Monday, April 21, 2008

Nenek Muda.....

Minggu lalu saya sempat singgah melawat cucu pertama sahabat saya yang kini berusia 4 bulan, comelnya bukan main . Sudah agak lama saya tidak berkunjung ke rumah sahabat saya ni dan saya tau dia ramai anak dan anak yang sulung berusia 23 tahun dan telah berkahwin dan punya anak satu ( cucu pertama itu ) . Saya terkejut bila sahabat saya kata dia ada 10 anak termasuk sepasang anak kembar. Woowwww.... terkejut saya dan saya terus tenung dan renung wajah sahabat saya ni dan saya kata...


" You nampak muda sangat... tak sangka pulak dah 10 anak dan dah ada cucu .. umur berapa ekk ? "


Memang sahabat saya ni nampak muda sangat dan wajahnya dalam ketegori cantik dan orangnya lemah lembut. Kalau dikatakan dia adik-beradik dengan anaknya yang sulung dan anak ke 2 pun memang munasabah. Nak tau berapa umurnya ??

37 ...... rupanya dia berkahwin semasa berumur 14 tahun ..... memang nenek muda betul...


Kalau dulu memang biasa orang kahwin muda tapi di zaman moden ni amat jarang saya dengar orang kahwin sebegitu muda. Ibu mertua saya kahwin semasa berumur 13 tahun ( sekarang dia berusia 80 tahun ).. memang saya tak dapat bayangkan bagaimana seorang kanak-kanak sudah bergelar isteri ...tidak kah mereka berasa masih mahu bermain sebagaimana kanak-kanak lain yang sebaya , main pondok2, main nyorok2, main teng-teng dan sebagainya.


Mak saya pula berkahwin semasa berusia 18 tahun ( sekarang berusia 68 tahun ) dan usia 18 dikira sudah anak dara tua di zaman ibu saya .


Tadi berjumpa dengan kakak sahabat saya yang punya cucu satu dan kakak ni bagitau nenek muda sahabat saya tu rupanya sedang mengandung anak ke 11... dia tak bagitau saya minggu lalu... memang boleh lagi tambah zuriat sebab memang dia masih muda.... belum sampai 40....


Saya 43 .... Oktober nanti ada rezeki akan jadi datin..ooopppssss....silap.... jadi..... nenek / opah/ grandma....... tak sabar nak gomol my cucunda .... cayang bucuk opah.....

31 comments:

ummi365 said...

dah ada siap title opah tu.. syukur.. nak dapat cucu.. tenguk2 nanti cucu and anak terpacul sama camna ek?

silversarina said...

ummi,


Ohhh TIDAKKKKKKKKKK ... opah tak rela beranak lagiiiiiiiiii.... hihihi.

cikMilah said...

tahniah kakRina, jadi nenek cyber la tak lama lagi ya...

Neeza Shahril said...

umur 37 dah ada cucu? husband neeza 38 this year.. anak kecik lagi... tapi ada kawan neeza masa kerja dulu kan.. dah pencen dah pun.. anak baru umur 4 tahun.. orang ingatkan cucu.. hehehe..

Kak Rina nak jadi datin? eh.. Opah ye.. bestnya kan. best main aje lah.. bukan best jaga dia hehehee..

umie@kakyong said...

Seronok baca entry rina hihihi.. tu la kan org dulu2 kawin 13 th bila masuk je 36 atau 37 dah jdi nenek... dulu kawan umie lepasan SRP age 16th dah kawin.. sekarang ni jumpa dia dah ada cucu 6 org... umie ni dah TUA tara ni cucu pun lom ada... hehehehe... baru nak bermenantu..
Rina tahniah dah nak bergelar Opah@Daten...

Kak Elle said...

opah rina dah bersedia ye?ok nanti sya knitkan booties ye?pink or blue?

wah kalau friend bersalin nanti cucu ngan anak sama baya pulak kan?

KAMATO said...

Gelaran datin silap haribulan boleh tarik balik, tapi opah akan kekal sampai bila2

mama said...

hahahhahha tahniah kak ina nak dapat cucu ye.

tapi apa salahnya test sorang baby lagi kak ina... muda lagi tu... saya doakan kak ina pun dapat baby jugak lah bukannya cucu saje.

suealeen said...

mak saya masa kawen umo 16 tahun.. dapat anak time 17.. yang anak kedua plak lebih kurang baya kak rina umonya.. anak kakak tu baru 14 tahun.. hehehe... tapi dia dapat cucu express bila dia nikah kali kedua dengan suaminya yang seusia dengan bapak sedara kami yang kedua... cucu tiri dia tu dah berbelas orang dah...

neway, tahniah sebab bakal timang cucu.. mesti comey kan nanti..

suealeen said...

ni opah canggih ni.. opah siber

cikgu jawe said...

biasa le kan. bila opah muda nih dpt cucu, akan dpt juga anak bongsu sbg penutup.

wah! ramainya doakan dpt cucu dn anak sebaya. AMIINNN!!

kc said...

tak sabar nak nengok gambaq cucu pertama nenek vogue ni. err cuma tak vogue jer panggil opah. panggil ler mak ende ke ... heheh

ZLAA said...

Salam. Tahniah atas berita terkini. Panggil nanny-lah canggih sikit.

U.Lee said...

