Tuesday, April 8, 2008

' Bayar ' NAZAR....

Terasa rajin nak update blog buat kali ke 2 hari ni...

Ketika keluar tengah hari tadi bertemu dengan rakan saya ni, kami bersembang sebentar dan terkeluar kisah 'bayar ' nazar.

Saya jarang bernazar , boleh kira dengan jari berapa kali saya bernazar..iaitu ketika saya memang sangat-sangat harapkan akan perolehi apa yang saya hajati. Saya tidak pernah bernazar yang berat-berat sebab saya takut saya tak dapat tunaikan...setakat ini saya pernah beberapa kali nazar berpuasa dan yang paling lama ialah puasa 2 minggu.Saya pernah bernazar memberi derma dan memberi makan orang susah tapi sebabnya saya bernazar biarlah saya sahaja yang tahu.

Saya ingin berkongsi 2 nazar yang pada saya amat lucu yang saya lakukan sewaktu bersekolah dulu....

1......Saya bernazar jika result SRP saya bawah X aggregate saya akan pulang dari sekolah selepas mengambil result itu dengan berjalan kaki ke rumah iaitu 3 km ... apalagi berpeluh habis basah baju saya berjalan kaki seorang diri dengan memegang kertas keputusan.. tengah jalan saya terserempak dengan sekumpulan budak lelaki punjabi yang rasanya baru juga selesai ambil keputusan SRP dan seorang dari mereka berkata ,

" Hey, she looks so sad !! "

Mana tak nya saya berpeluh dan muka merah padam panas sebab berjalan tanpa henti sampai ke rumah, itupun saya ikut short cut jugak.... sampai rumah mak senyum panjang sebab saya dah beritahu mak jika saya balik jalan kaki maknanya target saya tercapai...Alhamdulillah.

2.... .. result SPM pulak saya hanya bagitau kawan baik saya tentang nazar saya dan saya tidak ke pejabat untuk dapatkan result itu.Di depan pejabat adalah bangunan lain yang letaknya tandas murid dan bangunannya ada banyak tiang. Saya berdiri di salah satu tiang dan oleh kerana saya famous dan pelajar harapan di sekolah dulu ( angkatlah bakul kali ni..hihihi ) , guru -guru saya yang sibuk nak tolong tengokkan result saya.... saya ingat Puan DW mengangkat jari telunjuknya sambil kata,

" Raja... satuuuuuu !! "

Apalagi... saya lakukan apa yang saya nazarkan... jangan gelak ekkk... saya peluk dan cium tiang depan toilet tu sebanyak 3 kali.... choooot, choooottt , chooottt . Itulah nazar saya sekiranya dapat grade satu... impian menjadi nyata, nazar saya tunaikan.... saya rasa nazar ini lebih bijak dari nazar jalan kaki.....

Mari kongsi nazar anda pula......

15 comments:

Zareda said...

Zar pun sempat nazar berpuasa .. masa form 6, zar study bagai nak rak. Ada sekali tu seminggu periksa, zar tidur hanya 2-3 jam. Zar doa sangat minta sihat sampai habis exam dan kalau Allah makbulkan doa zar , zar akan puasa 3 hari. Memang betuls epanjang exam week zar segar bugar walaupun tidur 2-3 jam aje habis jer exam akhir, zar demam seminggu. lepas tu terus puasa 3 hari.. hehehhe

silversarina said...

zareda,

Bila kita bernazar kita akan lakukan yang terbaik agar kita dapat apa yang kita hajati dan bila kita bayar nazar memang kita buat sungguh2 .... nazar memang selalunya berkesan.

cikMilah said...

