?? hehehe...

silversarina said...

neeza,

susu kat negara arab sedap macam kat US, tulah nak salah kan dutch lady... susu yang kita proses tak sedap ... akak stop jugak sekejap lepas ni.. makan laban pulak...cop lain.