Hi Sarina, just popped by say hello. Here's hoping you in best of health, best regards, Lee.

zareda said...

kak rina
mak zar pun kawin lambat, umur 17 dan sekarang dah 70 tahun. Kak long kawin cepat umur 19 dan sekarang cucu nak masuk 2

Cam ne ek.. umur 37 dah bercucu.. alahai.. zar pun baru 35, anak dara zar dok berhingus lagi.. ehhehehe

Ajzie said...

Tahiahhhhhhh utk bakal opahhhhh.. Mimi akan jadi auntie laaaaa nanti yea... Tentu comel auntie mimi..

maklang said...

maklang ni...lame lagi kot nak jadi nenek...anak aje belum cukup masa nak kawin...( dengar Along ni mesti dia marah!he..he..he..)

Cat Cat said...

Amboi Kak Rina.. sukanya dia nak jadi nenek ya... Cath umur 36, anak baru 2 1/2 tahun.. Alahai!!!!

nurazzah8 said...

Ina...opah yang vogue!! hehehe..tahniah

CikguZue said...

tahniah kepada nenek2 muda...cepatla bertambah umat. hehehe

NBK466 said...

Nak jadi DATIN pun apa salahnyer..he.he..he..

MULAN said...
This comment has been removed by the author.
MULAN said...

wah seronok nak jadi opah.. inilah nanti satu episod baru dalam diari kak rina..

alahai saya ni anak baru 8 tahun..

silversarina said...

cikmilah,

thank you, harapnya jadi , tu yang tak berani nak bagitau awal takut jadi macam dulu (keguguran) , ni InsyaAllah tak apa-apa.




neeza,

tulah muda sangat 37 dah bercucu tapi dah jodoh dia awal macam orang dulu-dulu... abang ipar akak dapat baby ke 2 semasa yang sulungnya dah masuk U, umur 19..memang orang kata dia dukung cucu..hihi.


tepat sekali, main-main boleh, nak jaga cucu NO NO.. opah nak shopping payah :P




umie@kakyong,

Dulu masa I kawin awal (19 ) ada yang marah, bila anak dah besar dan dah ada menantu, baru orang kata senang sebab muda lagi dah selsai urusan jaga anak kecik dsb.. dah jodoh .

silversarina said...

kak elle,

booties tu I tanya lagi warna apa dalam tu .. ni best ni... kalau nak knit winter coat si kenit pun lagi baik.....thank you thank you.... upah tu bagi diskaun ye kakak nurse....hehehhe.



kamato,

hahaha... betul tu... I ni tak nampak apa jasanya sampai boleh dapat Datin ... Opah jelah yang layak gelarannya.



mama,

Tak nak dah..betul.... udah le tu.. bagi chance kat orang muda menambah zuriat ..kalau mama boleh lagi 5 kot... just wonder who you are..... rasa tau rasa taktau...rasa mungkin kenal rasa tal kenal..hehehe.



suealeen,

akak pun ada kawan macam tu, dapat cucu segera bila kawin lain yang suaminya ada ramai anak dah yang berkahwin .. hihi.

thank you.

silversarina said...

cikgu jawe,

Pencen dah.. lagipun hubby pun jarang bertemu.... TAK NAK DAH !!!
InsyaAllah cukup dah.



kc,

I taknak guna ende, my eldest sister yang gemar sangat , biar dia aja yang guna gelaran diraja tu ... nak tengok gambar yang ultrasound adalah..hihi.



zlaa,

karang nanny jadi pengasuh lah pulak.. opah kira I ni masih menjaga budaya orang perak..hihi.



uncle lee,

thnaks for hopping by... have a nice day !!

silversarina said...

zareda,

tak pe nanti besarlah anak tu.. ada rezeki dapat jugak jadi nenek nanti ..:)



ajzie,

thanks, Mimi tak nak dipanggil maksu, dia kata panggil kakak mimi je..



maklang,

tak lama sangat dah tu, dalam 7/8 tahun ada dah tu cucu kot..hihihi...marah along ni.



cath,

don't worry, masa akan tiba jua bila cath dipangil grandma :)

silversarina said...

nurazzah,

opah pun selalu sakit kepala sekarang..tak tahan panas..musim sejuk kena pergi 'jaga' cucu... hihi.



cikguzue,

InsyaAllah dapat cucu akak tak lama lgi..memang seronok nak jadi nenek.



NBK466,

Tak kuasa den jdi datin/datok.. menyusahkan diri.. tak layak pun ...hihi... jadi datin/opah semulajadi lagi best.



mulan,


You muda lagi ,masih boleh tambah babies ....

thanks.

mama said...

hahhahaah kak ina...
apa cakap macam tu pulak rasa kenal rasa tak kenal...

ye mungkin kita pernah kenal mungkin tidak... mungkin pernah berkirim salam satu ketika dulu dan mungkin juga tidak... mungkin juga pernah bertukar barang mungkin tidak...

hehhehehhhe jangan mare kak ina, kalau terror teka lah sapa...
tu sebab tak mau buat blog lagi takut ramai yang kenal nanti.

silversarina said...

mama,

malu nak teka takut salah, tak pelah janji rakan maya walaupun mama tak de blog....salam pada baba ye...hehehe.

mama said...

hahhahahha
baba mana ni kak ina.... hehheheh