Saya tak bernazar, tapi suami saya ingat saya bernazar waktu mengandungkan Ammer. Kisahnya, tiap kali scan, janin Ammer selalu dalam posisi kaki bersilang jadi tak nampak a**nya. Suspen jugak tapi tak lah desperate nak tahu so tak ler guna kaedah lain untuk kesan jantina tu.
Bila masuk 8 bulan, Dr Scan lagi sekali dan nah... nampak clear. Saya pun happy ler sbb kami memang mengharapkan baby lelaki. Saya pun call dia bagi tau
" abang, kali ni kita kena kenduri akikah kambing 2 ekor..bla bla bla.."
Dia pun kata OK ; happy tak ingat apa dah dengar confirmation baby boy tu.
Sampai hari akikah, dia nampak letih macam ada something wrong. Kata dia " Yang, kena buat bayar nazar kambing 2 ekor tu sekali lagi la..."
"Kenapa pulak"
" Tadi abang termakan dulu masak daging kambing tu, awak nazar kan , kalau nazar, kata orang kita tak boleh makan sebab kita nazarkan nak buat kenduri jamu orang lain...."
"Laaa, bila pulak saya bernazar".
"Itu hari tu cakap...."
"Maksud saya kena kenduri 2 ekor kambing tu sbb kita dapat baby boy, memang la kena buat 2 ekor akikah"
"So, you bernazar ke tidak".
"Takkkk!"
"Laa, ingatkan bernazar kita kena buat kenduri kambing 2 ekor".
"Ish ish ish... tadi niat akikah tak waktu sembelih."
"Ya lah. Kita kan nak buat akikah, mestilah dah niat".

Laaaaa, buat penat jer dia tension-tension pasal nazar....!

ummu al hanafi said...

hahahahhahaaa!!!
kak rina
I betul tak tahan gelakk dgn your nazar yg #2 tu
macam2 zaman kecik2 dulu ekk

1 important thing that I study kat sini, time hati kita nazar tu mesti 'aku bernazar dgn nama Allah...bla bla bla...'

so, if bila kita ingat-ingat balik yg kita nazar tu x sebut mcm tu sebenornya tak valid.

something to share dear

hehehehehee....

Mak Teh said...

Siapalah agaknya yang bagi idea kat sarina nazar camtu. Mungkin enviroment sekeliling waktu tu agaknya. Hehehe!

ADIEJIN said...

Hahahahha... Samy punya susu, Gopi dapat minum. Silver punya satu, Tiang dapat cium...hahah

myheartbleeds said...

Salam... first time here. Hehehe... gelak besar baca your nazar!

manje said...

salam...

mmg masa sekolah2 mmg byk yang bernazar mcmtu...selagi tak mengganggu idop orang... manje pon penah bernazar macam akak... kelaka bile pk kan balik... mcm la da takde nazar lain yang nak di buat huhu...

YuszTieY said...

salam
kalu zaman skolah dulu macam2 kan kita nazar..entah aper222..bila tak umur dah menigkat ni..kebykan kita nazar mesti la puasa..senang sikit..alhamdulilllah.
salam kenal kak rina sefamily..
lama dah baca blog akak tapi tak tergerak hati nak tinggal komen.segannnnnnnnnnnnnnnn

silversarina said...

cikmilah,

nazar memang tak boleh main-main dan jika bernazar kena bagitau juga kleuarag yang tedekat takut jika kita tak sempat nak buat, keluarga kita tahu...

kesian hubby you, manalah tak susah hati bila jadi macam tu... lucu pun ada...




ummu al hanafi,

dulu-dulu main nazar je, bukannya tau sangat cara nak bernazar, orang nazar kita pun nazar ...hihi.




makteh,

zaman lama dulu, bernazar pun tak islamik... kalau lelaki nazarnya tak lain tak bukan ..botak kepala... pelik betul...

silversarina said...

adiejin,

Tulah dia , nazar pun katun... kenangan lucu masa lalu.



myheartbleeds,

thanks or dropping by..

nazar masa bujang dan budak hingusan.



manje,

kalau ingat masa dulu, nazar pun memang nazar budak-budak, orang nazar lah yang berkait dengan ibadah dalam Islam... kelakar.



yuzstiey,

sekarang ni kalau nazar yang paling mudah..puasa... tak payah keluar wang, tak ganggu orang.... sediakan fizikal dan mental je...

terimakasih kerana berkunjung ke sini.

suealeen said...

hehehe... banyaknye sense of humor kakak sorang ni.. kita nazar idak le sampai cium tiang sekolah.. nazar puasa je takut tak dapat tunaikan kalau nazar yang berat2 tu..

silversarina said...

suealeen,

teringat zaman muda dulu, otak pun memang tak berapa betul lagi...

Neeza Shahril said...

kihkihkihhh.. tak tahan neeza nak gelak... yang cium tiang tu.. kelakar jugak kak rina.. and sempoi aje. neeza tak pernah bernazar cam tu.. biasanya nazar puasa aje kot.. rasanya laa.. sebab yang tu senang sikit.. tapi tak pernah lama. maksimum 5 hari kot..

silversarina said...

neeza,

masa tu kira dah hebatlah sangatlah nazar akak tu.... :)